Mulţumim, Merci Charity Boutique!

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Mulţumim, Merci Charity Boutique! jpeg

Am aflat despre Asociația Merci Charity Boutique din emisiunea excepțională de la PRO TV, România, te iubesc! Am avut ocazia să vorbesc cu doi dintre membrii ei, pe fugă, cît să le mulțumesc pentru eforturile cu totul speciale pe care le fac pentru copiii aflați în dificultate: copii săraci, copii bolnavi de cancer, copii orfani. Copii care nu se văd și nu se aud decît rar, în statistici înfiorătoare sau, dimpotrivă, în pagini scrise cu fapte bune. Așa cum fac cei de la Merci Charity Boutique.

Merită, atunci cînd vă simțiți sufocați de violență, indiferență, nemulțumiri, iritări sau disperare, merită, zic, să citiți despre cei care nu se lasă copleșiți. Care se străduiesc să intervină tocmai acolo unde nimeni nu le dă nici o șansă. Care nu obosesc să încerce, cînd alții depun armele neputincioși. Merită să citim și să ajutăm.

Iată cîteva dintre eforturile aso­cia­ției, așa cum sînt ele descrise pe site: „Merci la Sat!“ este un proiect prin care se încearcă renovarea unor școli din mediul rural (canalizare, băi, apă potabilă, laboratoare de informatică etc.), precum și acordarea unor burse pentru continuarea studiilor, destinate elevilor săraci, care, altminteri, ar abandona școala; „Îndrăznește să visezi!“ este o acțiune dedicată copiilor bolnavi de cancer, foarte bolnavi, cărora membrii asociației încearcă să le îndeplinească o dorință. Nu e deloc simplu: presupune vizite dese și lungi în spitale, nenumărate dialoguri cu pacienți aflați în suferință, strădania de a găsi oameni generoși cu timpul sau cu banii lor; „Merci pentru viitor“, un proiect prin care copii talentați, dar săraci, au șansa de a-și exersa înzestrările: un tînăr care are talent la vioară a primit, din partea asociației, un set de corzi și două costume pentru scenă, o fată a primit bani pentru a participa la un concurs de balet și pentru a lucra, timp de trei săptămîni cu o trupă de balet din Rusia. Alți copii primesc hrană, haine și un loc în care să își facă temele. Biografiile tuturora s-au schimbat cu ajutorul mîinii întinse de cîțiva voluntari ai Asociației Merci Boutique.

Unul dintre cele mai impresionante pro­iecte este acela al primului cabinet sto­matologic mobil, destinat copiilor grav afectați de sărăcie sau boală. Statisticile privind sănătatea dentară în România sînt amuțitoare: 75% din copiii cu vîrste între 6 și 11 ani au carii la dinții temporari și 39% la cei definitivi. În țară mai sînt 31 de cabinete stomatologice de stat (unde se pot face tratamente gratuite pentru copii), iar în 17 județe nu există nici unul singur (în 2010 existau peste 2300, sursa wall-street.ro). Așa că, pentru mulți copii, cabinetul stomatologic mobil este singura șansă de a avea dinți sănătoși și frumoși. Numai că acest cabinet nu poate oferi tratament propriu zis stomatologic, ci doar rezolvarea unor mici probleme punctuale. De ce? Fiindcă, deși există o lege care reglementează funcționarea cabinetelor mobile, nu există norme de aplicare. Asociația a formulat o petiție pe care vrea să o înainteze Ministerului Sănătății, după strîngerea unui număr semnificativ de semnături. Semnăturile tuturor acelora care au văzut măcar o dată un copil prea sărac sau prea bolnav pentru a intra într-un cabinet stomatalogic.

Acum cîteva zile, într-un interviu în emisiunea Garantat 100%, Melania Medeleanu, coordonatoarea unei alte asociații excepționale, MagiCamp, spunea: „E atîta loc să faci bine!“ În România zilelor noastre, singurul fel prin care mulți dintre copii supraviețuiesc, la propriu, este pentru că există oameni, nu instituții de stat, nu guvernanți, nu parlamentari, ci oameni simpli care fac pur și simplu bine: organizații, asociații, persoane publice, firme private, toți dispuși să dea bani sau timp pentru a repara ceea ce un stat incompetent și corupt strică.

Să citim, deci, despre organizațiile care ne țin copiii sănătoși și să le dăm tot ajutorul de care au nevoie. Sau pe care îl putem oferi. În România noastră de astăzi, mi se pare o formă de solidaritate eficientă, care ar putea să dea semne despre România de mîine în care vrem să trăim. Iar Asociația Merci Charity Boutique merită din plin gîndurile și resursele noastre de generozitate. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Adevarul.ro

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.