Slujbe vagi

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

„Domnule, e consultant în... ăăă, social media, adică, pe româneşte, reţele sociale.“ Maică-ta sau bunică-ta face ochii mari. Nu înţelege neam ce face totuşi amicul ăsta al tău. Încerci să explici. „Adică face strategii pe prezenţa în online a diferitelor companii – pe Facebook, Twitter, şi gîndeşte modul în care companiile pot interacţiona cu potenţialii clienţi în mediile astea.“ N-ai nimerit-o. Bunică-ta cască ochii şi mai mari. „Adică stă pe Feişbuc cum faci tu?“ (I-ai spus de un milion de ori că se pronunţă Feisbuc, ei tot Feişbuc îi iese.) „Nu doar stă“ – zici – „adică stă, dar nu pune pisici sau checul făcut de matale (bunica se umflă iar de mîndrie că i-ai explicat cum stă treaba cu like-urile şi a înţeles), omul ăsta analizează cum se pot prezenta mai bine şi mai eficient companiile în faţa potenţialilor clienţi“ – zici, oarecum exasperat pentru că şi tu îţi dai seama că e o mare abureală (bullshit). Bunică-ta se face în cele din urmă că înţelege, fie şi dintr-un orgoliu personal, „hai, domnule, că nu sînt vreo proastă, ştiu şi eu cum merg lucrurile în lumea asta.“ Nu, nu mai ştie. E pe dinafară, habar n-are şi nu înţelege pe ce ia bani un social media consultant din ăsta. 

Nepotu-su lucrează într-o megacorporaţie, una care face softuri. Băiatul a intrat, ca orice novice, pe un post de jos – adună date de la clienţi, le pune în tabele, tabelele ajung la unii cu mai multă glagorie şi experienţă, iar informaţiile astfel adunate devin nişte pattern-uri, nişte modele aplicabile noilor clienţi, dar şi clienţilor altor companii care lucrează în acelaşi domeniu. Bunică-sa iar n-a priceput nimic. Ba nici maică-sa pînă la capăt. Partea cu adunarea de date a priceput-o, ce se întîmplă mai departe cu ele – nu prea. 

Nepotul ăsta are şi el un amic care e

. Amicul îl vizitează des, e un tip haios, aşa, blond, cu părul răzvrătit şi parcă rîde tot timpul. Numai că bunica are impresia că e cam pierde-vară. Că o cam freacă şi e neserios. Iar nu înţelege cum de are ăla bani să plece una-două cu placa la munte prin Alpii austrieci şi italieneşti, că de muncit, nu-l prea vede muncind cine ştie ce. I s-a explicat ce-i aia un

– pentru ea acum e clar că omul ăsta nu stă opt ore la muncă într-un loc anume şi, mai ales, NU ARE CARTE DE MUNCĂ. „Praful se va alege de el şi n-o să aibă pensie“, zice bunica. Cum să-i explici că omul ăsta gîndeşte cum arată şi cum funcţionează pagina pe care o deschizi tu pe mobil sau pe tabletă, în aşa fel încît să-ţi vină cît mai uşor s-o accesezi? Cum să-i explici apoi că munca lui se duce naibii odată la cîteva luni, pe măsură ce tehnologiile avansează şi apar modele noi de telefoane şi tablete, şi că trebuie să regîndească tot, în termenii unui ecran de nu ştiu cîţi inci şi butoane de navigare mai mici sau mai pătrate? Nici tu nu înţelegi foarte bine, dar înţelegi principiul – o abstracţiune în sine, şi un mister absolut pentru bunică-ta, pentru care talonul de pensie e dovada supremă a unei chestiuni concrete, de pe urma căreia îţi poţi cumpăra o pîine. 

Ştii foarte bine de ce nu înţelege biata de ea ce mai fac oamenii din ziua de azi ca să cîştige un ban.Vezi sau citeşti despre cîte o persoană care face nişte chestii extrem de vagi – un tip e expert în relaţia între economie, arte, PR, dar nu îţi dai seama exact din ce trăieşte, pînă nu afli mai departe că, de fapt, a luat un credit şi şi-a deschis o cîrciumă. OK, acum e clar. Altcineva e

, adică un fel de consultant în mod de viaţă – ca s-o zic neinspirat –, dar afli că-şi plăteşte facturile din faptul că are o sală de sport şi-şi rupe spatele muncind acolo cu oamenii care vin să facă fitness. În spatele unor denumiri bramburite, afli că stă de fapt o muncă extrem de concretă, una pe care şi bunică-ta poate pune degetul şi o poate pricepe. 

Vezi apoi că încetul cu încetul încep să te depăşească şi pe tine vremurile şi observi cu ciudă relaxarea ălora mai tineri în faţa unei vieţi care-ţi pare din ce în ce mai nesigură şi mai neîndurătoare cu cei care nu mai pot să alerge. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.