Smărăndiţele contemporane

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Citesc de ani buni proiectele didactice prezentate pe site-urile dascălilor. Reproşurile esenţiale ar fi următoarele: greşeli de editare, dezacorduri, greşeli de ortografie şi punctuaţie, deliruri verbale dulci, cu efecte de leşin hiperglicemic, falsificări ale realităţii, istoriei şi tradiţiilor, lipsa unor cunoştinţe minime de pedagogie şi de psihologie, folosirea unui limbaj schingiuit de clişee şi formule „drăgălaşe“ etc. 

Trec direct la subiect: semnalarea (îngrijorată) a unor noi perle din şiragul proiectelor didactice al învăţămîntului românesc. Începem cu ora de literatura română, clasa a VI-a, poezia „Peste vîrfuri“ de Mihai Eminescu. Între obiectivele dascălului se află şi unele „motrice“, pentru că poezia, nu-i aşa, este un prilej perfect pentru mobilizarea articulaţiilor şi a muşchilor: „Pe parcursul lecţiei, copiii vor deveni capabili să foileteze în condiţii de igienă şi securitate materialul didactic şi (din nou! – n.a) să reprime tendinţa de a practica mişcări inutile în timpul lecţiei.“ Altă lecţie, aceeaşi clasă: „D-l Goe“, de I.L. Caragiale. De data aceasta, creativitatea dascălului irumpe în etapa didactică numită „captarea atenţiei“. Cum captăm atenţia şcolarilor ca să îi pregătim pentru întîlnirea cu personajul antipatic şi mamiţele lui? Simplu: „Se propune elevilor să citească poemul scris pe tablă şi să creeze o definiţie similară: «Sînt o oază de mister într-un spaţiu de lumină.» (N. Costenco) Spuneţi cine sînteţi într-un mod poetic.“ Trecerea la „D-l Goe“ pare astfel asigurată.

Din nou despre Ion Creangă: o lecţie despre opera şi biografia scriitorului, la clasa a IV-a. După diverse comentarii despre Amintirile din copilărie, copiii primesc sarcini: de exemplu, să răspundă la întrebarea stupefiantă: „Dacă ai fi urmaş al lui Creangă, ce ai schimba în conţinutul operelor?“ Ca şi cum ar interesa pe cineva dacă pe nepotul lui Da Vinci l-a tentat să modifice fruntea prea lată a Giocondei. A doua sarcină primită de elevi, în acord cu mesajul operei literare studiate, este următoarea: „Construiţi piramida succesului. Declar lumii întregi!“ Nu am nici un comentariu. Fiindcă nu înţeleg nimic.

Citind planurile de lecţii dedicate povestitorului, mi se strînge inima la gîndul că Ion Creangă nu se mai poate apăra. Pare definitiv pierdut în brambureala şi absurdul intenţiilor profesorale. O serbare dedicată marelui clasic se numeşte „Miss Smărăndiţa & Mister Nică 2014“ şi cuprinde dansuri tematice („Smărăndiţele contemporane“) şi scenete. Iată un fragment: „Înţelepciunea nu l-a părăsit nicicînd pe scriitor. Şi ştii de ce? Pentru că se trage de jos, din oamenii simpli, nu de sus, din boieri. De aceea a ştiut atît de bine să scrie despre oamenii muncitori, despre popor, despre boieri.“ Cui mai foloseşte astăzi o pură enormitate proletcultistă?  

Alte exemple, de data aceasta din prezentarea proiectului didactic (cu precizarea că totul, dar absolut totul – topică, punctuaţie, acorduri gramaticale, idei – aparţine autorilor-profesori): „Modul nostru de a-l comemora pe M. Eminescu... prin poezie. Poezia este scrisă de elevii mei şi a trecut prin toate momentele importante a (sic!) vieţii marelui poet.“, „Moş Ion Roată, scenetă, Utilă cu prilejul Principatelor Române din 24 ianuarie, însă nu doar atunci“, „Steaua este un colind care începe din prima seară a Crăciunului şi se încheie la Bobotează“ (după care colindătorul cade lat, probabil).

Cineva îmi spunea că exemplele mele sînt mult prea căutate. Că nu pot fi aşa de multe şi de definitorii. I-am răspuns că s-ar putea face un serial întreg cu gogomăniile găsite pe site-urile didactice. Şi poate că ar trebui să încep unul.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.