O mie de oameni pentru democraţie

Paul Th. GROSJEAN
Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
O mie de oameni pentru democraţie jpeg

Oamenii care au înfiinţat G1000 nu au avut, după cum v-aţi putea închipui, o mie de idei diferite despre democraţie; au avut una singură – dar era una importantă. A implicat adunarea a 1000 de oameni – reprezentîndu-i pe „cetăţenii Belgiei“ – care să spună ceva folositor despre societatea lor şi felul în care sînt guvernaţi. Însemna acest lucru că respingeau forma existentă de democraţie? Nu, deoarece Belgia se bucură deja de o democraţie de calitate superioară. Era menită să fie o completare semnificativă la practicile democratice curente, pe care le-ar putea face mult mai satisfăcătoare.

Originile marii idei

În ianuarie 2011, Paul Hermant – care scrie editoriale în presa franceză – se afla, aproape întîmplător, într-un bistro din Bruxelles, schimbînd idei despre situaţia politică actuală cu David Van Reybrouck, care este bine-cunoscut în Flandra, printre altele pentru cartea sa uimitoare: Congo – A History. Ei considerau că democraţia şi-a pierdut avîntul; că a rămas fără forţă şi că structurile sale osificate s-au îndepărtat prea mult de cei guvernaţi, şi nu doar în Belgia. A fost iniţiat un grup, iar oamenii şi-au dat seama că sînt de acord cu acest diagnostic; viziunea unei „democraţii mai cuprinzătoare“ a căpătat contur. S-au pus bazele unei organizaţii caritabile, pentru că oamenii voiau „să acţioneze“, nu doar să scrie, iar asta le oferea un mijloc de întreţinere. Din una în alta, s-a convenit asupra unui program; a fost creat un site şi a fost planificată o zi dedicată unui „Summit al cetăţenilor“, pe 11 noiembrie 2011, în urma căruia a rezultat un raport al cetăţenilor legat de ţară, care va apărea în primăvara lui 2012. A fost incredibil cît de repede au căzut de acord toţi cei implicaţi asupra aceastei viziuni şi a programului concret.

Pe 14 iunie 2011, G1000 a fost lansat la radio, TV şi în presa din nordul, sudul şi estul ţării. În cîteva zile, Manifestul G1000 fusese semnat de cîteva mii de oameni. Abordarea era simplă: citiţi Manifestul, semnaţi-l pe site, dacă sînteţi de acord, iar apoi trimiteţi propunerile voastre spre a fi dezbătute de 1000 de belgieni, aleşi la întîmplare din întreaga ţară. Contribuiţi la costurile evenimentului, estimat la suma totală de 465.000 de euro; înscrieţi-vă ca voluntar la una dintre acţiunile de pe listă, deoarece sînt multe lucruri de făcut. Şi vă rugăm să luaţi aminte: nu e nimeni în spatele nostru, nici un partid politic, nici o organizaţie de lobby, nici publicitate, nici interese economice sau sociale. Totul se bazează pe două convingeri: prima, că o „democraţie mai cuprinzătoare“ este ceva ce populaţia consideră a fi esenţial, ca nevoie, şi ca scop; a doua, că există mii de oameni pe care o astfel de viziune îi poate mobiliza. Ceea ce a urmat a depăşit toate aşteptările.

Care este scopul?

Manifestul G1000 este bine conceput. Ajunge la chestiunea în cauză explicînd ce vede ca fiind un deficit democratic existent. Subliniază faptul că modul de viaţă, tehnologia, posibilităţile şi aşteptările cetăţenilor guvernaţi în democraţiile noastre au trecut prin schimbări majore de la întemeierea democraţiei reprezentative, în secolul al XIX-lea. În vremurile acelea, locomotivele cu abur, chiar diligenţele, imprimarea cu ajutorul linotipului, telegraful fără fir şi încercările şovăielnice iniţiale ale comunicării prin radio au contribuit inevitabil, într-o anumită măsură, la compromisul dintre idealul democraţiei directe şi ce era posibil în mod concret prin reprezentanţii aleşi. Astăzi, noile tehnologii de comunicare îndeosebi au transformat contextul şi motivele efective pentru alegerea unei „democraţii reprezentative“. Fără a intenţiona în vreun fel să ne întoarcem la democraţia directă a aşa-numitei „epoci de aur“ ateniene, Manifestul G1000 susţine că „democraţia deliberativă“* poate fi folosită pentru a completa, îmbunătăţi şi îmbogăţi sistemul de reprezentare existent şi poate spori satisfacţia cetăţeanului printr-un grad crescut de participare.

