Sub luciul apei

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Oameni pe stradă jpeg

Un creier bej-palid stă în mijlocul mesei de disecție, frumos împachetat în membranele lucioase ale meningelui. Masa de circumvoluțiuni, serpentinele de piure cremos par a fi proaspete și în bună stare. E creierul meu, scos cu grijă de niște mîini protejate de latexul albastru al unor mănuși chirurgicale.

Tai cu grijă felii egale din creierul meu, secțiuni minunate, sînt un robot perfect care manevrează un bisturiu nou-nouț. Mîna mea e sigură, gesturile implacabile, profesioniste. Fac asta de multă vreme, știu ce fac. Tăietură cu tăietură, secțiune cu secțiune, pînă la septum pellucidum și apoi mai încolo, în jumătatea cealaltă a creierului, citesc în el ca în cafea, ca într-un pumn de oase uscate, ca în frunzele de ceai, ca într-un glob de cristal. Pe măsură ce mă afund în tăietură, descopăr straturi-straturi de inadecvare, anxietate, suferințe închipuite și adevăruri pe care nu vrea nimeni să le cunoască. Cortexul frontal (impulsurile, deciziile), amigdala (frica, anxietatea), rezerve ascunse de peptide beta amiloid (Alzheimer, anyone?), le am văzut pe toate. Să începem.

Ai zile în care lumea pe care o știi se prăbușește pentru că vezi că ți-a expirat abonamentul la metrou exact cînd te grăbești mai tare, ai rămas fără țigări în toiul nopții, te-ai sculat cu un ochi mai mic și roșu în ziua în care trebuie să arăți cel mai bine, nu au avocado la magazin cînd îți aștepți amicii cărora le-ai promis guacamole. Sau genul ăsta de probleme. Nimicuri, rahaturi, probleme de om care trăiește bine. Probleme de hipsteri care stau în buricul orașului și mănîncă iaurturi cu grăsime zero. Problemele unora care aparent nu au probleme. Suma asta de inadvertențe pare apoi că se face din ce în ce mai mare și se rostogolește într-o depresie ale cărei rădăcini crapă asfaltul de jos în sus, ca la copacii bătrîni de pe trotuare.

Te gîndești că poate duci în adîncuri niște dureri nerezolvate, ceva suferințe mascate care iau la suprafață formele astea obscen de frivole ale unui răzgîiat universal. Poate că-ți iubești enorm părinții, în așa fel încît le ierți pînă și șantajele sentimentale, și tendința lor de a te ghetoiza într-un borcan de sticlă ca pe o insectă curioasă, și îi vezi de cîțiva ani încoace cum se afundă încet într-o bătrînețe care-i rupe de lume și de tine. Poate că ai stat recent cu cineva foarte drag și foarte apropiat, care, sărit de 80 de ani, pare extrem de lucid și prezent, dar care a uitat unde lucrezi și te confundă uneori cu altcineva. Peste ochi i s-a lăsat un soi de pîclă și reacția lui e paralelă cu ce i se întîmplă, o realitate nu se atinge cu cealaltă, trec vîjîind una pe lîngă cealaltă. Auzi în cinci minute, dar și de la întîlnire la întîlnire, aceleași și aceleași istorii, aceleași și aceleași expresii spuse în aceleași și aceleași contexte – căci ce naiba să mai vorbească cineva care s-a apucat deja să plutească dincolo?

Poate că ți se pare că lumea ta se prăbușește dacă iar n-ai apă caldă în dimineața asta, pentru că de fapt nu mai ești OK cu locul pe care-l ocupi pe aici, job-ul devine din ce în ce mai stresant pentru că nu ți-ai rezolvat tu problemele de devenire personală – de teamă, de lene, de comoditate, din lipsă de talent. Întotdeauna vina pare să fie altundeva, pentru că e prea crud, prea descriptiv și prea anatomic să privești cu sinceritate feliile din creierul tău. O sumă de legături neurologice, o rețea de impulsuri electrice, proteine și anticorpi produși de teamă, de dragoste sau de suferință care-ți vor marca nemilos arhitectura creierului, îl vor face varză, îl vor dantela pînă la necunoaștere.

Îmi expirase abonamentul la metrou, mă grăbeam la muncă, așteptam cu nerăbdare să deschid Kindle-ul ca să-l reiau pe Safran Foer, alt nevrotic cu false probleme, cînd am observat că bateria era pe zero. Și atunci totul mi s-a prăbușit în cap. Mi-au dat lacrimile. Dacă mă întreba cerșetoarea aia de pe scări ce am, ce naiba i-aș fi zis? Așa că am decis să-mi pun creierul pe masă și să-l tai felie cu felie. Merită și nu. Am impresia că sîntem toți viermănoși de la hipotalamus în sus. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.