Revolta

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Oameni pe stradă jpeg

Am o aplicație pe telefon care mă terorizează. Am ajuns să-mi fie frică de ea, s-o mint și s-o evit. Aplicației îi spune My Fitness Pal și, în principiu, îți ține socoteala caloriilor pe care le consumi zilnic pe baza unui țel pe care ți l-ai propus: vreau să ajung la x kilograme într-o perioadă oarecare de timp. Explicația mea aici e destul de rudimentară, dar cred că înțelegeți principiul. Amicul ăsta de fitness îți calculează caloriile băgate în gură, pe baza unui jurnal în care tu trebuie să notezi tot ce ai mîncat la micul dejun, prînz, cină. Nici gustărelele dintre mese nu-s uitate, trebuie să scrii acolo tot-tot.

La început, ideea mi s-a părut extraordinară. După ce am renunțat la fumat și după o perioadă de indulgențe de decembrie care m-au lăsat și pe mine cu cîteva kilograme extra pe care le plimb dintr-o parte în alta, mi-am zis că trebuie să pun piciorul în prag. Și așa am descoperit aplicația cu pricina. Uite, notezi acolo totul și, cînd ți se termină norma de calorii pe ziua respectivă, te oprești din mîncat. Simplu. Domnule, nu e simplu.

Lasă că de cele mai multe ori trebuie să descoperi cîte calorii are mîncarea pe care o bagi în gură, să cauți și să faci diverse calcule, dar trebuie să fii și destul de organizat și mai cu seamă foarte sincer. Nu scrii în timp util ce ai mîncat la prînz, imediat telefonul te va chițăi la cap că n-ai dat socoteală cu lunch-ul. Notezi o salată amărîtă mîncată pe tastatură și îți cad ochii pe un capitol mai jos care zice, scris în albastru: Snacks. „Hmm, am mai ciugulit eu oare între timp ceva? În afară de pumnul de alune de la coleg, o banană, jumate de covrig cu mac și multe cafele? Dar ce, astea se pun?“ Păi, se pun. Dacă le calculezi și p-alea nu mai mănînci de acum nimic pînă a doua zi. Așa. Destul de deprimant, nu?

Aplicația îți calculează și pașii pe care‑i faci zilnic, dar și cît ai ars la sală, dacă mergi la o sală. Dacă nu mergi, trebuie să te deplasezi cu telefonul peste tot ca nenorocirea asta de Fitness Pal să-ți dea niște calorii bonus că ai făcut mișcare. Altminteri, dacă în timpul zilei înțepenești ca mine în fața calculatorului, adio bonus, adio bomboana cu vișine la care visai.

Recunosc că sună îngrozitor de stresant și recunosc că mi-a venit de nenumărate ori să dau de pămînt cu telefonul. Dar nu-s ultimul om de pe planetă stresat de faptul că a rămas cu două perechi de blugi preferate – cele mai largi. Am asistat de curînd la cea mai drăguță conversație între două doamne la vreo cincizeci de ani care-și plîngeau una alteia pe umăr: „Am mîncaaaaat de sărbătorile astea…“, mărturisea prima. „Și eu“, zice a doua, clătinînd din cap ca atunci cînd rememorezi o întîmplare teribil de neplăcută. „Mai ales prăjituri“, completează prima, schimonosindu-se. „Da-da“, zice și a doua, strîngînd între degete o zonă grosuță de prin părțile taliei. Era o dramă în conversația aia din care vălurea o tristețe grea.

Așa că am ajuns să-l mint pe Fitness Pal-ul ăsta. Rotunjesc caloriile în jos, dacă nu uit snacks-urile, cu siguranță nu pun la jurnal paharul de vin roșu băut seara, dacă îl trec totuși pe ăla, exagerez cu efortul depus la sală pe care l-am notat conștiincios tot acolo, fac un balet care mă obosește psihic zi de zi. Mi-e foame necontenit. Mă obsedează o bucată de prăjitură rămasă în bucătărie. Dacă mai văd o bucată de broccoli, chiar și în poze, fac o criză de nervi. Evit la televizor emisiunile culinare, dar și show-urile de modă. Schelețelele de pe podiumuri mă deprimă și ele.

Cum naiba am ajuns să mint o aplicație de telefon? De unde vin pofta asta de mîncare și obsesia pentru ea? De ce trebuie să fiu mai subțire? De ce mă compar cu altă lume? Unde-i liniștea mea interioară și unde e echilibrul care mă caracteriza odinioară? Nu am nici o explicație. Bingăne telefonul. N-am notat ce am mîncat la prînz. Ia mai dă-l încolo. Uite, nu notez nimic și mîine te și șterg, fir-ar să fie! Ia să vedem ce se întîmplă. Blugi largi sînt cu duiumul la vînzare, la urma urmei.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.