Un partid nou pentru o idee veche

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Luni, Monica Macovei şi-a lansat mult aşteptatul partid politic, despre care am aflat că se numeşte M10. Cum Macovei a avut un răspuns bun din partea intelectualităţii şi a reţelelor sociale în campania pentru prezidenţiale, o analiză mai amănunţită a elementelor de imagine şi retorică din care e compus noul partid e interesantă. 

Nu e o invenţie sclipitoare, dar e altceva decît acronimele cu care ne-au obişnuit partidele româneşti. Ştiţi poate din presa cotidiană sau de la TV că M10 înseamnă „M la puterea a zecea“, iar M vine de la „muncă“, „minune“, „modernizare“, „merit“ şi altele. O explicitare de acest fel poziţionează partidul Monicăi Macovei în zona electoratului urban şi relativ educat, fiindcă, din păcate, conceptul matematic de putere creează dificultăţi la cel puţin 40% dintre români, cei despre care un raport al Comisiei Europene arată că au dificultăţi de scriere, citire şi calcul simplu. Dar, desigur, asta n-ar fi o problemă insurmontabilă: România e plină de partide care se adresează tuturor, iar asta duce la dificultăţi doctrinare şi demagogie. 

Este, conform explicitării de mai sus, un M la puterea a zecea, în care M-ul e portocaliu şi 10-le stă într-un dreptunghi bleumarin, pe locul puterii. Oarecum modern faţă de trandafirii şi săgeţile din alte locuri, dar oranjul era culoarea reformei acum zece ani, prin Alianţa DA şi Revoluţia Portocalie din Ucraina. Ambele au sfîrşit-o prost, iar după uzura dată de guvernare, PDL a renunţat şi el la aceeaşi cromatică, prin membrii săi care şi-au făcut afişe eterogene, dintre care unele verzi, la uninominalul din 2012. Dacă încărcătura culturală şi istorică a unor culori nu e neapărat prezentă în mintea electoratului, în acest caz e vorba de un trecut recent care riscă să se răzbune pe cei care afişează portocaliul. Alegerea arată mai degrabă ca o dovadă de nostalgie a fondatorilor, iar contrastul primar cu albastrul puterii nu e, în nici un caz, cel mai uşor suportabil. 

Dacă, dincolo de considerentele de culoare, logo-ul e de o simplitate suportabilă şi fără floricele (la propriu, la PSD şi ex-PDL), celelalte vizuale au fost amatoristice. Fundalurile au fost la fel de bălţate şi disfuncţionale ca la alte partide. „Muncă“, „modernizare“ şi tot restul sînt scrise cu litere prea mici şi prea rar pentru ca să se vadă bine la televizor, în spatele vorbitorilor. E curios cum un nume ca al Monicăi Macovei a reuşit să strîngă atîtea adeziuni din partea intelectualităţii şi atît de puţine competenţe în materie de comunicare politică – vezi şi testimonialele penibil filmate, şi uneori rostite, de la prezidenţiale. 

Au apărut în cele mai mediatizate discursuri, al Monicăi Macovei şi al lui Adrian Papahagi. Cei doi au vorbit de speranţe înşelate, „nomina odiosa“ (Adrian Papahagi – despre PDL), „acelaşi grup de politicieni care au furat şi au minţit“ (Macovei – despre PNL), „clasă politică de hoţi“ (Macovei – în general). Singurul lucru care acreditează, oarecum, această retorică vetustă este trecutul legat de justiţie al Monicăi Macovei. Dar, altfel, acest ton al vocii e comun M10 şi clasei politice incriminate, iar faptul că M10 îl aplică asupra unor foşti colegi (se adaugă PMP) nu scoate cu nimic în afara problemei noul partid, ba dimpotrivă. 

În afară de diatribele extinse împotriva corupţiei, media au preluat doar o serie de platitudini legate de politică externă şi, în plus, ideea de stat minimal. Poate că, în realitate, există mai multe elemente de doctrină în programul noului partid, iar lipsa lor din spaţiul public e vina presei. Dar, chiar şi aşa, faptul că aceasta nu a putut fi convinsă să preia altceva ar trebui să dea de gîndit M10. Un partid nou nu poate convinge decît cu o ofertă nouă, iar aceasta se vede mai puţin la M10 în momentul de faţă. La urma urmei, electoratul îşi poate spune că DNA îşi face oricum treaba, cu sau fără noua formaţiune sau campionul istoric al anticorupţiei, Monica Macovei. Ce rămîne atunci din toate atacurile la adresa clasei politice ale fondatorilor, cu excepţia lui „să plece ei, să venim noi“?

O idee simplă şi nimerită: fiindcă lansarea a avut loc de 1 martie, doamnele şi domnişoarele participante au primit cîte o floare din partea organizatorilor. Un cadou delicat, perisabil şi fără valoare materială, altfel decît găleţile, pixurile şi brichetele cu care-şi cadorisesc partidele de regulă aderenţii. Interesantă e şi alegerea sălii, de la Casa de Cultură a Studenţilor. E un loc cu conotaţii oarecum disidente pentru cei care îşi mai amintesc anii ’80, cu toată legătura lui cu Asociaţia Studenţilor Comunişti de atunci. Şi, în orice caz, e o opţiune aparte într-o ţară în care politicienii nu numai că s-au înghesuit cu toţii la Casa Poporului, în locul lui Ceauşescu, dar ţin să se şi etaleze într-un decor care provoacă zîmbete, eventual, doar turiştilor străini. 

După ce marea idee unificatoare a dreptei s-a rupt odată cu Alianţa DA, PDL a început să genereze disidenţe de felul Forţei Civice, al Noii Republici sau al PMP. Toate aceste construcţii au eşuat lamentabil. Faptul că unii dintre aceşti disidenţi se reciclează în alte tentative de partid creează o senzaţie de déjà-vu. M10, noul partid al Monicăi Macovei, are nevoie de timp, doctrină şi un stil diferit de comunicare, ca să convingă. Dacă lunile rămase pînă la alegerile din 2016 nu sînt prea multe, e greu de imaginat cu ce le va umple gruparea din jurul Monicăi Macovei. Cel mai trist deznodămînt ar fi ca M10 să devină o formaţiune care luptă împotriva corupţiei pe televiziunile cu audienţe mici, dar convingeri mari, pe măsura invitaţilor. Măcar pentru Monica Macovei personal.  

Cum să devii un Nimeni

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.