O lege clar neclară şi incompletă

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Să presupunem că sînt un tînăr de 16-17 ani şi mă aflu faţă în faţă cu legea 217/2015 şi cu dezbaterea pe marginea efectelor ei. Un tînăr, deci, care nu are în biografia proprie efectele directe ale regimului comunist, necum ale celui fascist şi care, aşa stînd lucrurile, nu are altfel de informaţii decît cele livrate de mass-media, biblioteci sau alte instituţii ale statului. 

Să vedem ce urmează să înţeleg din ce mi se oferă. 

● Este o lege care prin anexarea mişcării legionare la manifestările blamabile de tip fascist aduce o repoziţionare a statului faţă de personalităţi culturale importante din perioada cu pricina, ceea ce poate naşte confuzii, resentimente, frustrări, iritări. Or, acest efect al legii este unul suficient de important ca să mă întreb de ce, înainte de adoptare, legea nu a fost pusă în dezbatere publică, astfel încît dialogul să se poarte pe fapte, mărturii directe, informaţii creditate de istorici, şi nu pe afecte sau pasiuni. 

● E foarte bine că statul protejează generaţiile viitoare de orice derapaj spre regimurile totalitare sau criminale de tip fascist. Din cîte ştiu, însă, cu aproape zece ani în urmă, tot statul român a decretat, printr-o declaraţie oficială a preşedintelui României, că şi comunismul a fost o ideologie politică de tip totalitar, respectiv un „regim criminal“. De ce statul oferă protecţie doar pe jumătate? La urma urmei, în lume, dictaturi de tip fascist nu mai există, slavă Domnului, dar cele de tip comunist fac în continuare victime cu sutele de mii. 

● E foarte bine ca derapajele ideologice ale marilor personalităţi să fie puse în discuţie. Generaţiile tinere nu au nevoie de statui, sfinţi şi martiri, ci de personaje vii, umane, cu bunele şi relele lor. Dar legea 217, aşa cum este ea acum formulată, dovedeşte o intransigenţă necruţătoare a statului în raport cu biografiile unor personalităţi din cultura română: ai greşit o dată, devii nerecuperabil pentru ţara ta, fie că ai scris un articol incriminabil, fie că ai făcut parte dintr-un guvern de tip fascist. 

● E greu de înţeles de ce susţinătorii legii aleg să se lupte cu cîteva articole din ziare îngălbenite de vreme şi cu alte cîteva biografii ciopîrţite de mînia proletară, şi nu cu zecile de site-uri din prezent, cît se poate de virulente şi agresive, de largă inspiraţie neolegionară. 

● Şi, nu în ultimul rînd, această lege are la bază condamnări făcute de justiţia unui stat totalitar. Înainte să decidem cine merită sau nu statuie, nu ar fi fost mai înţelept să rejudecăm procesele în cauză şi pe cei condamnaţi, cu adeziunile, faptele şi consecinţele concrete ale faptelor lor? De ce preferăm să adoptăm fără nuanţe etichete falsificate de „exigenţele“ „luptei de clasă“? 

Pe de altă parte, din partea celor care critică legea s-au auzit mai curînd indignări şi ohtături decît trimiteri autorizate la documente şi biografii. Cred că pentru memoria lui Petre Ţuţea, spre exemplu, prioritare nu sînt statuile şi nici discursurile înflăcărate. Ci curăţirea ei de preluările abuzive, analfabete, resentimentare de către mişcări neolegionare. Chipul scriitorului apare, adesea, generaţiei tinere, deformat nu de o lege concepută nătîng, ci de zelul incult al celor care îl idolatrizează inadcvat. 

Sînt, după cum spuneam, un tînăr de 16-17 ani, care citeşte legea 217. Şi mă întreb: am voie sau nu să îmi exprim admiraţia faţă de Constantin Noica? Iar dacă o fac, nu se cheamă cumva că „promovez“ mişcarea legionară? 

Maria Iordănescu este psiholog. 

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.