Saint-Honoré
Desenaţi cu poşul, pe un blat din aluat fraged, o coroană din pastă de ecler; pudraţi-o cu zahăr şi puneţi totul într-un cuptor călduţ. Cînd tarta s-a copt, lăsaţi-o să se răcească şi adăugaţi apoi o altă coroană, în jurul primei, formată din mini-ecleruri umplute cu marmeladă şi îngheţată de zahăr ars; între ecleruri, se pot intercala fructe confiate sau imitaţii de migdale verzi.
Între timp, preparaţi o umplutură din 10 gălbenuşuri de ou amestecate cu smîntînă, 3 decilitri de smîntînă simplă, o lingură de feculă şi un vîrf de sare. Strecuraţi totul şi puneţi pe foc, amestecînd continuu. Cînd compoziţia se leagă, trageţi oala pe marginea plitei. Mai adăugaţi o esenţă, la alegere, şi 4 albuşuri bătute, uşor îndulcite. Compoziţia va căpăta consistenţa unei frişti. Lăsaţi-o să se răcească şi turnaţi-o în spaţiul circumscris de coroana din pastă de ecler. Umplutura se poate înlocui cu frişcă vanilată sau cremă bavareză cu fructe şi vanilie. Sfîntul francez Honorat de Amiens este patronul brutarilor şi al cofetarilor. Coroana-nimb din pastă de ecler, umplutura de frişcă, albă şi diafană ca un nor, şi chiar dulceaţa, trimit, de altfel, la ceruri, sfinţi şi aureole. Dar, ca în orice paradis, se află şi aici un şarpe: imitaţia de migdale, verzi-otrăvitoare, potenţial amare.