Minitehnicus

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

„Măi, ascultă-mă cu atenţie. Apeşi butonul ăla cu roşu ca un cerculeţ tăiat...“ Fata e minionă, îmbrăcată într-un palton negru care aproape că-i atinge călcîiele. Stă lîngă una dintre uşile vagonului de metrou şi ţine capul plecat, cu ochii ţintă la propriile-i încălţări. Pletele îi acoperă jumătate de faţă, iar telefonul pe care-l ţine la ureche e total ascuns în părul bogat. Vorbeşte încet, printre dinţii strînşi. „Aşa“, zice în telefon, „ce îţi arată acum?“ Tace, ascultă, îşi dă ochii peste cap. „Cum să fie negruuu?? Ai apăsat butonul roşu?“ Pauză, iară. „Păi, nu apăsa în neştire. Şi ai răbdare că trebuie să-ţi apară ceva care-ţi cere PIN-ul... Unu-doi-trei-patru, ăla cu care deschizi telefonul!“ Deja bîţîie dintr-un picior, iar încheieturile degetelor i s-au albit în strînsoarea cu care se ţine de bara de aluminiu. „Stai, nu băga acum, n-ai zis că ai ecranul negru? Unde vrei să bagi? Doamneeee...!“ E în pragul unei crize de nervi. A dat capul pe spate, a tras puternic aer în piept şi a luat-o de la început cu butonul roşu cu un cerculeţ tăiat „ca la telecomanda televizorului, dom’le“. Nu ştiu cum s-a terminat discuţia, a trebuit să cobor, cu mare părere de rău.

Era evident că fata îi explica unei mame sau unei bunici cum să-şi deschidă telefonul mobil. Oare cît a mai ţinut-o calmul? O fi izbucnit, în văzul tuturor călătorilor, în ţipete exasperate? Sau şi-o fi luat seama că omul de la capătul firului e bătrîn şi neştiutor, speriat chiar, şi i-o fi zis „Lasă, mamaie, că ajung eu acasă şi rezolvăm?“ Habar n-am. Dar ştiu, de pildă, cît de speriaţi sînt ai mei cînd televizorul începe să dea rateuri, şi trebuie să sune pe la cablişti să le explice cum, în cutiuţa aia neagră de dedesubt, clipeşte o luminiţă intermitentă roşie, cum îi mai întreabă cîte unul din tehnicii de acolo dacă nu cumva stă vreo greutate pe telecomandă (uneori o mai fi cîte o carte), dacă intră semnal de nu ştiu de care şi dacă e pe HDMI 1, 2 sau 3. Nu-i vorbă, şi mie mi-e frică de ei. Destul de nesigură fiind în unele chestiuni tehnice, mi-e teamă că o să mă înscrie şi pe mine în topul habarniştilor cu care au de-a face atît de des. Şi-atunci cînd e vreo problemă cu televizorul şi mă trezesc singură pe acasă, trag aer adînc în piept, iau receptorul şi-mi repet în cap „receiver, semnal, router, restartare.“ Vreau să le arăt că ştiu pe ce lume trăiesc şi că mai ştim şi noi cu „routere şi calculatoare d-astea“. Şi atunci cînd s-a întîmplat ca imaginea din televizor să înţepenească definitiv în mijlocul Podurilor din Madison County (pe care îl vedeam, stereotipic, pentru a suta oară), am pus mîna pe telefon şi am sunat la cablu. Am ştiut să răspund profesionist la toate întrebările. Am ştiut să explic ce fel de semnal e. Cînd mi-a cerut băiatul de la capătul celălalt al firului să restartez routerul, eram deja într-o conversaţie de la egal la egal. Ajung la cutia albă din care clipeau bezmetic mai multe lumini, caut... „Scrie reset, dar n-are buton“, zic, mîndră şi uşor dezamăgită că deja echipa pe care o făceam cu omul de la tehnic începea să se destrame. „Staţi, zice, n-aveţi o agrafă?“ Am părul lung, dar nu mai folosesc agrafe, din şcoala generală. „Nu“, zic, „agrafăăă?“ „Luaţi ceva subţirel“, zice, „şi apăsaţi în orificiul ăla lîngă care scrie reset.“ „Atîîît? O agrafă?“ Halal tehnică – m-am gîndit, dar am făcut ce mi-a zis omul, şi Podurile din Madison au reînceput a depăna siropul; pierdusem partea cînd se fotografiază cei doi amorezi pe unul dintre poduri.

Aşadar, înţeleg emoţia cuiva aflat în faţa unui aparat şi a unei situaţii noi. Nu e nevoie să ţipaţi la noi şi nici să ne luaţi peste picior, să ştiţi. Deunăzi, taică-miu – care refuzase categoric o vreme să intre pe Internet, iar acum stă cu orele în faţa calculatorului – mi-a zis, cu un vag aer de superioritate: „Wikipedia asta a voastră e de o mare prostie pe alocuri.“ Am făcut ochii mari. „Bine, măi, Bill Gates“, i-am zis. Habar n-am dacă ştie sau nu cine e personajul. Mai mult ca sigur că da. Dacă nu, l-o fi căutat apoi pe Wiki.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.