Oameni pierduţi între Europa şi America

George RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Oameni pierduţi între Europa şi America jpeg

Dacă există cu adevărat vreo aglomerare urbană unde „e loc pentru toţi sub soare“, aceasta sigur se numeşte Montréal. Aici te poţi simţi aşa cum vrei tu, fără a risca să fii judecat sau privit chiorîş. 

Metropola francofonă a Canadei strînge la un loc visele Europei vechi, ale Americii postcoloniale şi ale Africii negre. Peste toate, destinul istoric a presărat condimentele Extremului Orient. Aşa se face că dintre zgîrie-nori răsare o imensă poartă chinezească. Este intrarea în

, un patrulater urban ticsit de prăvălii şi învăluit în mirosuri stranii pentru nasurile profanilor. 

Nu departe de „orhideea chinezească“ răsărită în mijlocul francofoniei dai peste bulevardul René-Lévesque, botezat după numele jurnalistului ajuns premier al Québec-ului. În luna iulie a acestui an, pe 500 René-Lévesque Ouest, adică în faţa Casei Olimpice canadiene, am văzut ceea ce nu-mi imaginam: mii de oameni veniţi să o aclame pe Nadia Comăneci.

România şi-a lăsat amprenta pentru totdeauna la Montréal cu prilejul Olimpiadei din 1976, atunci cînd o fetiţă de nici 14 ani, din blocul socialist al Europei, schimba istoria sportului. Urmarea? Numeroase familii de canadieni le-au pus copilelor abia născute prenumele Nadia. La 39 de ani de la marea performanţă a gimnastei românce, o femeie m-a oprit pe stradă (văzîndu-mi acreditarea de presă) şi mi-a spus că, atunci cînd i-a fost greu în viaţă, s-a gîndit la Nadia şi a răzbit. Era sinceră şi zîmbitoare, aşa cum sînt, în rarele momente de efuziune pe care şi le îngăduie, oamenii crescuţi aici. 

O vorbă doar şi despre luna iulie, practic singura de vară „aproape adevărată“ în acest colţ de lume. Nici o legătură însă cu „luna lui Cuptor“ după tipic românesc. Cu o haină-n plus pe tine, serile montréaleze se transformă în şezători uriaşe, cu muzică de jazz, piese de teatru şi focuri de artificii. Parcul Jean-Drapeau (numele e al celui mai destoinic primar al oraşului) este invadat de toate naţiile pămîntului, care-şi prezintă tradiţiile şi mîncărurile sau care, pur şi simplu, profită de plaja artificială şi de jocurile de apă. Cifrele spun povestea acestui loc care, zice gura lumii, a fost salvat din ghearele mafiei imobiliare: un lac de 122.000 de metri pătraţi, 30.000 de tone de nisip, 500 de arbori şi 250 de arbuşti. 

Am uitat să vă vorbesc despre

festivalul-maraton de muzici francofone care deschide, la jumătatea lui iunie, nebunia din miezul verii.

din centrul oraşului se umple de tineri şi vîrstnici care respiră relaxare şi bună dispoziţie. Nu vezi pe nimeni încruntat sau privindu-te fix, ca-ntr-un acces de nevroză obsesivă, aşa cum se mai întîmplă pe străzile Bucureştilor. Mulţimile par „mai normale la cap“ peste Atlantic, chiar dacă, într-un lanţ de

uri, întîlneşti cerşetori insistenţi şi tineri care aduc cu „aurolacii“ noştri, numai că-s ceva mai vînjoşi. 

Aşa ne îndreptăm,

,

(încet-încet, vorba neamţului), către cel mai mare festival de umor din lume –

sau, pe englezeşte,

– unde se produc, în faţa unui public pestriţ, „the biggest names in comedy“. Designerul festivalului este un român de-al nostru, Marc-Marinescu Constantin, stabilit la Montréal din 1989 şi decorat de canadieni pentru contribuţia sa în domeniul socio-cultural. Am vorbit cu Marc-Marinescu despre arte vizuale, despre umor versus băşcălie, despre România şi despre multe altele. Am reţinut nemulţumirea sa legată de faptul că occidentalilor „li se explică glumele“, fără a-i lăsa „să-şi pună niţel mintea la contribuţie“.

