„Mindfulness” și relaxare

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
Invizibilii jpeg

Duminică seara, 3 ianuarie. Ar trebui să mă așez la calculator, am ceva de lucru pentru a doua zi, bașca am de scris textul ăsta. Bucureștiul e prăbușit în sine în resturi de sarmale, rămășițe de petreceri sau în mahmureli transformate încetul cu încetul în depresii care încep să roadă ca viermii. Unul dintre îngerii de Crăciun pe care i-am pus prin casă arăta plin de speranță acum o săptămînă-două, cu inima lui de sticlă ținută în niște palme mici. Mă uit la el și brusc nu-i mai pricep rostul, luminile din geam au rămas stinse, cin’ și de ce să le mai aprindă, văd numai cablurile și firele goale cum atîrnă urît. Am de lucru, am mult de lucru, iar orizontul de fugă se îngustează amenințător.

Telecomandă, Netflix. Prin secțiunea Trending now, sau Popular on, nu mai știu, o serie Headspace Guide to Meditation. Bineînțeles că apăs play. Aș face orice altceva acum numai să evit reînchingarea la o lume plină de termene-limită. Bine c-o ai și p-aia, îmi trece un gînd prin cap, da, sigur, mulțumesc pentru oportunități. Repet mantra recunoștinței, fără convingere, doar m-o ocoli ghinionul. Așadar, play Headspace Guide to Meditation. E o serie aparent făcută de un tip care și-a dat dracului job-ul, casa și trecutul ca să plece în Himalaya să se facă călugăr budist. Nu, serios, există clișeu mai mare? Mă gîndesc imediat că, dacă pornesc de la premisele astea, chiar că nu mai fac nimic. Puțină încredere, puțină deschidere, ce contează că jumătatea care se vrea sarcastică a ființei tale se uită deja amuzată la cealaltă jumătate a ființei tale?

Omul a ajuns așadar călugăr budist, a trecut prin mîinile a diverși mentori (hello, mister Miyagi!) și împărtășește acum cu noi tehnicile astea de relaxare și de mindfulness. Pe ecran curg niște bile portocalii care urcă și coboară dealuri bleu, vocea lui e blîndă, calmă, liniștitoare. Îmi spune că e OK dacă nu reușesc din prima, că se întîmplă tuturor, că gîndurile negre sau gîndurile mundane se luptă cu ghearele și cu dinții să ne cotropească mințile, ca iederile veninoase. Mă rog, interpretarea mea, dar ăsta e sensul. Că o să reușim împreună să trecem peste ele și o să cîștigăm cîteva clipe de pace, de gol binefăcător, de rupere vindecătoare.

Așază-te comod și respiră adînc. Inspiri adînc pe nas, simți cum plămînii expandează, de cînd n-ai mai respirat așa de adînc, tu, care respiri scurt, din capul pieptului, repede și agitat ca păsările? Plămînii mei hrăniți cu nicotină se dublează, o tuse eliberatoare țîșnește ca o ghiulea de tun, poate mă las iar de fumat? Lasă, nu acum, e prea mult pentru prima oară, mă concentrez pe respirație. Plămînii expandează, apoi expiri și simți cum trupul se golește, stomacul se face concav, ești o semilună umană, mușchii se relaxează. Faci asta de cîteva ori, vocea blîndă a omului mă însoțește și mă ghidează, face pauze acolo unde e nevoie, e clar că i-au trecut prin mîini mulți ca mine. Mă gîndesc la asta cînd n-ar trebui să mă gîndesc la nimic, brusc mă văd de undeva de sus: un om pe o canapea cu ochii țintă în niște bile portocalii. Mă trag de păr de acolo de sus, înapoi la respirație. Nimic nu e penibil, nu te judeca atît de aspru.

Respiri-inspiri adînc, te oprești puțin, revii la respirația ta normală pe care trebuie s-o conștientizezi. Cum se ridică și se lasă stomacul. Sau pieptul. Sau orice zonă cu care respiri. Nu te gîndești la nimic, omul știe ce zice, ești conștient și de încăperea în care ești, și de zgomotele din jur. Aud telefonul cum bingăne de mai multe ori din camera alăturată, vecinul-milenial e la al treilea rave consecutiv, cum rezistă și de ce vorbește atît de tare, afară cineva trîntește tomberoanele prin curte. Respir, și toată mașinăria trupului meu cu arcurile întoarse cu cheia pînă la înțepenire cedează cu un clic puternic la ceafă. O lumină caldă începe să te străbată încet din creștet pînă în tălpi, spune omul. Dincolo, telefonul e isteric, chiar trebuie să mă ridic, o avalanșă de îngrijorări mi se prăvălește înapoi în sistem. Dar am fost 0,002% zen. Mulțumesc, omule, mai încercăm și mîine.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șefla știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.