O oră de relaxare

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

„Lăsaţi-vă mintea libeeeerăăăă, goliţi-vă capul de toate gîndurile rele şi urîteeee, relaxaţi-văăă, uitaţi de toooot… Concentraţi-vă doar pe trupul vostru, respiraţi adîîîînc… Inspiiiiir, expiiiir…“ 

Inspir-expir şi mă gîndesc că am ceva de făcut urgent cînd ajung la serviciu. Mi se pare brusc atît de presant că mi se cască un gol în capul pieptului. „Vaidecapulmeu, chestia aia trebuie făcută urgent!“ – mă loveşte brusc spaima lucrului care trebuie neapărat înfăptuit aici şi acum. Anxietatea mea pluteşte ca un paradox fără o aripă în sunetul unui pîrîu şi al unei ploi liniştite care curg împreună din două boxe aşezate pe podea. „E o ploaie uşoară de varăăăăă, stai întinsă pe iarba proaspătă şi verdeeee, undeva la adăpost şi asculţi ploaiaaaa…“ O ascult pe domnişoara care stă o saltea mai în faţă de mine cum întreabă agitată a cui e cheia de la dulapul cu numărul 37. Inspiiiir-expiiir. 

Mă uit în jos şi mă gîndesc că degetele de la picioare sînt foarte caraghioase. Uite, ale mele stau acum răsfirate pe salteaua asta de yoga în încercarea disperată de a-mi menţine echilibrul definitiv stricat de atîta stat cu fundul pe scaun. Inspir-expir şi centrul meu de greutate oscilează nebun de sus în jos, de jos în sus, stabilizează-te odată, ce naiba, doar nu ai 100 de ani. Degetele de la picioare, da. Caraghioase la toată lumea. N-am văzut în viaţa mea un deget de la picior care să arate bine. Mai ales alea mici sînt oribile, n-au pic de demnitate. Par un apendice lăsat de izbelişte la marginea trupului cu unghiuţele minuscule vopsite carmin şi roz neon. 

„Puneţi talpă lîngă talpă, îndreptaţi spatele, mîinile suuuus…“ Asta e aşa-numita poziţie a muntelui. Te întinzi, mîinile sînt deasupra capului, picioarele lipite, închizi ochii – ce poate fi mai simplu? – şi iar te dezechilibrezi. Îţi dai seama că fluidele vitale circulă cu valuri prin instalaţiile trupului tău. Fir-ar să fie, nu poţi să-l echilibrezi neam. Făceai mişto de ăştia cu poziţiile lor. Ha-ha, maimuţăreai diverse poziţii şi icneai din piept unind degetele în cerc: „Ommmmm…“ Poftim şi

acum, cînd nu eşti în stare să stai locului aliniată fără să-ţi tremure genunchii. „Goleşte-ţi minteaaaa…“ – o auzi iar pe instructoare.  N-ai ce să goleşti. Mintea ta e la fel de neantrenată pentru repaus ca trupul. Nu lasă nimic de la ea. Se agaţă cu unghii disperate de problemele de la muncă, de detalii fără importanţă din imediata apropiere, de reuniunea de familie de duminică, atunci cînd o să fii tu gazdă. „Ce găteeesc? Oare ce să găteeesc? Un sufleu de dovlecei şi ceva carne. Ce carne? Pui? Să mă duc să iau nişte pui de la Mega-ul ăla mare…“

„Aşezaţi talpă lîngă talpă, mîinile unite suuuus, ridicaţi uşor piciorul drept şi sprijiniţi talpa pe gamba stîngă…“ „Şniţel, nu, nu fac iar şniţel, ar trebui ceva mai cu imaginaţie, hai, mă, mai încearcă şi altceva! Ia uite că reuşesc să stau cu talpa aşa sprijinită de celălalt picior. Ia te uită, e chiar mai comod…“ – apuc să zic, cînd un gînd îmi taie iar zenul şi tot echilibrul: „Mi-am uitat telefonul acasă!!! Trebuia să sun neapărat undeva cînd ieşeam de la sală. Unde mi-o fi fost capul, fir-ar creierul meu intrat în zen să-mi fieee!“ Bănuiesc că pe faţa mea se vede din afară o încordare maximă. Sunetul ploii din boxe cade peste noi toate, iar amărîtul meu de suflet nu se poate ridica mai sus de telefoane şi şniţele. „Cu pesmet, cu făină? Păi, n-am zis că nu fac şniţele? Ia să încerc un cordon bleu. Mă uit pe net şi văd cum se face.“ 

Peste vreo două ore stau în faţa unui ins neplăcut într-o împrejurare formală. Insul neplăcut îmi zice chestii neplăcute, nişte chestii trebuie făcute, altele trebuie plătite. La mine în cap plouă liniştit şi curge un pîrîiaş. Îi zîmbesc omului care probabil că bănuieşte că-s dusă cu pluta sau că-s mai slabă de minte, ceva. Fir-ar să fie, am reuşit! Îi arăt insului un imaginar deget mijlociu ridicat ţeapăn. „Sînt zen, băăăăăi!“ 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.