Peştişori crocanţi din peşte sau pseudo-hamsii prăjite
Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Curăţaţi de solzi şi evisceraţi un peşte de mărime potrivită (hering, macrou sau crap), îndepărtaţi-i capul şi coada şi tăiaţi-l în fîşii subţiri (peştişori). Maceraţi fîşiile de peşte o jumătate de zi, într-un baiţ din soia, vin de orez, sare, ceapă şi ghimbir. Prăjiţi-le apoi în untură fierbinte, pînă se rumenesc şi devin crocante. Puneţi restul de baiţ la fiert. Opăriţi peştişorii prăjiţi în baiţul clocotit, cu puţin timp înainte de masă.
În lipsă de hamsii, imitaţia nu întîrzie să apară. Decupat cu schepsis, orice peşte poate fi hamsie.