Regatul Bucătăriilor Unite

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Invizibilii jpeg

Am de gînd să înființez o micronațiune. Mă gîndesc de ceva timp la asta, mai ales de cînd mulți dintre noi am fost nevoiți să stăm mai mult prin case. RBU, Regatul Bucătăriilor Unite, o să aibă capitala la mine în bucătărie, cu provincii prin living și prin bibliotecă. Mi se pare absolut normal, regina voi fi eu, o să am nenumărate tiare din forme de prăjituri, coliere prețioase din dopurile sticlelor de vin și un sceptru-polonic de la Tefal. Va fi o monarhie absolutistă luminată cu accente de stînga în zilele bune, sexo-marxiste în alea și mai bune. M-am apucat să scriu și Constituția, care are o singură frază: „Toată lumea e liberă să facă ce vrea, cu excepția momentelor în care nu vreau eu”. Poate, în timp, o să fac și un Parlament, doar de distracție, așa, pentru că nu o să semnez nimic din inițiativele care mi se trimit de acolo fără o ceartă zdravănă la mine, în anticameră (hol). Supușii mei vor fi ăi din familie și prietenii vaccinați pe care o să-i fac oricum conți și duci, pentru că toată lumea o să aibă un rang și o să fim esențiali.

Voi înființa diverse fundații regale pentru ca fiecare să-și justifice paharul de vin, ciorba de lobodă sau prăjitura cu mere primită în RBU. Fundația serenissimă a monitorizării frigiderului va reveni fără drept de apel fantomei prietenoase a pisicii mele gri. O altă instituție regală se va ocupa de aprovizionarea de la Mega în orarul strict dictat de pandemie. O să avem și o Zi Națională a Pandemiei în care toată lumea din regat va fi nevoită să doarmă cu măști FFP2. Vor fi excepții de la regulă; eu, suverana, și restul supușilor care or mai dori, dar va fi obligatoriu, orișicît.

Mă preocupă într-atît ideea micronațiunii mele, încît nu mai pot dormi noaptea. Mă gîndesc și la heraldica de pe drapelul nostru. Să fie două cuțite de pîine, din alea cu zimți, încrucișate într-un cerc de lauri, să fie doi pui proaspeți de la magazin care să țină cu copanele lor gălbioare motto-ul regatului scris pe o bandă curbată: Probis pateo? Sau un avocado din cele nobile, copt la perfecțiune și aproape imposibil de găsit, cu un nimb de raze deasupra: Nihil sine guacamole? Vom vedea, mai aștept propuneri, cei care vor veni cu idei mai bune ca ale mele își vor pierde capul, bineînțeles.

Sigur că aș fi vrut să fac micronațiunea într-o zonă mai mare decît apartamentul meu, ca de pildă pe o arie de două străzi de la cîrciuma preferată, dar aștept un context mai favorabil. La urma urmei, ar fi rușinos pentru domnul Bode să bage o regină la dubă. În fond, un regat e un regat, oriunde o fi el, iar suverana e prea comodă ca să aibă probleme cu legea altor națiuni. O să avem și o Zi a Șireturilor Desfăcute, o Zi a Mîinilor Murdare de Cocă și Ziua Tuturor Sfinților Uitați, cînd ne vom aminti de toți cei care nu au o zi de nume.

Vor fi proceduri stricte și un ceremonial fastuos la intrarea în Bucătărie. Voi fi întîmpinată cu surle și trîmbițe, pajii vor sufla asurzitor în pîlnii verzi de plastic, iar eu mă voi așeza la prezidiu în capul mesei rotunde pe un jilț formidabil de la IKEA.

În treacăt fie spus, în lume chiar există cîteva zeci de micronațiuni. Într-una am și fost, se află la Copenhaga, e cam cît parcul Cișmigiu,  și-i zice Christiania. Cam delăsători oamenii acolo, n-au suverană și cam consumă, dar, da, se poate și așa. Nu e chiar o micronațiune, e un soi de societate internațională care se autoguvernează, unde am mîncat cea mai bună mîncare vegetariană. E posibil să-i înglobăm pe partea asta în RBU. Iar deunăzi am citit despre Ladonia, altă micronațiune cu regină, creată în Suedia de un sculptor pe care au încercat să-l asasineze fanaticii islamiști din cauza unor desene cu Mahomed.

Dincolo de toate, însă, sînt convinsă că Regatul Bucătăriilor Unite va fi ăl mai bun din lume. Toată lumea e liberă să adere și să mă accepte ca regină. În zilele bune, putem face și cu schimbul. Sau inventăm Ziua În Care Și Tu Poți Fi Rege. Ne înțelegem noi. Înscrierile se primesc pe mail.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.