O federaţie naţională – cu evantai de muşchi afumat

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

„Avem membri din toate colţurile ţării“, „luăm parte la deciziile cu privire la învăţămîntul preuniversitar din România“, „zvonurile răuvoitoare sînt alimentate de cei cărora nu le convine că existăm“, „milităm pentru creşterea calităţii învăţămîntului românesc“, „noi, părinţii, nu putem sta deoparte atunci cînd este vorba de viitorul copiilor noştri şi de aceea ne mobilizăm cu toţii şi ne implicăm într-un mod organizat în procesul educaţional.“ Sînt cîteva dintre declaraţiile Federaţiei Naţionale a Asociaţiei de Părinţi şi ale preşedintei acesteia, doamna Mihaela Gună. Citindu-le, îţi imaginezi că sînt o forţă. Că nici un funcţionar din Ministerul Educaţiei nu ia decizii, pînă nu o sună pe doamna Gunea. Că nici un inspector şcolar nu vine la serviciu, dacă nu şi-a stabilit mai întîi agenda cu FNAP IP. Că nici un director de şcoală, oricît de măruntă, nu face ordine în cancelarie, decît cu acordul Asociaţiilor de părinţi.  

Mă întrebam, într-unul dintre numerele trecute ale Dilemei vechi, cine sînt, totuşi, cei care fac parte din această federaţie? Cu ce se ocupă? Care sînt proiectele lor cele multe şi, mai ales, cele în derulare? De unde au bani? Şi cu ce autoritate se autointitulează astfel: „federaţie naţională“? N-am găsit nici un răspuns cît de cît mulţumitor. Mă încăpăţînez să aflu: cercetez din nou site-ul. La capitolul parteneriate, găsesc o lungă listă cu meniul oferit participanţilor la Cafeneaua de psihologie: coşuleţ cu brînzeturi, evantai de muşchi afumat, ficăţei în sos de vin, precum şi descrierea proiectului în sine, un program de formare a adulţilor din judeţul Constanţa, implicaţi în educaţie. La capitolul „harta FNAP IP“, încerc să aflu mai multe despre filialele din ţară, apăsînd pe link-ul aferent. Îmi dă eroare, şi în Moldova, şi în Muntenia, şi în Vest.  

Cotrobăi, în continuare, prin Internet, după un CV al preşedintei. Nu găsesc decît cîteva declaraţii ocazionale, platitudini de tipul: să dispară corupţia din şcoli, profesorii să fie plătiţi mai bine etc.; o firavă tentativă de schimbare a felului în care se dă bacalaureatul; o invitaţie pe un site al Protecţiei Consumatorului; un curs pentru părinţi (ceea ce este un lucru bun, într-adevăr, dacă el se adresează, cu prioritate, familiilor sărace, din zonele rurale); şi, în sfîrşit, pagina de Facebook a doamnei, care ne spune că susţine ziarul Bună ziua, Iaşi şi că îi place site-ul Filmepealese.net.  

Pare puţin. Foarte puţin. La cîtă treabă e de făcut în învăţămîntul românesc, Federaţia Naţională a Asociaţiei Părinţilor din România se cam plictiseşte.  

Ce m-aş fi aşteptat să văd? Forofotă mare: întîlniri cu specialişti în educaţie pe tema abandonului şcolar, spre exemplu. Sau invitaţii făcute profesorilor de a comenta şi analiza situaţia programelor şcolare. Dialoguri cu Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare privind situaţiile jalnice de la examene, violenţa şi corupţia din şcoli. Cînd te numeşti Federaţie Naţională într-un stat care nu dă doi bani pe educaţie, nu-ţi vezi capul de treabă.

Altfel, vorba unui amic: „Aprig vînt de păcăleală bate în ţara asta!“ 

Maria Iordănescu este psiholog. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
O mamă a dezvăluit cinci lucruri pe care le interzice copiilor săi după ce a lucrat la o unitate de terapie intensivă pediatrică
Mamă a patru copii, femeia a împărtășit lista celor cinci lucruri care nu trebuie făcute de copii, după ce a lucrat într-o unitate de terapie intensivă pediatrică (ICT).
image
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Există mai multe explicații pentru care mall-urile limitează ferestrele.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î