Plasturi pentru școala românească

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Plasturi pentru școala românească jpeg

Emisiune la Digi24. Invitate sînt doamna ministru Ecaterina Andronescu și doamna Oana Moraru, expert în educație. Se discută, printre altele, despre repetenție. Doamna ministru: „Din păcate, e o prevedere legală, pînă în clasa a treia copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect pentru că iată unde sîntem. Ajungem la clasa a opta şi constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze bine şi că 36% nu sînt în stare să ia 5 la evaluarea de clasa a opta.“

Pînă acum, doamna Ecaterina Andronescu a venit cu două soluții „briliante“ pentru a învinge analfabetismul funcțional al absolvenților de clasa a opta: să îi lăsăm repetenți pe copii, încă din clasele primare, și/sau elevii să facă ore suplimentare la materiile la care nu iau note de trecere. Cîteva comentarii.

Mai întîi: repetarea unui an școlar este cu adevărat un pas recuperatoriu doar în măsura în care ea este privită ca o șansă, ca un timp suplimentar oferit copilului care, din motive obiective (lipsa părinților, sărăcie, boală cronică), nu a putut asimila cunoștințele minime necesare promovării unei clase. Dar, în România, repetenția este înțelesă, în general, ca pedeapsă pentru abandon școlar, pentru indisciplină, pentru lipsa de interes. Pentru ca un elev să privească repetarea unui an școlar ca pe o șansă ar trebui ca toți adulții din jurul lui – părinți, educatori – să o privească astfel și să îi acorde sprijinul adecvat astfel încît această decizie să îl ajute cu adevărat. Pentru asta e nevoie de timp, de bani, de consiliere adecvată, de răgaz pentru analize în detaliu de la caz la caz. Școala românească nu are de nici unele.

În al doilea rînd: repetarea unui an școlar, precum și efectuarea de ore suplimentare nu pot fi soluții de recuperare pentru 36% din absolvenții de ciclu gimnazial. Ele ar trebui să fie soluții cu totul excepționale, în cazuri cu totul excepționale, și nu măsuri de recuperare pentru aproape o jumătate din populația școlară. Dacă 36% dintr-o casă nou construită este fisurată, explicațiile ar trebui să meargă la un nivel mai profund: poate materialele nu au fost bune, poate structura de rezistență a fost gîndită defectuos, poate meșterii nu au fost pricepuți. Dacă decid să dărîm casa și să pornesc reconstrucția ei în aceleași condiții, posibilitatea să obțin același procent de fisuri este una foarte mare.

În al treilea rînd: dacă 36% din elevii de clasa a opta nu reușesc să ia nota 5 la evaluare, înseamnă că avem o problemă în sistem, cu programele școlare, cu nivelul de pregătire al profesorilor, problemă care nu va fi rezolvată nici cu ore suplimentare, nici cu repetenția. Școala de stat este obligatorie pentru toți elevii: ne putem deci imagina că programele ar trebui să fie construite în așa fel încît să poată fi asimilate de orice copil cu un nivel de dezvoltare, intelectual și emoțional, mediu. 36% nu știu să citească sau să socotească la paisprezece ani? Pentru acest procent copleșitor nu pot exista foarte multe explicații: ori decretăm catastrofă națională la nivel generațional, ori picăm pe gînduri în fața felului în care școala a fost – sau nu – reformată.

Pusă față-n față cu problemele mari ale învățămîntului românesc, doamna Ecaterina Andronescu pare din ce în ce mai puțin dispusă să cadă pe gînduri și din ce în ce mai entuziastă să dea noi ordine, legi, sentințe. Nu pare să-și acorde cine știe ce răgaz înainte de a livra soluții: lipește plasturi, acolo unde rănile sînt mai adînci. Bolile școlii românești sînt cronice. Nu pot fi tratate frugal, cu leacuri băbești, scoase din mînecă de la un mandat ministerial la altul. 

Maria Iordănescu este psiholog.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.