Spa╚Ťiul virtual infinit, ne├«nc─âp─âtor

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 820 din 7ÔÇô13 noiembrie 2019
Spa╚Ťiul virtual infinit, ne├«nc─âp─âtor jpeg

Am v─âzut, de cur├«nd, o secven╚Ť─â ├«nregistrat─â dintr-un spectacol de stand-up comedy, ├«n care ╚Ťinta ironiilor erau conversa╚Ťiile pe WhatsApp ale p─ârin╚Ťilor - zeci de replici, interven╚Ťii, ├«ntreb─âri, uimiri, reveniri care alc─âtuiau un dialog tulbur─âtor de inutil pe marginea unui fapt banal: locul ╚Öi ora de ├«nt├«lnire a p─ârin╚Ťilor cu propriii copii ├«ntor╚Öi din excursie.

Am ÔÇ×asistatÔÇť, prin natura meseriei, la intrarea triumfal─â a acestui mod de comunicare ├«n via╚Ťa p─ârin╚Ťilor: grupuri pe clase, pe ╚Öcoli, pe echipe din zona timpului liber etc. La ├«nceput, dialogurile erau mai cur├«nd benigne, practice: ce s-a predat la matematic─â, ÔÇ×ce-i lu─âm doamnei de Cr─âciunÔÇť, ce echipament le trebuie la ora de educa╚Ťie fizic─â, ce lec╚Ťii au de recapitulat pentru evalu─âri etc. Mai apoi, ├«ns─â, emoticoanele ╚Öi prescurt─ârile au ├«nceput s─â aib─â ca subiect probleme delicate, profunde, complexe, de tipul autoritatea didactic─â, autoritatea parental─â, comportamentul copiilor, regulile de acas─â versus cele de la ╚Öcoal─â, ce se ├«nt├«mpl─â ├«n timpul orelor, interven╚Ťii ├«n direct ale p─ârin╚Ťilor prin mesaje alc─âtuite pe baza informa╚Ťiilor primite de la propriul copil. ├Än sf├«r╚Öit, ╚Ťinta discu╚Ťiilor internautice au devenit copiii ├«n╚Öi╚Öi: ce face Marinic─â al meu, de ce nu ├«l las─â ├«n pace Gigel al t─âu, Maricica e agresiv─â, Cornel e mai mereu protejat etc.

WhatsApp-ul este un suport virtual al dialogurilor, care mizeaz─â pe comunicare rapid─â, func╚Ťional─â, spontan─â. Nu e un loc al reflec╚Ťiilor, al r─âgazului ├«n fa╚Ťa informa╚Ťiilor sau a afirma╚Ťiilor, al opiniilor diverse formulate cu mald─âre de argumente. Nu e un loc al dezbaterilor, ci al afectelor, al impulsivit─â╚Ťii, al eficien╚Ťei maxime, uneori ├«n defavoarea logicii sau a ra╚Ťiunii. Pe WhatsApp, ├«nt├«i scrii ╚Öi apoi g├«nde╚ÖtiÔÇŽ ÔÇ×PaginileÔÇť de conversa╚Ťie de pe telefon se deruleaz─â rapid, nimeni nu are timp s─â urm─âreasc─â replici scrise cu doar c├«teva minute ├«nainte, dar care se afl─â la distan╚Ť─â de zeci de alte replici ╚Öi de momentul prezent. Ideea de la care a pornit conversa╚Ťia r─âm├«ne izolat─â, undeva ├«n istoricul virtual al grupului. ├Än urma ei curg comentarii, comentarii la comentarii, irit─âri la comentarii, comentarii la ╚Ť├«fne sau uimiri, emoticoane la ├«ntreb─âri, r─âspunsuri la emoticoane etc. A╚Öa st├«nd lucrurile, revenind la conversa╚Ťiile din grupurile de p─ârin╚Ťi aduna╚Ťi virtual, WhatsApp devine un spa╚Ťiu toxic: timpul ╚Öi activitatea derulat─â de copii ╚Öi profesori la ╚Öcoal─â s├«nt m─ârun╚Ťite de p─ârin╚Ťi ╚Öi profesori, ├«n fel ╚Öi chip, pe baza zvonurilor sau a pove╚Ötilor. Am v─âzut, pe ecranele telefoanelor mobile, c├«teva astfel de conversa╚Ťii, ├«n care presupunerile luau locul faptelor, iar instinctele, locul cuviin╚Ťei ╚Öi al reflec╚Ťiei. Am ascultat p─ârin╚Ťi care ├«mi povesteau (╚Öi ├«mi ar─âtau) cum primesc de la profesori sau de la al╚Ťi p─ârin╚Ťi zeci de mesaje ├«n care li se comunic─â minut cu minut cum copiii lor nu s├«nt aten╚Ťi, ├«mbr├«ncesc sau nu scriu tema de la tabl─â. Am ascultat ├«nv─â╚Ť─âtori sau profesori pu╚Öi la zidul infamiei ├«n revolte de WhatsApp, n─âscute din p─âreri ╚Öi emoticoane cu r├«njete. Gesturi banale petrecute ├«n timpul orelor cap─ât─â propor╚Ťii catastrofale. Adul╚Ťi h─âr╚Ťui╚Ťi, care la r├«ndul lor h─âr╚Ťuiesc. Peste toate, ne├«ncrederea, suspiciunea, papotajul. Informa╚Ťiile primite dup─â banala ├«ntrebare ÔÇ×Ce-ai f─âcut azi la ╚Öcoal─â?ÔÇť s├«nt verificate din zeci de surse, nu toate credibile. Iar undeva, departe, copiii. Cu biografia ├«nc─ârcat─â de nemul╚Ťumirile, acuza╚Ťiile, falsele informa╚Ťii care se arunc─â bezmetic pe a╚Öa-zisa ÔÇ×platform─â de comunicareÔÇť. ╚śtiu, p─ârin╚Ťii muncesc ore multe, profesorii s├«nt decredibiliza╚Ťi de ╚Ötirile alarmante ap─ârute ├«n pres─â, educa╚Ťia formal─â are reputa╚Ťie proast─â, timpul este scurt ╚Öi f─âr├«mi╚Ťat de urgen╚Ťe ╚Öi birocra╚Ťie pentru toat─â lumea. S├«nt pu╚Ťine lucruri care te ├«ndeamn─â la dialoguri a╚Öezate. Cele mai multe au ca efect o comunicare ce se risipe╚Öte v─âz├«nd cu ochii, sub fiecare liter─â ap─âsat─â ├«n grab─â, printre secven╚Ťe de biografie ╚Öcolar─â descifrate pripit, ├«n dialogul superficial de la distan╚Ť─â.

WhatsApp-ul nu e bun pentru conversa╚Ťii mai lungi ╚Öi mai profunde dec├«t ÔÇ×Ne vedem azi la cinci, la ╚Öedin╚Ťa cu p─ârin╚ŤiiÔÇť. Ce e cu adev─ârat valoros pentru formarea copiilor ├«ncepe abia dup─â ce ÔÇ×iconi╚ŤaÔÇť verde devine inactiv─â.

Maria Iord─ânescu este psiholog.

ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.