O altfel de copilărie

13 mai 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Sînt rare şi cu atît mai impresionante perseverenţa, dîrzenia cu care Fundaţia Academiei Civice continuă să editeze mărturii din anii crînceni ai comunismului românesc. Cea mai recentă dintre ele: Copilăria ca luptă de clasă, apărută în 2013.

Este o carte despre vieţile copiilor de deţinuţi politici din anii ’50. Vieţi care se schimbă dramatic atunci cînd o ideologie criminală şi activiştii ei devotaţi pun stăpînire pe ţară, pe oameni, pe destine.

Copiii celor arestaţi în anii cei mai grei ai comunismului au văzut, au simţit, au auzit orori. Au văzut cum părinţii lor sînt luaţi cu dubele negre, în miez de noapte, şi duşi în închisori. Au asistat la scene demente, în care casele le erau devastate, bibliotecile arse, rudele deportate, mamele bătute, surorile şi fraţii prigoniţi. Şi-au trăit copilăria sub nume false, ca să nu fie descoperiţi ca fii şi fiice de „duşmani ai poporului“ şi eliminaţi din şcoli. Şi-au trăit adolescenţa cu teama că oricînd ar fi putut veni clipa să îşi urmeze rudele în puşcării. Au auzit poveşti sinistre despre părinţii lor, ca „trădători de ţară“, poveşti spuse de colegi de clasă neştiutori sau de profesori fervenţi susţinători ai noului regim. Şi-au văzut taţii schimonosiţi de torturile suferite în închisori şi mamele vlăguite de eforturile făcute pentru supravieţuire. Pentru toţi, fiecare zi era trăită sub semnul incertitudinii, al fricii, al durerii, al foamei, al izolării.

Iată cîteva dintre mărturiile lor, ale copiilor de atunci, pentru copiii de azi:

„Miliţia descinde acasă la noi, cu puşti şi mitraliere... Mama şi cu mine sîntem scoase din pat cu lovituri de pat de puşcă; (...) ne pun să ne îmbrăcăm în faţa lor, cu comentariile de rigoare, cu privire la corpurile noastre. Este începutul unei săptămîni de coşmar, în care echipa din casă aştepta eventuala reîntoarcere a fratelui meu. În tot acest timp, am stat claie peste grămadă, împreună cu miliţienii, şase persoane în aceeaşi încăpere. Ne-au insultat, au distrus puţinele mobile rămase, au tăiat salteaua cu cuţitul, căutînd arme, şi ne-au însoţit cu regularitate la WC, cu puşca în coastă.“

„Ce aş putea face la vîrsta de 15 ani, cu şcoala neterminată? Sugestiile variau de la a mă angaja într-o uzină şi a-mi renega familia pentru a-mi construi o «origine socială sănătoasă», pînă la a pleca la ţară la munca cîmpului.“

„Au intrat în casă nişte necunoscuţi. Mama tocmai punea masa şi i-a spus surorii mele: «Du-te, Ştefi, sus şi adu-mi o faţă de masă curată.» Sora mea s-a dus sus şi, cînd a coborît, mama dispăruse din casă…“

„Cînd a apărut tata, noi, ca nişte copii ce eram, ne-am bucurat să îl vedem. Dar atunci s-a întîmplat ceva foarte ciudat: apropiindu-se de gratii, tata a început să mimeze un leu în cuşcă... Pentru noi mai voia să joace teatru ca să nu ne speriem? Sau ideea de a fi văzut după gratii de propriii săi copii era atît de dureroasă, încît, în felul lui, a încercat s-o minimalizeze?“ (tatăl din acest pasaj nu e altul decît Mircea Vulcănescu)

Copilăria ca luptă de clasă este o carte care ar merita să fie inclusă în bibliografia şcolară. La urma urmei, înainte de a şti pe de rost domniile fanariote sau şirul de regi ai Franţei, poate că tinerii de azi ar trebui să ştie mai întîi felul în care şi-au petrecut copilăria părinţii şi bunicii lor. Şi să cîntărească mai atent beneficiile libertăţii, preţul şi răspunderile ei. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.