Quiche lorraine André Theuriet
Iată reţeta de quiche lorraine a romancierului şi poetului francez André Theuriet (din Lorena, după mamă), scrisă cîndva în secolul al XIX-lea, cînd quiche-ul nu era atît de popular şi de răspîndit în lumea întreagă, ci mai degrabă „o patiserie provincială, puţin cunoscută parizienilor“.
Luaţi nişte aluat de pîine şi întindeţi-l cu un făcăleţ pînă capătă grosimea unei monede de 2 sous. Presăraţi cu făină o formă rotundă din tablă, cu margini joase şi crenelate, şi căptuşiţi-o cu foaia de aluat. Aşterneţi pe fundul formei un strat de cubuleţe de unt, distribuite cît mai uniform. Bateţi într-un castron suficient de multe gălbenuşuri de ou pentru a obţine un bol de spumă onctuoasă, densă şi afînată. Potriviţi-o de sare şi turnaţi apoi umplutura de gălbenuşuri deasupra cubuleţelor de unt. Coaceţi tarta în cuptorul bine încins al brutarului din vecini, nu mai mult de 5 minute. Cînd e gata, quiche-ul va fi bine rumenit, dospit, apetisant şi parfumul său ademenitor se va răspîndi în toată casa. Mîncaţi-l fierbinte; beţi şi un Pineau, alb şi uşor, de Loara (Chenin Blanc), şi veţi înţelege cu adevărat ce înseamnă o masă pe cinste.