No comment

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Bucurii uitate jpeg

Am ales cîteva replici din discuţiile destul de încinse, purtate de profesori şi părinţi pe forumul Ministerului Educaţiei. Subiectul: „Asigurarea calităţii educaţiei“ (am păstrat ortografia şi punctuaţia autorilor):

Un părinte: „Vai de profesorii fără pshihopedagogie şi slab pregătiţii. Şcoala şi profesorii trebuie prin lege să facă faţă cerinţelor elevului!! clar fără alte comentarii Restul de comentarii sînt neavizate neavenite ne legale. A zis un profesor la şcoală la copilul meu că doar nu copii slabi se ia după copilul meu care ştie mai multe ci invers să âl tragă în jos. Să îl condamne la ÎNDOBITOCIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Stimă pentru cei bunii âşi merită toţii banii dar uniii dintre ei profesori sînt perimaţi depăşiţii de sistem.

Ce face părintele acasă cu copilul este altă problemă aici nu judecăm părinţii ci ce este în şcoală vis-a-vis de atitudinea profesorilor plătiţii din banii noştrii şi avem dreptul să avem pretenţii cum şi voi ca profesorii aveţi dreptul să cereţi produs bun la magazin pentru ce bani daţi La şcoală nu lucraţi cu boi şi vaci Voi formaţi personalităţi!!!!!!!!!!!! de voi depinde multe şi vă jucaţi cu sufletele copiilor şi părinţilor.“

Un profesor: „Sincer dacă ai ajuns să fi nesemnificativ în ochii unui profesor e doar vina ta şi implicit a familiei tale pentru că nu îţi dai interesul ca părinte absolut deloc!

În 4 săptămîni de şcoala m-au întrebat 2 părinţi de situaţia copiilor lor din peste 100 de elevi... dar sînt convins că dacă le dau notele care le merită pentru prestanţa lor la sfîrşitul anului o să fie coadă la şcoală... pentru că eu sînt cel rău!

Ps. părinţi care intră pe forum, se intereseaza de tot ce ţine de educaţia copiiilor lor... sînt excluşi din toate răutăţile din răspunsul meu... păcat că se simt mereu cei care ar trebui să fie mîndrii de copii lor.“

Un profesor: „Vai de părinţii care au născut copii fără să fie capabili să-i educe. Ar trebui şi părinţii, tot prin lege, să facă faţă cerinţelor educării unui copil. Dacă tu ai fost certat cu şcoala să nu ai pretenţii ca profesorii să facă om din copilul tău. Trebuie să te pricepi şi tu să fii părinte. Din păcate nu toţi sunt.“

Un profesor: „Mai spun: vai de părinţii care lasă educaţia copiilor, doar în grija şcolii. Înţeleg preocupările pentru a le asigura un trai cît mai bun, dar ce facem cu sufletul copilului? Copilul doreste afecţiune, comunicare din/cu părinţii.“

Un părinte: „Nu este a vă contrazice, dar mie mi se pare cam deplasat. Ştiţi cîţi profesori, din sistem au absolvit studii de specialitate, master, sau studii postuniversitare, în domeniu diplomei iniţiale obţinute sau pe domeniul educaţiei?“

Un profesor: „La cît de inapţi sînt unii elevi din ziua de azi, profesorii sînt chiar infinit de bine pregătiţi! Se prostesc şi profesorii cu aşa elevi!Chiar aşa,cum naiba să fii entuziasmat,cînd te întalneşti 4-5-6 ore pe zi cu nişte sălbatici needucaţi(de părinţi!!!!) care nu-s în stare nici să scrie sau să facă o înmulţire????!!!Cum e cazul bieţilor profesori de la sam sau măreţele licee tehnice... Şi femeia de serviciu ar fi mult prea bine pregătită pentru aşa «elevi»...“

Un elev: „Religie la fel, nu ar trebui să fie studiată în şcoli – religia lansează idei rasiste, ura faţă de alte etnii etc – de exemplu învăţăm că, creştinismul este cea mai bună religie, cea adevărată, în mod indirect înseamna că budismul este o greşeală etc, şi în fond ce ne trebuie nouă să învăţăm rugăciuni şi povăţurile din biblie? Care pînă la urmă te învaţă cum să fi bun, să te comporţi etc, dar nu ar fi mai simplu să pleci acasă cu o oră mai devreme şi să îi mai găseşti acasă pe părinţii tăi şi să îţi explice ei asta?“

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Liz Truss FOTO EPA EFE jpg
Marea Britanie: În gravă pierdere de popularitate, Truss luptă să-şi afirme autoritatea
La doar o lună de la instalarea ei la putere, noua şefă a guvernului britanic Liz Truss este deja mai puţin populară decât au fost vreodată predecesorul ei Boris Johnson sau fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn, arată un sondaj YouGov citat miercuri de dpa.
Coada la punctul de trecere Vailivka FOTO Twitter jpg
Cortina de Fier ridicată de Putin în Ucraina: Situația disperată a oamenilor care vor să scape de ocupația rusească
Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia a izolat un număr necunoscut de oameni într-un teritoriu vast. Este, practic, o nouă Cortină de Fier, relatează BBC, care prezintă obstacolele întâmpinate de cei vor să treacă de această barieră.
63337409 303 jpg
AUR și pericolul electoratului revanșard
Până la alegerile din 2024, AUR și o serie de partide populiste de buzunar amenință să ocupe un spațiu periculos pe scena politică.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.