O regulă prea curînd uitată

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

O binecunoscută cutumă a educaţiei de la noi este: „Nu vorbi dacă nu eşti întrebat!“ O regulă care, în principiu, inhibă orice impuls, altfel firesc, de a dialoga cu pedagogul, de a cere lămurirea neclarităţilor, de a solicita explicaţii suplimentare, de a iniţia dezbateri, de a pune la îndoială formule gata făcute. Încasezi zilnic, în postură de învăţăcel, lecţii-şablon, care transformă curiozităţile, întrebările colaterale, notele de subsol, tentaţiile sau înclinaţiile, într-o afacere strict privată. Dezbaterile vii, înfierbîntate, în care se reglează inexactităţile, prejudecăţile, şi se nasc căutările pe cont propriu sînt rezervate mai curînd cercurilor de prieteni. În clasă sau acasă, dialogul este mai curînd plat pedagogic.  

Adulţii de astăzi nu par, însă, a fi crescut sub acest imperativ. Au împînzit televizoarele, ziarele, Parlamentul, instituţiile cu rol important în viaţa naţiunii şi mă minunez de fiecare dată cînd îi văd cît de nonşalant poartă haina imposturii: vorbesc mult şi neghiob despre subiecte aflate în afara sferei lor de competenţă, dau verdicte şi legi în absenţa unor cunoştinţe minime de specialitate, folosesc un limbaj neadecvat şi incorect, au opinii prompte, vehemente, despre orice le vine la îndemînă. Adulţii de azi vorbesc în lipsa oricăror îndoieli, melancolii, incertitudini, dileme, curiozităţi, recunoaşteri ale propriilor limite. Adulţii de azi ştiu, pur şi simplu, şi spun tot, dar absolut tot ce le trece prin minte. Pe scurt, vorbesc neîntrebaţi. Fără să fie „vizitaţi“ de vreo interogaţie proprie. (Sigur, există un moderator, un reporter care îi aţîţă. Care-i irită sau îi linguşeşte. Dar care, de fapt, nu vrea să afle nimic.)  

Aşa că am început să reconsider valoarea regulii enunţate la începutul articolului, în educaţia copilului de azi. Cît de mult îl ajuţi pe cel mic lăsîndu-l să vorbească fără întrebări? Cît de bine îi faci încurajîndu-l să aibă opinii ferme, în afara experienţei lui de viaţă, doar de dragul „libertăţii de exprimare“? Eu cred că nu-i rău să-ţi îndemni copilul ca, înainte de a avea răspunsuri, să aibă mai întîi întrebările proprii. Înainte de a-l obliga să ştie lecţia pe de rost, să-i dai voie să se îndoiască, să verifice, să analizeze. Să-i stîrneşti curiozitatea, înainte de a-i oferi reţete. Să-i oferi ocazii să reflecteze în faţa literei scrise sau a cuvîntului rostit, cu autoritate profesională sau nu. Sau prilejuri de a-şi verifica părerile, înainte de a le livra pe piaţă.

A nu vorbi în afara întrebărilor nu mi se mai pare, deci, în vremurile noastre, o regulă chiar atît de nepotrivită. Dimpotrivă: e o regulă care l-ar putea scuti pe copil, pe viitorul adult, de impostură, ridicol, lipsă de discernămînt, lîncezeală intelectuală.

Acest experiment poate eşua într-un singur fel: cînd întrebările adultului întîrzie să apară. Sau cînd întrebările lui au doar menirea de a verifica, de a cenzura, de a corecta, de a chestiona. Cu alte cuvinte, cînd copilul devine dependent de interogaţiile adultului şi nu mai are prilejul să le nască pe ale lui. Astfel, adultul se transformă într-un reporter care aţîţă, irită sau linguşeşte, iar elevul – într-o vedetă de talk-show care vorbeşte brambura.

„Nu vorbi neîntrebat!“ ar trebui, cu alte cuvinte, să subînţeleagă nu doar restricţia de a avansa, pripit şi încăpăţînat, răspunsuri gata făcute, ci şi pe aceea de a acorda reflecţiei asupra întrebării mai multă atenţie decît răspunsului însuşi.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.