Metafora mărgăritarelor, cu bicicleta prin deltă

Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Revin în forfota jurnalistică examenele naţionale, bacalaureatele, testările etc. E sezonul lor, al perlelor culese din teze şi al procentelor mici de „supravieţuitori“, la capătul zilelor de foc ale sfîrşitului de ciclu şcolar. 

Într-un articol publicat pe site-ul România curată, doamna Alina Mungiu-Pippidi, unul dintre singurii oameni din ţară care trece vitejeşte de stadiul bombănelilor şi ajunge, cu mînecile suflecate, la cel al soluţiilor, prezintă unul dintre zecile de subiecte propuse spre rezolvare la bacalaureat. Sînt subiecte născute din vanităţile inepte ale profesorilor, subiecte sterile, inutile, a căror rezolvare este cvasi-imposibilă pentru un absolvent normal de liceu şi, la urma urmei, fără nici o relevanţă pentru ceea ce are el de făcut în viaţa de după şcoală. Şi, mai ales, ele nu reflectă şi nu fac apel la experienţa şi preocupările individuale şi de generaţie. 

Scriu de mult despre subiectele cu pricina. Am dat de-a lungul timpului exemple de chestionare şi bareme de corectare aberante, care dovedesc că cei care se ocupă de mersul învăţămîntului nu au încă în minte profilul unui absolvent integrat în piaţa muncii, nu ştiu care sînt direcţiile şi standardele la care să se raporteze atunci cînd propun un program de formare a unui copil de început de secol XXI. 

Iată cîteva exemple culese, de data aceasta, din examenele de clasa a VIII-a: „alcătuieşte o compunere de 10-15 rînduri despre o pădure imaginară sau despre care ai citit, folosind un limbaj expresiv“. Dacă nu eşti Geo Bogza sau Calistrat Hogaş, subiectul nu e foarte stimulator: nu toţi avem metaforele şi epitetele la îndemînă, ca să nu mai spunem că interesul pentru copaci – deşi la ordinea zilei – este, cred, relativ scăzut în rîndul adolescenţilor, ca şi experienţa lor personală în materie. Alt subiect: „prezintă-ţi în zece rînduri opinia faţă de dificultăţile plimbatului cu bicicleta prin Delta Dunării“. În cazul în care nu e vorba de cine ştie ce complot misterios pus la cale de cei de la CNADNR, „opinia“ oricărui om normal despre acest subiect poate fi formulată într-o singură propoziţie: în Deltă e greu să mergi cu bicicleta din cauza mlaştinilor, a apelor, a vegetaţiei bogate şi fiindcă nu sînt piste pentru biciclete. La un alt examen li se cere copiilor să explice, tot în 10-15 rînduri, semnificaţia titlului poeziei „Noapte de iarnă“, în poezie fiind descrisă, evident, o noapte de iarnă. De unde ne dăm seama? Fiindcă ni se spune explicit că e noapte şi că ninge. După titlu, se cere o analiză a primului vers: „cad din cer mărgăritare peste oraşul adormit“. Subiectului i se dă „rezolvarea model“ în lista cu bareme. Iată deci cum ar trebui să sune textul unui elev de clasa a VIII-a ca să ia nota 10: „Primele două versuri ale poeziei nuanţează ideea prefigurată de titlul poeziei creînd o imagine vizuală a ninsorii în contrast cu liniştea unei nopţi de iarnă. Metafora mărgăritarelor conferă strălucire/luminozitate sclipitoare fulgilor de zăpadă care se aştern în liniştea nopţii. Versurile sugerează o puternică opoziţie între strălucirea fulgurantă a zăpezii care se aşterne şi lipsa de sonoritate a decorului de iarnă descris“. Este un delir, o analiză maniacală, nişte gablonzuri atîrnate de versurile unei poezii splendide, în speranţa că se vor transforma în bijuterii veritabile. Nici vorbă. Într-un alt an, elevilor li se cere să creeze o poveste fantastică în jurul personajului Apolodor, pinguinul lui Gellu Naum. Dar de ce le-am cere una ca asta, cînd animalul cu pricina a avut parte deja de aventuri extraordinare, povestite magistral şi cunoscute de toată lumea? Ca să-l punem la punct pe Naum că nu e singurul care poate? 

După cum spuneam, subiecte inutile. Fără sens. Făcute pentru rutina profesorală şi anihilarea celor care sînt confruntaţi cu ele. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

Imagine din orașul Izium - Război în Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT| Război în Ucraina. Zeci de așezări lovite de focul artileriei ruse. Propagandiștii ruși, instruiți cum să justifice mobilizarea parțială
Populația Rusiei va fi bombardată cu teza că acesta este un „război NATO împotriva rușilor”. Kremlinul a dat propagandiştilor un manual care îi va ajuta pe aceștia să convingă populaţia ţării agresoare să meargă să lupte în Ucraina.
Drone ale armatei iraniene depozitate intr-o baza subterana din Muntii Zagros Captura YouTube
Forțele armate ucrainene ar fi distrus un centru de comandă și antrenament pentru drone iraniene
Potrivit unor relatări neconfirmate forțele armate ucrainene ar fi distrus un centru rusesc de control și antrenament din regiunea Herson de unde erau dirijate atacurile cu drone împotriva Ucrainei.
intuneric
Cuptoare de pâine stinse și hoteluri pe întuneric. Cum se pregătește Europa de iarnă
Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre iarnă, birourile devin din ce în ce mai reci, clădirile istorice rămân pe întuneric, iar brutarii și cultivatorii de fructe și legume vor să renunțe la afacere.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.