Promisiuni pentru Noul An

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Promisiuni pentru Noul An jpeg

Să vedem, dară, la sfîrşit de an, în ce fel de ţară le propunem copiilor şi adolescenţilor noştri să trăiască. Ce ofertă avem pentru ei, pentru mîine, pentru anul viitor sau pentru deceniile în care-şi vor petrece tinereţea.

Le propunem, deci, o ţară în care sancţionarea plagiatului la nivel înalt se face doar la emisiunile de divertisment sau în pamflete politice. Degeaba s-au înfiinţat comisii, inutil s-au învolburat universitarii, în zadar s-au ciondănit politicienii, falsurile foştilor sau actualilor demnitari rămîn, pe veci, ţintuite în CV-urile lor, sub formă de ispravă autentică profesională. Mai mult, actualul ministru al Culturii a iniţiat, înainte de a ajunge în guvern, un proiect de lege prin care „plagiatul din greşeală“ să fie curăţat de orice efect penal.

Le mai propunem o ţară în care reforma educaţiei nu are sorţi de izbîndă. Nici măcar de iniţiere a ei. Priorităţile ministerului par a fi manualele electronice şi tabletele, în condiţiile în care, de exemplu, un întreg judeţ a fost nevoit să închidă şcolile din cauza frigului şi a lipsei de calorifere, în care mii de copii merg la şcoală kilometri întregi pe jos, prin zăpadă sau noroaie, dar, mai ales, în condiţiile în care manualele, fie ele şi electronice, sînt realizate pe vremea cînd nici măcar telefoanele mobile nu apăruseră, darămite tabletele.

Ce le mai oferim pentru anul viitor? Spre exemplu, o instituţie a statului care-şi propune să-i apere pe infractori: Parlamentul, pregătit să voteze, cu ambele mîini, legi care să îl proteje de orice acuzaţie, dar mai ales de cea de corupţie. Printre parlamentari sînt destui cei care dimineaţa răspund întrebărilor acuzatoare ale procurorilor, iar după-amiaza votează legi pentru binele ţării.

Ce-ar mai avea ţara de oferit viitorului ei? Un fost ministru al Culturii care ar vrea să facă festivaluri Shakespeare cu banii alocaţi tratamentelor pentru bolnavii de SIDA. Ceea ce nu ştie domnul Daniel Barbu, deşi s-au făcut nenumărate anchete şi reportaje pe acest subiect, este că regimul Ceauşescu a lăsat „moştenire“ anilor democratici, pe lîngă alte dureri, şi aproape opt mii de copii infectaţi cu virusul HIV, în urma transfuziilor. Din care mai trăiesc, cu mari eforturi ale unor ONG-uri, cu mari încrîncenări ale părinţilor, dar şi cu mari disperări ale lor, mai puţin de cinci mii.

Şi, pe ultima sută de metri, a mai sosit o ofertă spectaculoasă: ministrul Mediului a propus ca Muzeul Antipa să treacă, de la Cultură, în subordinea lui. Probabil, fiindcă este un muzeu care are drept exponate, printre altele, vertebrate şi nevertebrate. Dacă acesta este motivul, atunci ar putea foarte bine ca muzeul să treacă şi/sau în subordinea Ministerului Agriculturii. Minister care, la rîndul lui, s-ar putea uni cu cel al Culturii, dat fiind că tot de culturi se ocupă, după cum Muzeul Ţăranului ar urma să fie comasat cu cel al Satului, propunere făcută de acelaşi ministru inspirat al Mediului.

Cam astea ar fi veştile cu care terminăm anul şi promisiunile pe care le facem tinerilor. Lucruri bune? S-au întîmplat atît de puţine, încît par a ţine mai curînd de noroc, decît de pricepere.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Lidia Buble Foto Captura video jpg
Lidia Buble a părăsit în lacrimi „Sunt celebru, scoate-mă de aici!“: „Ai ținut la tăvăleală cum nu ne-am așteptat“
După patru săptămâni în care s-a luptat cu foamea, fobiile și cu tensiunile iscate în junglă, provocarea s-a terminat pentru Lidia Buble.
Silkeborg - FCSB, UEFA Conference League / FOTO EPA-EFE
Conference League: Danezii râd de FCSB după ce au distrus-o. „O echipă lamentabilă, amputată”
FCSB a trăit o umilință joi seara, la Silkeborg. A pierdut cu 5-0, scor blând după cum s-au desfășurat ostilitățile pe teren.
Blue Air FOTO economica net jpg
Avioanele Blue Air vor zbura pentru Aeroitalia. Compania va efectua curse de la Roma și Milano spre Bacău
Blue Air, care a anunțat recent că nu poate relua zborurile din România din 10 octombrie, a semnat un parteneriat cu compania Aeroitalia, înființată anul acesta, în baza căruia îi va închiria avioanele.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.