Misiuni astrale

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Probabil că aţi auzit de Ioan Lorin Fortună. Iar dacă nu, vă rog frumos să căutaţi ceva înregistrări cu el pe YouTube pentru că, vorba lui Dan Diaconescu, unde apărea des, „nici nu ştiţi ce pierdeţi“. Uitasem de personaj pînă cînd un amic a postat pe Facebook unul dintre clipurile cu pricina. Ca să vă faceţi o idee, omul nostru povestea cum s-a întîlnit cu Bafomedos în rapidul Bucureşti-Timişoara. Bafomedos e o bestie diavolească, un emiţător de energii distructive. Ei, domnul Fortună, aflat în acelaşi tren, l-a înfruntat. Adică s-a încordat să contracareze bestia cu energiile lui pozitive pentru că, altminteri – Doamne, fereşte! – deraia trenul. N-a putut singur. A mai sunat un amic care s-a suit şi el în tren pe la Craiova şi apoi încă pe unul care s-a suit în tren pe la Turnu-Severin. Lupta a fost aprigă. Îi vizualizam deja pe cei trei domni, roşii la faţă şi cu venele de la tîmplă umflate de atîta încordare în luptă cu bestia androgină. Bafomedos ăsta a fost identificat în rapidul cu pricina; erau un bărbat şi o femeie care cică se ţineau de mînă într-un anume fel.

O să spuneţi probabil că am luat-o razna povestindu-vă lucrurile astea. Dar să ştiţi că omul are fani devotaţi şi foarte pătimaşi. Ioan Lorin Fortună e un inginer electronist care a fost în primele rînduri la Revoluţia de la Timişoara din 1989. După aia chiar a condus judeţul pentru scurt timp, a fost membru în Consiliul Judeţean şi a fondat Partidul Republican. Acum, conduce Mişcarea Astrală. Omul a fondat o mitologie extrem de complicată, populată de gorilieni, şerpilieni, peştilieni, vulturieni şi alte dobitoace demne de Istoria ieroglifică a lui Cantemir. Vrea să schimbe calendarul, drapelul şi stema şi crede că „Mihai Eminescu este viitorul Dumnezeu Tutelar Civilizaţional al Civilizaţiei Virtuale Goriliene care a părăsit Lumea Planetară Superioară a Planetei Terra cu o navă spaţială pentru a-şi lua în primire funcţia supremă“.

O incursiune mai serioasă în lumea acestui domn ori vă va lăsa fără suflare de rîs, ori vă va face să vă uitaţi îngrijoraţi la semenii dumneavoastră de pe stradă. Domnul Fortună putea fi un simplu inginer electronist, un rebusist cu preocupări ezoterice aşa cum avem şi noi printre vecinii noştri de la bloc. Dar nu. E un personaj oarecum public, mediatizat şi are, cum vă spuneam, adepţi pătimaşi. Acum, nu ştiu sincer dacă omul chiar crede ce spune sau se joacă. Habar n-am; e acelaşi tip de întrebare pe care ţi-o pui atunci cînd te uiţi la Dan Diaconescu, de pildă. Dar cum, Doamne, iartă-mă, să nu-i devii fan înfocat atunci cînd îl vezi, cu ochelarii pe nas, băgînd degetul gospodăreşte în gură şi răsfoind nişte foi de pe care citeşte cum şi în ce fel îi va exorciza pe Silviu Prigoană, pe Angela Similea şi pe Adrian Mutu? Şi mai ales cînd îl auzi spunînd cu seriozitate maximă că toate cheltuielile cu exorcizarea le va suporta el însuşi din „contul cosmic personal“?

Iarăşi, am spune, „domnule, e nebun ca o tartă cu vişine“ (să mă iertaţi, e prima traducere care mi-a venit la îndemînă pentru englezescul fruitcake). Însă cam o sută dintre adepţii lui s-au înregistrat drept „daci“ la recensămîntul din 2002. Să nu uităm că un tip, Ron Hubbard pe numele lui, a inventat o religie cu (cel puţin) zeci de mii de adepţi – scientologia. Între membrii ei celebri – Tom Cruise şi John Travolta. Scientologii cred că acum milioane de ani oamenii au fost aduşi pe pămînt cu nave spaţiale şi lăsaţi pe lîngă nişte vulcani în care s-ar fi detonat apoi bombe cu hidrogen. Deci e serioasă treaba. Şi domnul Fortună luptă împotriva diverselor agresiuni civilizaţionale extraterestre şi vrea o nouă religie naţională care să pornească de la daci şi geţi, pe care i-a găsit a fi buricul pămîntului. Iarăşi mă gîndesc printre cîţi Harry Potteri din ăştia nedeclaraţi om trăi? Dar, vorba altui scriitor legendar, Pavel Coruţ: „Salt Varaine! Fulger energetic şi bubulii se destramă în ceţuri!“. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.