Starea de boală

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Cînd e cineva bolnav în jurul tău, dintre apropiaţi, trăieşti într-o lume paralelă cu cea a majorităţii semenilor tăi. Între tine şi ei se ţese o uriaşă prăpastie, un ocean tot mai tulbure şi mai greu de trecut. Lumea bolii cu care trebuie să te lupţi, asemenea unei găuri negre ori a unui vortex, trage de tine (cel bolnav ori cel aflat alături de persoana bolnavă) şi încearcă să te smulgă lumii celeilalte, aparent normale, echilibrate şi, uneori, chiar fericite, în care trăiesc semenii tăi.  

De multe ori, chiar reuşeşte. Lumea de zi cu zi începe să pară ceva minunat şi îndepărtat, la care nu mai poţi avea acces: ea se îndepărtează încet, dar sigur, ca într-un coşmar în care vrei să prinzi ceva, dar nu reuşeşti... Dacă ai oameni apropiaţi şi devotaţi în jurul tău, o veste bună: ei se prăbuşesc împreună cu tine, vortexul bolii îi ia şi pe ei şi-i aruncă în acelaşi neant. Distracţii, mese, băute, haine frumoase, chiar cîştigarea zilnică a existenţei – toate devin, brusc, insignifiante. 

În schimb, ceea ce devine tot mai clar e rutina de boală. Cea a unui alt tip de viaţă, extrasă din timpul cotidian. O viaţă în care alte amănunte contează, în care trebuie să te porţi tot timpul cu mănuşi, şi fizic, şi psihic. În care exteriorul se reduce la un peisaj atîrnat pe perete, doar că i se spune geam. Iar interiorul devine cu atît mai important, cu cît e mai apăsător.  

Interiorul e mobilat cu sticluţe, pastile, tampoane, comprese, căni, şerveţele, termometre, cearşafuri, prosoape, castroane şi cărţi de rugăciuni. Îngrămădeala cotidiană de obiecte se schimbă. Predomină cele „specializate“ de boală. Telefonul, de asemenea, devine un instrument obligatoriu. Într-o ţară ca România, în care nimic nu merge dacă „nu cunoşti“ pe cineva, care, la rîndul lui, cunoaşte pe altcineva (lanţul slăbiciunilor), fără telefon (şi, evident, fără cîteva numere „utile“ în agendă) eşti mort. Dacă eşti o persoană puţin capabilă de contacte omeneşti, mai retrasă, mai timidă, iarăşi, ai puţine şanse de supravieţuire. La telefon, oricît eşti de căzut, trebuie să poţi, măcar un pic, să „te dai mare“; să vorbeşti ca şi cum mereu eşti cool...

Aşa mai obţii cîteva contacte ale unor doctori despre care ţi se spune că sînt buni. Îmi aduc aminte că, atunci cînd era copilul meu mic şi nu lua în greutate suficient (ştiu, problema multor mame...), iar eu stăteam prost cu laptele, am tot chemat diverşi doctori să mă ajute. De la persoane indiferente, care n-au catadicsit să-mi spună proporţia corectă de dezinfectant cu iod, aşa că mi-am pătat ireversibil verigheta de atunci, pînă la un fel vrăciţe care vorbeau, ca şi cum ar fi fost ceva de la sine înţeles, despre inducerea lactaţiei, inclusiv psihologică...

Alăptarea s-a sfîrşit prost şi repede (copilul luînd bine-mersi în greutate cu Milumil). Dar îmi amintesc foarte viu, pînă azi, camera lui, care semăna mai curînd cu un laborator, în care intram într-un halat alb sinistru, special pentru alăptat, cu papuci şi dezinfectant. Precum şi perioada primului an, cea mai grea (de pînă acum) din viaţa mea, în care totul era nou şi venea buluc peste mine, o fiinţă uşor iresponsabilă, obişnuită cu o viaţă poetică...

Starea de boală nu-ţi permite aşa ceva. Singura dimensiune, de altfel foarte importantă, pe care ţi-o permite, în afara celei apăsătoare, strict practice, este cea transcendentală. Cînd ai momente aparent fără ieşire, nu-ţi mai rămîne decît să faci sau să citeşti o rugăciune. Moment mai puternic, dacă îl faci cu tot sufletul, decît cel cînd citeşti o carte profană, de altfel. Dimensiunea spirituală se profilează într-un fel, la apogeu aici: în disperările bolii, te laşi pe mîna Celui de Sus, în anumite clipe, şi asta e mare lucru...

În afară de asta, e o chestiune de exactitate, perseverenţă, stoicism şi infinită răbdare. Dacă nu ai răbdare, nu te poţi vindeca. Sau măcar ameliora. Sau stagna. Vindecări miraculoase poate se produc, dar nu aşa, deodată. Trebuie să ai răbdarea să uiţi, pentru un timp, colorata lume de zi cu zi şi să trăieşti, trup şi suflet, cel puţin o perioadă, în derizoriul, dar şi înălţătorul univers fiziologic. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.