Paludine la abur umplute cu carne
Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Spălaţi cu apă din belşug un vas de paludine şi extrageţi carnea melcilor cu un ac, avînd grijă să păstraţi intacte cochiliile şi operculele. Tocaţi moluştele, zece uncii de carne, jambon, ceapă, ghimbir, adăugaţi sare şi vin galben de orez; pisaţi totul într-o piuă. Umpleţi cochiliile cu pasta obţinută şi închideţi-le apoi cu operculele.
Puneţi melcii umpluţi într-un vas, asezonaţi-i cu vin de orez, sos de soia, ceapă şi ghimbir tocate, şi fierbeţi-i la bain-marie, la foc mic, preţ de o oră.
„Paludina“ (viviparus contectus) sau „melcul de apă dulce“ este, după cum arată şi numele, o moluscă de paludă (baltă).