Pelmeni
Citesc nr. 19 din august 2016 al ziarului Berezka. Incitant, senzațional, vital. Informații de ultimă oră. Caviarul de somon a ajuns 29,90, dacă tu cumperi două cutii. La votcă este o reducere de 40%. Un kil de bomboane primește o reducere de 20%. Oho, înghețata rusească, vine la 1,47 față de 2,79. A, da, berea, uite, e 2,49 față de 3,99. Peștele uscat ia-l la 2,99. Este o alimentație sănătoasă, zic ziariștii. Mor însă după pelmeni. Uite aici dezbatere grozavă. Informația este vitală. Pelmeni la Berezka sînt pelmeni rusești adevărate, pregătite de către adevăratele siberience – firma Russkii Produkt – din produse foarte proaspete, fără adaosuri de proteine vegetale: numai carne proaspătă și ceapă. Pelmeni sînt o mîncare unică. Aproape fiecare națiune are o variantă a sa de colțunași, iar unde lipsesc, vor fi aduși și vor fi supuși metodelor proprii de pregătire. Sînt considerați o mîncare exclusivă, mai întîi de toate, pentru că nu sînt o mîncare „de sezon“. Cîteva reguli pentru a pregăti pelmeni, ca să fie gustoase: raportul dintre umplutură și aluat trebuie să fie de 50%; pregătirea pelmenilor de noi înșine este o metodă sigură de a obține un gust perfect. Dar unele persoane sînt în criză de timp sau lipsă de îndemînare. Cu toate acestea, nici una, nici alta nu sînt un motiv pentru care să renunți la o așa gustoasă și sănătoasă mîncare. Înainte de a arunca în coș punga cu pelmeni, scuturați-o, pelmenile trebuie să sune vesel, nu să cadă greoi, lipite într-un bulgăre mare; este bine dacă pe ambalaj este indicat conținutul ingredientelor. Raportul dintre umplutură și aluat nu trebuie să fie mai mic de 50%, țineți minte acest lucru. Metodele de pregătire a pelmenilor gata modelate sînt foarte multe. Pelmenile pot fi fierte în apă cu adaus de ulei, fierte în apă cu adaos de condimente (de obicei, frunze de dafin, dar poate fi și mărar, ceapă, pătrunjel), prăjite în tigaie cu unt, coapte în cuptor pe tavă și presărate cu brînză răzuită, adăugate în supă… Nu-i așa că Berezka e jurnalism adevărat?