Prin urmare, ţinta nu este de a înlocui sistemul de tip reprezentativ, ci de a-l întregi prin oferirea unei adunări pentru dezbaterea forţelor politice şi a factorilor de decizie (parlamente, guverne), o „anticameră“ unde chestiunile importante pot fi discutate pentru binele lor, evitînd de la început lupta pentru putere dintre partide şi fără a stabili nimănui responsabilităţi pentru implementarea politicilor. Iar acest lucru este realizat astfel încît puterile oficiale din cadrul democraţiei şi din partide cunosc opiniile vox populi legate de problemele majore care afectează binele comun.

În cîteva săptămîni, pe site-ul G1000 s-au strîns cîteva mii de propuneri pentru dezbatere. Acestea nu au fost publicate, ci analizate, grupate şi sintetizate de echipa G1000. Astfel, a fost posibilă indentificarea celor trei-patru chestiuni importante de dezbatere pentru 11 noiembrie 2011 şi crearea unui document de lucru pentru cei 32 de voluntari („G32“) care urmau să continue munca după 11 noiembrie.

Mobilizarea eficientă a voluntarilor

Pe perioada verii, voluntarii înregistraţi pe site au fost implicaţi într-o multitudine de activităţi, inclusiv organizarea unor grupuri de conştientizare şi mobilizare în ţară, coordonînd activităţi energice, pe 21 iulie, pe străzile din Bruxelles. În septembrie, o organizaţie independentă de sondare a opiniei publice a început munca de selecţie aleatorie a 1000 de cetăţeni din întreaga Belgie, „în acelaşi fel în care alegem cînd facem sondaje preelectorale“. Cei care au răspuns „Da, OK, vom fi acolo pe 11 noiembrie“ au fost apoi contactaţi de voluntari „ambasadori“, care le-au explicat mai detaliat exact ce presupune procesul. În plus, sute de voluntari bine coordonaţi erau implicaţi în mii de activităţi logistice, avînd grijă de catering, carpete, microfoane, fondarea unei reţele, Internet, votare electronică, 100 de mese şi 1000 de scaune, recrutarea şi training-ul celor 100 de facilitatori pentru suta de mese. De asemenea, au iniţiat un sistem menit să faciliteze participarea de acasă, prin intermediul Internetului („GHome“), precum şi grupuri „GOff“, care să organizeze propriile „Mini-summit-uri ale cetăţenilor“ în mai multe oraşe din ţară. Pe scurt, a fost vorba de un volum incredibil de muncă, îndeplinită de o organizaţie de voluntariat care nici măcar nu exista cu cîteva luni înainte. Şi, din acest punct de vedere, totul a fost impecabil.

În dimineaţa marii zile, puţin peste 700 de delegaţi şi-au făcut apariţia la Tour et Taxis. Au fost contactate aproximativ 1600 de persoane; cam 1350 au răspuns imediat „Da, voi fi acolo“. (Voi aţi fi venit?) Peste 950 le-au confirmat „ambasadorilor“ că vor veni, iar, în final, peste 700 au venit să-şi petreacă ziua dezbătînd patru subiecte majore. Pe scurt, din oamenii contactaţi iniţial, a apărut unu din doi. Acesta a reprezentat un succes fără precedent pentru ceva ce nu mai fusese făcut şi care presupunea un asemenea grad de implicare. Democraţia poate încă mobiliza oamenii în Belgia!

