Mini-îngeraș unisex

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Mini îngeraș unisex jpeg

Vin sărbătorile de iarnă. Și încercăm, care cum poate, să le facem față onorabil, cu gîndul că agitația, noroaiele, blocajele în trafic, magazinele ticsite, cărucioarele de supermaketuri îndesate, listele nesfîrșite de cumpărături, problemele de serviciu de nelăsat pentru la anul n-or să dureze o veșnicie.

Vin sărbătorile. Copiii se bucură. Adulții o iau razna: produc în neștire cantități uriașe de sclipici, dulcegării, obiecte inutile, sloganuri publicitare imposibile, poezii stranii despre Moș Crăciun, texte drăgălașe despre „magia Crăciunului“ și „febra cumpărăturilor“ etc.

Pe un site care dă sfaturi părinților, găsim un text despre cînd și cum le spunem copiilor adevărul despre cadourile pe care le primesc în Ajun. Un text pe care nu-l poți citi decît cu o bărdacă plină de apă într-o mînă, iar în cealaltă cu un glucometru, căci hiperglicemia te pîndește amenințător după diminutivele și sutele de clișee zaharisite din care este compus textul: „Mitul lui Moș Crăciun, cu sacul său plin de jucării pentru toți copiii, i-a fermecat pe copiii multor generații. Iar din dorința de a sădi în inimioara copilului tău aceeași nespusă fericire din Crăciunul copilăriei tale, perpetuăm povestea an de an. Îl ținem pe Moș în viață (!), îl aducem în casa noastră în fiecare ajun și ne bucurăm și noi odată cu micuțul nostru, într-o frumoasă amintire a Crăciunului îndepărtat în care noi înșine eram copii și îl așteptam cu emoție pe Moș Crăciun.“ După introducerea însiropată, vin explicațiile de detaliu și, odată cu ele, o sumedenie de glume nesărate, cuvinte aruncate anapoda și probe acute de imaginație săracă: „La început e simplu: bebelușul își primește cadourile mai mult simbolice de la un Moș Crăciun care nu are altă problemă decît să-i procure piciului costumul tradițional cu «baby’s first Christmas». Pe măsură ce crește copilul, apare și dilema punerii în scenă: se închiriază costume cît mai veridice de Moș, se aduce chiar Moșul însuși, în persoana unui actor în căutarea unor soluții de îmbogățire a bugetului în prag de sărbători sau chiar întruchipat de unchiul Costel, cel cu burta mare și un vag talent actoricesc.“ Sigur, stupefacții ar fi multe, dar două răsar ca păduchele în frunte: 1) de cînd este costumul cu «baby’s first Christmas» unul tradițional la noi? Poate doar la dacii ceva mai înstăriți și mai umblați în străinătate, altfel, cei de pe Columnă nu păreau foarte atrași de vestimentele occidentale; 2) „Moșul însuși“ este, de fapt, un actor scăpătat și nu foarte talentat?! În sfîrșit, s-a lămurit misterul.

Pentru comercianți, sărbătorile sînt, din păcate, un izvor nesecat de ima­gi­na­ție și de oferte amuțitoare. Iată ce găsim pe un site destinat cumpărăturilor de Crăciun: „costum copii îngeraș unisex“, „brăduț unisex“, „costum Regele Arthur medieval“ (mă întreb dacă există și un Rege Arthur fanariot, antic sau modern), „costum mini spiriduș unisex“ (cum arată un maxi-spiriduș?), „costum mini îngeraș“ (rămîne întrebarea precedentă, un maxi-îngeraș ar fi cu adevărat un obiect senzațional), „pantaloni moderni, tur lăsat, bebe 0-18 luni, Rudolf“, „body Preferatul lui Moș Crăciun, bebe 0-12 luni“.

Și ajungem, încet-încet, cu valorile glicemice și cele ale umorului în limite de supraviețuire, la texte cu totul speciale, născute din „magia Sărbătorilor“ și dedicate copiilor de autori care și-au pierdut uzul rațiunii și al limbii române: „Sînt un fulguşor gingaş / Sînt rece, dar drăgălaş, / Un năsuc vreau să sărut / Nu stau mult, iute mă mut. / Mai ating şi o guriţă. / Şi‑un obrăjor de fetiţă / Joc Prinsa c-un băieţaş / Sînt jucăuş şi poznaş. / (…) Iarna e zîna cea bună / Chiar dacă frigul adună. / Iarna dă fulgii… fierbinţi? / Şi face copii cuminţi. / Da, cînd sîntem cuminţi noi / Iarna ninge mai vioi. / Dac-ascult ce mama zice / Iarna ninge, fulgi aduce. / (…) Sînt Moșul neastîmpărat / De mult nu m-am mai culcat / Căci viteaz umblu hai-hui / N-am pus nasul roșu-n cui / Căprioarele mă însoțesc / Vreau mult să vă povestesc / Despre copilăria mea și a ta / Adunate în sania mea.“ Deci să recapitulăm: e vorba despre un fulg de nea cu porniri cvasi-erotice, despre o zînă bună cam sadică, ce aruncă peste copii fulgi fierbinți, despre precipitații atmosferice în acord cu educația copiilor și de un Moș euforic, cam nedormit, care nu mai știe diferența dintre reni și căprioare.

Cum spuneam, vin sărbătorile. Copiii se bucură, adulții o iau razna. Ne prind bine cîteva zile libere: ne mai scade un pic „febra cumpărăturilor“, mai lăsăm deoparte „magia“ și ne așezăm pe la casele noastre cît se poate de reale, ne reîntoarcem la măsură și reflecție și le mai dăm liber „îngerașilor păzitori“. ­Măcar pînă la anul. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.