Păpușile vii

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Invizibilii jpeg

Sînt trei fetițe. Să aibă la vreo ­8-9-10 ani tustrele. Au apărut din stație de la Unirii și s-au grupat lîngă mine, în spațiul ăla de lîngă ușile metroului. Mi-aș fi văzut, probabil, în continuare de citit sau de răscolit telefonul ca restul călătorilor, fiecare cu fața slab luminată de ecranul dreptunghiular pe care ne rulăm Facebook-ul, WhatsApp-ul, cărțile, jocurile și ce-om mai avea pe acolo.

Dar le-am văzut mîinile ținînd bara de inox și am uitat de restul. Niște mîini normale, de copil, care încă mai păstrează puțin din grăsimuța aia de început, cu gropițe moi la baza falangelor. Doar că degetele lor fragede se terminau cu niște unghii lungi, de plastic, lipite cam anapoda. Imaginea era ușor tulburătoare, plasticul ăla ordinar, roz-lucios, la fiecare dintre ele, făcea ca mîinile lor proaspete să arate aproape trivial, ca și cum cineva ar fi greșit designul și anatomia unei păpuși menite să arate banal, ca orice păpușă ne-Barbie. M-am documentat un pic după aia și am văzut că există niște seturi de unghii colorate și sclipitoare care chiar se pot lipi pe degetele păpușilor Barbie. Habar nu aveam eu la cîtă sofisticăraie s-a ajuns.

Bănuiesc că fetițele alea erau OK, așa s-o face acum, iar eu am îmbătrînit și nu mai înțeleg, ba, mai rău, am uitat că aș fi făcut același lucru dacă aveam și eu în copilărie celebrele Barbie de acum. Am avut însă și eu o păpușă-divă. Am văzut-o deunăzi undeva, prin debaraua părinților mei, înghesuită într-unul din rafturile de sus, între blocurile mele vechi de desen și caietele studențești pe care habar n-am de ce le mai păstrează mama. Am coborît-o de acolo am privit-o. Uitasem cît de mult o iubisem în copilărie. Mi-o cumpărase tata de la BIG (un magazin din Berceni, pentru cei care nu știu), era apoape cît mine de mare, cu un păr lung și blond, de plastic strălucitor, care-i bătea șalele. Ochii, evident, de un albastru chimic. Acum, doar unul stă deschis permanent, celălalt e acoperit de pleoapa de plastic înțepenită în poziția aia. Genele lungi s-au rărit, le-oi fi smuls eu în cine știe ce încercare de a o face mai frumoasă. Păpușa are o față dementă, ca Alex din Portocala mecanică.

Cred că a fost unul dintre cele mai chinuite obiecte din copilăria mea. Uite, unghiile de la degete poartă încă urmele succesive de ojă scorojită cu care o mînjeam periodic. Cum se face că m-am holbat așa la fetițele alea din metrou și am uitat de obsesia manichiurii pe care o aveam, la rîndu-mi, tot pe la 8-9-10 ani? Am colorat unghiile păpușii, mi le-am colorat pe ale mele, mi-am făcut de atîtea ori cu prietenele mele de la bloc unghii lungi din petale ascuțite de mărăriță smulsă din grădinile Berceniului, ba am colorat în roșu și roz sidefiu unghiile pisicii mele tărcate care stătea, biata, bună și blîndă, să-i mînjesc ghearele de carnasier și blănița din jurul lor, ca apoi să plece scuturîndu-se.

Păpușa mea a fost apoi tunsă, coafată și fardată în fel și chip. Cu o carioca roșie i-am făcut buzele pline. Cu o carioca albastră i-am codat ochii și cu negru i-am conturat dramatic. Apoi am șters și am luat-o de la capăt. Am îmbrăcat-o și am dezbrăcat-o. Am bătut-o la cap pe mama să-mi croiască și să coasă rochii pentru ea. Așa se face că i-am strîns o garderobă întreagă din bucăți de material care ar putea să construiască istoria unei familii: dintr-un șorț înflorat al bunicii a ieșit o fustă creață, din resturile rămase de la rochia mea roșie cu flori albe pe care mi-a cusut-o mătușă-mea de un Ramazan Bai­ram a ieșit o bluză cu mîneci largi, dintr-un lurex imposibil pe care l a avut mama pentru o nuntă provincială a ieșit una dintre cele mai spectaculoase rochii ale păpușii mele, iar dintr-o bucată de satin galben ca lămîia care îmbrăca o plapumă din alea grele, de lînă, a ieșit o vestuță cochetă. Hainele păpușii nu mai există, mi le-am amintit însă perfect acum, cînd m am uitat la ea. Ea era imaginea mea întoarsă în oglindă. Era un eu ideal, așa cum îl vedeam pe la 8 ani. Acum e goală, asexuată, cu mîinile și picioarele contorsionate grotesc, mînjită pe față. Cît am iubit-o! 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

anglo saxoni shutterstock 795800917 jpg
Paleogenetica a „descoperit” patria anglo-saxonilor care au colonizat Marea Britanie
Potrivit experților, cele mai apropiate rude locuiau în nordul Germaniei moderne, Danemarca și Țările de Jos.
ambasada sua la moscova
SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească Rusia „imediat”
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a solicitat cetățenilor americani să părăsească „imediat” Rusia.
Eduard Heger
Slovacia, următoarea sursă de probleme din Europa? Avertismentul premierului Eduard Heger
Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate dintre cetățenii slovaci susțin Rusia, dar ceea ce urmează pentru Slovacia poate fi și mai înfricoșător, scrie jurnalistul Michal Hudec pentru Euractiv.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.