Mititei şi chifteluţe pentru Regina Angliei
Prima vizită a Reginei Elisabeta a II-a într-o ţară socialistă – împreună cu prinţul Filip, Duce de Edinburgh, şi cu fiica sa, prinţesa Ana – a avut loc în Iugoslavia, între 17 şi 21 octombrie 1972. Chiar dacă vizita a avut o mare însemnătate politică, nu au fost aduse în discuţie teme politice. Regina Marii Britanii a plantat un copac al păcii în Parcul prieteniei (alături de cel sădit, cu ani în urmă, de Nehru), a vizitat Universitatea din Belgrad, oraşele Dubrovnik (odinioară, Ragusa), Titograd (azi, Podgoriţa), Zagreb şi, în cele din urmă, arhipelagul Brioni, unde doi chef-i faimoşi din Leskovac – Dragan Gligorijevi´c-Bure şi Dragan Marinkovi´c – au pregătit prînzul.
Pentru chifteluţe, se amestecă 1 kg de carne tocată de viţel de lapte, 1 kg de carne tocată de mînzat, 300 gr de caşcaval, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, 100 gr de kaizer şi 100 gr de şuncă de Praga mărunţite, piper negru şi sare. Chiftelele se frig 10 minute pe grătar şi se mănîncă cu cartofi prăjiţi şi cu mujdei. Pentru mititei, se frămîntă bine, cu sare, 1 kg de carne de la gîtul vacii. Amestecul se lasă la rece cel puţin 3 ore. Se formează apoi mititei de 1,5 cm grosime şi 5 cm lungime şi se frig 10 minute pe grătarul bine încins. Se însoţesc cu cartofi prăjiţi şi cu ceapă tocată, alături.
Se povesteşte că Regina a fost atît de încîntată, încît, contrar etichetei, s-a ridicat de la masă şi le-a mulţumit personal celor doi grătargii.