Roşii umplute armeneşti
„Cînd era binedispusă, îşi punea un halat (cu nimic pe dedesubt!) şi deschidea frigiderul; scotea trei cratiţe şi le punea pe aragaz, la flacără mică: în prima cratiţă se încălzea o tocană de iepure; într-a doua, mai mare, începeau să bolborosească trei roşii umplute şi tot atîţia ardei verzi. În a treia cratiţă se afla o friptură de porc îndeajuns de mare ca să sature şase oameni, care mănîncă, fiecare, cît patru. Aşteptînd să se încălzească mîncarea, Marthe pune două tacîmuri; unul, pentru frumosul ei uriaş, armeanul mort cu multă vreme în urmă, pe care încă îl mai iubea. (…) «Te iubesc, Garabed.» – spuse ea cu o voce neutră şi se apucă să mănînce.“
Marthe e văduva pofticioasă din policier-ul La Bête de Trouffignac (1984) de Alex Varoux – Varoujan Alexanian, pe adevăratul său nume –, autor francez de origine turcă, la fel de armean ca răposatul Garabed.
Preîncălziţi cuptorul la 170 de grade Celsius. Alegeţi opt roşii bine coapte, de aceeaşi mărime, şi decupaţi un capac, în jurul codiţei. Scobiţi interiorul roşiilor, fără să vă apropiaţi prea mult de coajă. Aruncaţi zeama şi sîmburii, şi păstraţi pulpa. Tocaţi două cepe, doi căţei de usturoi, partea verde de la cinci frunze de mangold şi pulpa celor opt roşii. Tocaţi din cuţit 100 gr de jambon fiert. Rumeniţi într-o tigaie, în trei linguri de ulei de măsline, 100 gr de carne tocată de vită, împreună cu jambonul, vreme de 15 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi două ouă întregi, 100 gr de parmezan ras, o jumătate de legătură de pătrunjel tocat, sare şi piper. Umpleţi roşiile, cerneţi-le cu pesmet şi turnaţi deasupra fiecăreia un fir de ulei de măsline. Aranjaţi roşiile umplute pe o tavă de copt şi coaceţi-le 45 de minute, la cuptor.