Păcatele educaţiei pentru sănătate

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

În ziarul

, din 10 aprilie, a apărut un articol cu titlul „ÎPS Pimen atacă educaţia pentru sănătate din programa şcolară“. Aflăm, cu această ocazie, că ierarhul mai sus amintit acuză, în Pastorala de Paşte, într-un discurs oficial, deci, al Bisericii Ortodoxe, că educaţia pentru sănătate predată în şcolile româneşti este una care îndeamnă la păcat. După prezentarea întregului discurs, articolul mai aduce două precizări referitoare la ÎPS Pimen: că a fost turnător la Securitate şi că, în numele unei fundaţii, revendică zeci de mii de hectare de pădure din fondul naţional forestier. 

Ce-ar fi de spus: 1) Subiectul principal al articolului, cel care ar trebui să stea la baza unor eventuale dezabteri, este opinia Bisericii – exprimată printr-un important reprezentant al ei – despre educaţia sanitară predată în şcoli. Faptul că biografia părintelui Pimen cuprinde episoade de colaborare cu un sistem criminal sau că el încearcă să adune averi pentru Biserică sînt informaţii, oricît de scandaloase, total irelevante pentru subiectul în discuţie şi cred că deturnează atenţia cititorului de la o problemă cu mult mai gravă: important şi scandalos cu adevărat este că un oficial al Bisericii Ortodoxe socoteşte că a-i învăţa pe copii şi tineri cum să se protejeze de bolile cu transmisie sexuală, că a le explica anatomia şi fiziologia corpului uman, că a le vorbi despre pericolul dependenţelor de substanţe care fac rău organismului şi multe altele „promovează, încurajează păcatul desfrînării, lucru care nu se întîmplă în şcoala nici unei altei religii necreştine“. Şi îi îndeamnă, în consecinţă, pe părinţi şi pe profesorii de religie să semnaleze „gravitatea acestei educaţii“. 2) O astfel de declaraţie iresponsabilă din partea Bisericii ar fi trebuit să stîrnească o reacţie din partea Ministerului Educaţiei: măcar o invitaţie la dialog, în ideea de a ajusta cît de cît ideile medievale ale Bisericii despre ce înseamnă educaţia pentru sănătate, şi de a-i invita pe preoţi să studieze mai atent transformările societăţii de la Marea Schismă încoace. Dacă celor care se ocupă de educaţia din România li se pare că această declaraţie e nedemnă de a fi luată în seamă se înşală profund: mesajul ÎPS Pimen va fi preluat cu „smerenie“ de fiecare preot parohial, de fiecare enoriaş zelos, de fiecare dascăl de religie. Şi aşa sîntem pe primele locuri în Europa la bolile murdăriei şi ale sărăciei, la numărul fetelor care devin mame înainte de a-şi lua buletinul, la lipsa unor toalete civilizate sau la informarea incorectă în privinţa mijloacelor contraceptive. Imaginaţi-vă ce efect va avea un astfel de discurs ţinut în miile de sate izolate şi în zecile de cartiere periferice. 3) O astfel de declaraţie iresponsabilă ar fi trebuit să stîrnească o reacţie şi din partea generaţiei tinere de teologi. Dacă sînt instruiţi şi cultivaţi, ei au nenumărate motive să fie dezamăgiţi şi îngrijoraţi de felul în care se prezintă, astăzi, Biserica Ortodoxă Română: cu discursuri sterpe şi suficiente, cu învăţături de mîna a doua şi cu sfaturi de mătuşă obosită de viaţă, cu viziuni măreţe despre catedrale şi viziuni minore despre mîntuire. Tirada ÎPS Pimen împotriva educaţiei pentru sănătate ar trebui să provoace în rîndul studenţilor de la telogie, al preoţilor tineri o iritare ceva mai vizibilă. E timpul ca aceştia să ne facă un semn că înţeleg să-şi folosească altfel harul preoţiei: mai inteligent, mai generos, mai atent la bolile veacului în care trăiesc, mai bine informaţi. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.