Pentru că tot am amintit de

, trebuie să ştiţi că, anul acesta, tema festivalului a fost umorul negru, „un plaisir d’enfer!“, potrivit sloganului oficial. Pe mine, unul, m-a interesat expoziţia-concurs de arte vizuale, acolo unde doi români au prins podiumul. Marele cîştigător a fost însă un indonezian, Armen Hamonangan (ARMEN, după semnătura de artist), care a avut ideea de a face o paralelă grafică între

pornire/oprire al oricărui computer şi un ştreang.

că tehnologia ne controlează viaţa de o manieră brutală şi că, în majoritatea cazurilor, nu conştientizăm implicaţiile acestei adicţii. Căutînd şi alte lucrări ale indonezianului, am dat peste una intitulată

care mi s-a părut ilustrativă pentru ceea ce trăim. 

V-am făcut un survol al Montréal-ului cultural fără a avea pretenţia că am epuizat opţiunile pe care le-aţi avea la faţa locului. Merită să reţineţi însă că, odată porniţi spre această destinaţie, nu veniţi în partea francofonă a Canadei, ci intraţi direct într-un tunel al civilizaţiilor. Montréal-ul e

, dar nu în sens european şi nici în sens nord-american. Aici găseşti o istorie scurtă şi intensă, precum şi multe, multe poveşti de viaţă care, luate laolaltă, îţi dau tabloul umanităţii, aşa cum, probabil, va arăta ea peste o sută de ani. 

George Rădulescu este jurnalist şi urmează un program de studii aprofundate în Drept la Montréal. 

Foto: G. Rădulescu

image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.
Zizi și neantul jpeg
Umbreluțe și plutiri
Băiețelul a crescut și s-a ajuns în etapa în care nu mai avea chef să se dea cu mine în ceva.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cîteva aventuri în Albania și Grecia (ultimul episod) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri
Sîntem atît de obosiți încît nici măcar nu mai putem să ne certăm și noi, așa cum ar face orice cuplu normal într-o astfel de situație.
p 19 adevarul ro jpg
August negru
Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete.
p 20 jpg
Prima seară
Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni.
Theodor Pallady jpeg
Potențialul satului, între subzistență și supraviețuire
Cu privirea de acum, deplîng rigidul maniheism al dualității sat-oraș.
p 24 M  Banica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Stop! Facem dop la pepeni“
image png
Dragostea este un proces
Oamenii se schimbă nu cînd le-o cere altcineva, ci doar dacă vor, pentru că ei decid așa.
image png
CFR și depășirea condiției umane
Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel.

Adevarul.ro

image
„Iubesc să te violez!”. Patru femei vor să-l dea în judecată pe Andrew Tate, în Anglia, pentru viol
Patru femei intenționează să îl dea în judecată pe pe Andrew Tate la Înalta Curte din Anglia, acuzându-l că le-a violat, bătut și controlat de-a lungul a patru ani, potrivit mediaite.com.
image
Actorul Bob Rădulescu de la Cluj: „Am crescut între unguri. Doamne ferește să fi avut gospodăria mai prejos decât vecinii!“ VIDEO
Actorul clujean Bogdan Rădulescu a povestit că în copilăria lui era întotdeauna o întrecere între ardeleni care să aibă gospodăria mai faină. Mama lui avea ambiția să nu se lase mai prejos decât vecinii unguri care aveau întotdeauna totul orânduit.
image
Șofer luat ostatic pentru o prostituată. Agresorul recidivist l-a forțat să-i dea bani pentru partida de sex neplătită | RECHIZITORIU
Un caz incredibil s-a petrecut în această vară în Argeș. Un șofer, staționat pe o stradă din Pitești, a fost luat ostatic de un bărbat care s-a urcat brusc în mașina sa. Acesta i-a pus cuțitul la gât și l-a forțat să facă tot ce i-a spus.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.