Sindromul post-Obor

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Sindromul post Obor jpeg

Cred că am înnebunit după ce am fost furat. În numărul trecut al gazetei noastre am descris cu lux de amănunte cum am fost furat în gura Oborului. Deși am avut martor, deși a venit Poliția, deși am urlat ca un apucat, n-am prins făptașul. Un burtos cu un copil frumos. Care s a tirat încet-încet. N-am crezut că voi rămîne blocat în acest fapt mărunt. Mi se luase una hîrtie de 100. Sumă mare pentru un biet ca mine, dar nu o avere, nu? Or, am rămas de-o săptămînă blegit de fapta aia. Mi s-a dat în cap, mi s-a turtit imaginația. Am rămas crăcănat. Și, cum nu mă duce capul la mare lucru, în săptămîna care a trecut n am mai cumpărat nimic. Am stat în casă și am tocmit răzbunări. Am revăzut filme. M-am uitat la Narcos, am visat că mafia drogurilor mă învață să nu mai fiu prost. Am văzut în apus multe Narcos, serialul de pe Netflix. Am trăit, în cap, că pentru suta mea intru cu capra n viața infractorilor, că devin un Mannix, Zorro, Iancu Jianu, privind la Narcos. Escobar, dat dracului, găsea mereu soluții. Eu, nu! Doar privind la filme, visam la răzbunări apocaliptice. Este sindromul post-Obor. Studiat de marii psihanaliști de piață și de supermarket. Aceștia vorbesc de felul în care te retardezi după un astfel de eveniment, cum dilați la maximum un șoc minor, cum cauți în imaginarul din preajmă o rezolvare, o mare ieșire. Vrei să fii haiducul dreptății tuturor, deși, nu-i așa, nu faci decît să lupți pentru tine. Sindromul post-Obor, denumit în studii avansate și „Cît ești de prost“, s-a lipit de mine și am găsit rezolvări utopice în ticăloși mai mari decît burtosul și maimuța lui frumoasă. Ce trăim noi, în fapt? – m-am întrebat. Cînd vezi că ești furat nu mai trăiești altceva decît răzbunarea. Majoră, fără leac, nici după „rezolvare“ nu e leac, de fapt. Vrei să-l căsăpești pe ăla. Aici cărțile de specialitate numesc asta suicidal, pentru că transformarea unui fapt mărunt în atlant este măsura bolii, nu a imaginației. Pe scurt, în loc de tratament cu delicatese lumești, m-am trezit absorbit de tratamentul fabulatoriu al unei lumi făcute la Hollywood. În apus, Escobar m-a învățat. Și acum ce să fac? O să stau în gura Oborului, sigur burtosul care mi-a luat banii se va întoarce. Sigur mă voi vedea cu el. Așa cum m-am întîlnit cu ofițerul de Securitate, după 1990, prin fața Universității. Ofițerul care a încercat să mă facă turnător în studenție. Sigur mă voi vedea cu vrăjitoarea Aurica, cea care mi-a citit de rău într-un reportaj. Eu eram profesionist, ea o practicantă. Și am revăzut o pe Aurica, decăzută, în Anunțuri de la A la Z. Sigur, Escobar e mișto în Narcos. Actorul, cel puțin, joacă țuț. Dar credeți că, după ce am fost furat în gura Oborului, eu mai pot raționa? Face diferența între realitate și ficțiune? Bun, știu că nimănui nu-i pasă, dar eu plec să cumpăr o pîine acum. E primul moment în care vreau să mă smulg din șocul post-Obor. Ce voi cumpăra?

Foto: adevarul.ro

igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.