Pentru totdeauna sau doar pînă mîine

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Pentru totdeauna sau doar pînă mîine jpeg

Ginger & Rosa, film britanic din 2012, regizoare Sally Potter, cu Elle Fanning și Alice Englert în rolurile principale. În Londra anilor ’60, două prietene de 17 ani privesc cu ochi tineri și neexperimentați lumea din jur, aflată în plină transformare: o lume cuprinsă de amenințarea unui Război Rece din ce în ce mai aprins, de pericolul înarmării nucleare, de frisonul revoluției sexuale. Londra fierbe de revoltele tinerilor împotriva războaielor, dar și împotriva unui mod de viață tradițional, pe care îl resimt restrictiv, învechit, rigid. Ginger luptă pentru pace. Rosa, pentru o iubire mare, unică, eternă. Ginger participă la proteste, Rosa, la slujbe religioase și la nopți risipite în alcool și sex cu parteneri de o noapte. Și își jură una alteia o prietenie pe viață. Părinții lui Ginger se despart: mama, Nat, o pictoriță talentată, dar care își abandonează vocația pentru a deveni soție și mamă și își pregătește fiica pentru o viață trăită după aceleași criterii. Tatăl, Roland, încearcă să-și recupereze tinerețea pierdută în sărăcia și ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, optînd pentru alte culori, mai intense, pentru un trai fără norme, reponsabilități, griji pentru ziua de mîine. Își încurajează și fiica să ducă un trai independent, să facă pași mari și repezi către statutul de adult.

Rosa se îndrăgostește de Roland. Și crede că este marea iubire. Pentru Ginger, vestea că prietena ei este însărcinată cu tatăl ei are efectele unei bombe nucleare: toate certitudinile pe care își construise viața, chipuri, relații, încredere, sprijin, toate se fac scrum. Portretele adulților, dar și cel al prietenei, se schimonosesc sub povara trădării și a minciunii: pentru tată, relația cu Rosa nu este decît o tușă groasă dintr-un portret de rebel ratat, pentru mamă, lumea în care a crezut, o lume perfectă dacă fiecare își joacă rolul pentru care a fost creat, își devoalează culorile kitsch, pictate de un artist nepriceput.

Ginger și Rosa sînt prea mici pentru un război atît de mare, iar curajul de a protesta împotriva marilor puteri ale lumii, puterea de a căuta iubirea și credința, proiectul entuziast de a schimba lumea se risipesc și se transformă în spaimă, nesiguranță, singurătate. În fața dezastrului provocat de adulți, Ginger și Rosa par doi copii cărora li s-au așezat pe umeri, prea devreme, haine împovărătoare de oameni mari.

La spital, tată și fiică o veghează pe Nat, aflată în comă după o tentativă de sinucidere. Întoarsă cu spatele către Roland, Ginger îi scrie prietenei ei: „We had a dream... that we would always be best friends. (...) Now it seems there may not be tomorrow. But despite the horror... and the sorrow... I love our world. I want us all to live. Now, Rosa, you’ve asked me to forgive. One day, if Mum survives this bitter night... then we shall meet again, and I will say... I loved you, Rosa. Don’t you see? But we are different. You dream of everlasting love. Not me. Because what really matters, is to live. And if we do... there will be nothing to forgive. But I’ll forgive you anyway.” („Am visat că vom fi întotdeauna cele mai bune prietene. (...) Acum se pare că visul nostru nu se va împlini chiar mîine. Dar în ciuda ororii... și a tristeții, iubesc această lume a noastră. Vreau să trăim. Tu, dragă Roza, mi-ai cerut să te iert. Într-o bună zi, dacă mama va supraviețui acestei nopți amare... ne vom întîlni din nou, iar eu o să-ți spun... că te-am iubit, Roza. Vezi? Dar sîntem diferite. Tu visezi la dragoste eternă. Eu nu. Pentru că ceea ce contează cu adevărat e să trăiești. Și dacă vom trăi... nu va mai fi nimic de iertat. Dar eu te voi ierta, orice ar fi.”)

Căci ce altceva ai mai bun de făcut atunci cînd lupta pentru pace sau pentru o iubire mare începe în pragul casei tale? Să devii cinic sau să ierți. Să ierți.

Maria Iordănescu este psiholog.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.