Musacaua de la Amman
Pe 12 februarie 1979, Tito îl vizitează pe Regele Hussein al Iordaniei. Regele organizează prînzul chiar la reşedinţa lui Tito – tot mai bolnav şi greu deplasabil –, pentru a-l scuti de trambalări obositoare. Ceea ce nu înseamnă că masa a fost de regim. S-a gătit ficat de gîscă cu unt şi pîine prăjită, sparanghel verde gratinat, musaca de legume, biftec royal, legume franţuzeşti, curmale în sirop cald, şi s-au băut whisky scoţian şi canadian, vinuri iugoslave şi şampanie.
Musacaua se face după cum urmează: se taie în felii 1 kg de cartofi fierţi în coajă, 500 gr de roşii crude, 500 gr de ardei gras şi 2 cepe. Se unge cu ulei un vas de copt şi se aştern straturi succesive de cartofi, roşii, ardei şi inele de ceapă, în această ordine; se sărează fiecare strat. La sfîrşit, se adaugă 100 ml de ulei, un pahar de vin alb, piper şi 150 gr de măsline negre mărunţite, fără sîmburi. Se coace o jumătate de oră, la 200 de grade Celsius.
Pregătirea mesei a fost tulburată de un mic incident: excentricul chef britanic al regelui iordanian – care, printre altele, nu accepta să lucreze în subordinea unei femei – a refuzat subit să gătească alături de bucătarii iugoslavi ai lui Tito. A gătit, aşadar, echipa oaspete.