Slujbe vagi

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

„Domnule, e consultant în... ăăă, social media, adică, pe româneşte, reţele sociale.“ Maică-ta sau bunică-ta face ochii mari. Nu înţelege neam ce face totuşi amicul ăsta al tău. Încerci să explici. „Adică face strategii pe prezenţa în online a diferitelor companii – pe Facebook, Twitter, şi gîndeşte modul în care companiile pot interacţiona cu potenţialii clienţi în mediile astea.“ N-ai nimerit-o. Bunică-ta cască ochii şi mai mari. „Adică stă pe Feişbuc cum faci tu?“ (I-ai spus de un milion de ori că se pronunţă Feisbuc, ei tot Feişbuc îi iese.) „Nu doar stă“ – zici – „adică stă, dar nu pune pisici sau checul făcut de matale (bunica se umflă iar de mîndrie că i-ai explicat cum stă treaba cu like-urile şi a înţeles), omul ăsta analizează cum se pot prezenta mai bine şi mai eficient companiile în faţa potenţialilor clienţi“ – zici, oarecum exasperat pentru că şi tu îţi dai seama că e o mare abureală (bullshit). Bunică-ta se face în cele din urmă că înţelege, fie şi dintr-un orgoliu personal, „hai, domnule, că nu sînt vreo proastă, ştiu şi eu cum merg lucrurile în lumea asta.“ Nu, nu mai ştie. E pe dinafară, habar n-are şi nu înţelege pe ce ia bani un social media consultant din ăsta. 

Nepotu-su lucrează într-o megacorporaţie, una care face softuri. Băiatul a intrat, ca orice novice, pe un post de jos – adună date de la clienţi, le pune în tabele, tabelele ajung la unii cu mai multă glagorie şi experienţă, iar informaţiile astfel adunate devin nişte pattern-uri, nişte modele aplicabile noilor clienţi, dar şi clienţilor altor companii care lucrează în acelaşi domeniu. Bunică-sa iar n-a priceput nimic. Ba nici maică-sa pînă la capăt. Partea cu adunarea de date a priceput-o, ce se întîmplă mai departe cu ele – nu prea. 

Nepotul ăsta are şi el un amic care e

. Amicul îl vizitează des, e un tip haios, aşa, blond, cu părul răzvrătit şi parcă rîde tot timpul. Numai că bunica are impresia că e cam pierde-vară. Că o cam freacă şi e neserios. Iar nu înţelege cum de are ăla bani să plece una-două cu placa la munte prin Alpii austrieci şi italieneşti, că de muncit, nu-l prea vede muncind cine ştie ce. I s-a explicat ce-i aia un

– pentru ea acum e clar că omul ăsta nu stă opt ore la muncă într-un loc anume şi, mai ales, NU ARE CARTE DE MUNCĂ. „Praful se va alege de el şi n-o să aibă pensie“, zice bunica. Cum să-i explici că omul ăsta gîndeşte cum arată şi cum funcţionează pagina pe care o deschizi tu pe mobil sau pe tabletă, în aşa fel încît să-ţi vină cît mai uşor s-o accesezi? Cum să-i explici apoi că munca lui se duce naibii odată la cîteva luni, pe măsură ce tehnologiile avansează şi apar modele noi de telefoane şi tablete, şi că trebuie să regîndească tot, în termenii unui ecran de nu ştiu cîţi inci şi butoane de navigare mai mici sau mai pătrate? Nici tu nu înţelegi foarte bine, dar înţelegi principiul – o abstracţiune în sine, şi un mister absolut pentru bunică-ta, pentru care talonul de pensie e dovada supremă a unei chestiuni concrete, de pe urma căreia îţi poţi cumpăra o pîine. 

Ştii foarte bine de ce nu înţelege biata de ea ce mai fac oamenii din ziua de azi ca să cîştige un ban.Vezi sau citeşti despre cîte o persoană care face nişte chestii extrem de vagi – un tip e expert în relaţia între economie, arte, PR, dar nu îţi dai seama exact din ce trăieşte, pînă nu afli mai departe că, de fapt, a luat un credit şi şi-a deschis o cîrciumă. OK, acum e clar. Altcineva e

, adică un fel de consultant în mod de viaţă – ca s-o zic neinspirat –, dar afli că-şi plăteşte facturile din faptul că are o sală de sport şi-şi rupe spatele muncind acolo cu oamenii care vin să facă fitness. În spatele unor denumiri bramburite, afli că stă de fapt o muncă extrem de concretă, una pe care şi bunică-ta poate pune degetul şi o poate pricepe. 

Vezi apoi că încetul cu încetul încep să te depăşească şi pe tine vremurile şi observi cu ciudă relaxarea ălora mai tineri în faţa unei vieţi care-ţi pare din ce în ce mai nesigură şi mai neîndurătoare cu cei care nu mai pot să alerge. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.