Vineri, 11 noiembrie, la Tour et Taxis, Bruxelles: „Ziua D“

David Van Reybrouck şi Paul Hermant au ţinut discursuri de întîmpinare răsunătoare, folosind cuvinte simple şi clare. După o serie de explicaţii legate de modul de desfăşurare a zilei, cu precădere în privinţa sistemului de vot, oamenii s-au apucat de lucru. Trei subiecte importante au fost puse pe ordinea de zi: securitatea socială, supravieţuirea pe vremuri de criză şi imigraţia, un al patrulea subiect urmînd a fi ales de întreaga adunare.

Fiecare temă a fost prezentată într-o manieră informativă şi succintă de către doi „experţi“. Apoi, fiecare masă de zece, cu ajutorul facilitatorului, a dezbătut subiectul, identificînd un număr de probleme, aspecte şi sugestii care, după jumătate de oră, erau trecute mai departe la pupitrul central. Acesta le afişa pe un ecran mare, iar fiecare delegat, echipat cu o mică maşinărie de vot, indica două, trei sau patru priorităţi. În acest mod, puteau ajunge la o ordine a priorităţilor pentru opiniile din cadrul adunării. În acelaşi timp, participanţii „GHome“ şi „GOff“ au format un fel de „a o sută una masă mare“ şi au putut participa, dezbate şi exprima opinii prin intermediul reţelei.

Nu este posibil să reproduc aici dezbaterile sau rezultatele lor (G1000 a încercat să-şi facă văzută şi cunoscută munca într-o manieră proprie). Totuşi, două-trei lucruri pot fi scoase în evidenţă. În primul rînd, e vorba despre calitatea expunerilor introductive pentru fiecare subiect; în al doilea rînd – de entuziasmul participanţilor. Am mai remarcat, de asemenea, maturitatea uimitoare a discuţiilor de la fiecare masă, îmbinată cu o capacitate surprinzătoare de a asculta cu grijă şi a fi foarte atent. În cele din urmă, evidenţiem surpriza şi admiraţia comisiei formate din opt observatori internaţionali, care nu mai văzuseră nicicînd o asemenea desfăşurare, organizată spontan şi fără nici un fel de „patronaj“ din partea autorităţilor.

Continuarea

Din cei 700 de delegaţi prezenţi, 300 (!) s-au oferit voluntari să facă parte din grupul „G32“ şi să continue discuţia timp de trei weekenduri de lucru, de acum pînă în aprilie 2012. „Raportul către ţară“ al G1000 va fi publicat la scurt timp după aceea.

Cu alte cuvinte, trebuie urmărite cu atenţie, trebuie susţinute de fiecare, după mijloacele sale, chiar dacă e vorba despre doar cîţiva euro. Este ceva ce trebuie analizat şi disecat în profunzime mai tîrziu şi probabil cercetat în continuare. Între timp, să ne amintim o replică a unuia dintre facilitatori, spusă în timpul cinei de la sfîrşitul zilei: „Concluzia de la masa mea a fost că fiecare dintre noi a deprins un nou mod de a discuta despre politică unii cu alţii; ne-am schimbat de azi-dimineaţă!“. Şi chiar dacă nu ar fi însemnat mai mult de atît, a meritat, nu credeţi?

*  Lăsaţi-i pe învăţaţii politici să hotărască, după dezbaterile cuvenite, exact care epitet ştiinţific (dacă e vreunul) ar trebui ataşat versiunii de democraţie de care se ocupă G1000: deliberativă? participativă? consultativă? mai cuprinzătoare…? Eu unul voi rămîne la terminologia folosită în Manifestul G1000, susţinînd că nu face altceva decît să aducă la cunoştinţă „ceva ce se întîmplă la noi în ogradă“.

Paul Th. Grosjean este evaluator de proiecte, programe, instituţii şi politici din diferite domenii şi visiting lecturer la Universitatea din Louvain. 

Text apărut în La Revue Nouvelle  şi obţinut prin reţeaua Eurozine (www.eurozine.com).  © Paul Th. Grosjean /  La Revue Nouvelle  © Eurozine 

traducere din limba engleză de Patricia MIHAIL 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate