Un partid nou pentru o idee veche

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Luni, Monica Macovei şi-a lansat mult aşteptatul partid politic, despre care am aflat că se numeşte M10. Cum Macovei a avut un răspuns bun din partea intelectualităţii şi a reţelelor sociale în campania pentru prezidenţiale, o analiză mai amănunţită a elementelor de imagine şi retorică din care e compus noul partid e interesantă. 

Nu e o invenţie sclipitoare, dar e altceva decît acronimele cu care ne-au obişnuit partidele româneşti. Ştiţi poate din presa cotidiană sau de la TV că M10 înseamnă „M la puterea a zecea“, iar M vine de la „muncă“, „minune“, „modernizare“, „merit“ şi altele. O explicitare de acest fel poziţionează partidul Monicăi Macovei în zona electoratului urban şi relativ educat, fiindcă, din păcate, conceptul matematic de putere creează dificultăţi la cel puţin 40% dintre români, cei despre care un raport al Comisiei Europene arată că au dificultăţi de scriere, citire şi calcul simplu. Dar, desigur, asta n-ar fi o problemă insurmontabilă: România e plină de partide care se adresează tuturor, iar asta duce la dificultăţi doctrinare şi demagogie. 

Este, conform explicitării de mai sus, un M la puterea a zecea, în care M-ul e portocaliu şi 10-le stă într-un dreptunghi bleumarin, pe locul puterii. Oarecum modern faţă de trandafirii şi săgeţile din alte locuri, dar oranjul era culoarea reformei acum zece ani, prin Alianţa DA şi Revoluţia Portocalie din Ucraina. Ambele au sfîrşit-o prost, iar după uzura dată de guvernare, PDL a renunţat şi el la aceeaşi cromatică, prin membrii săi care şi-au făcut afişe eterogene, dintre care unele verzi, la uninominalul din 2012. Dacă încărcătura culturală şi istorică a unor culori nu e neapărat prezentă în mintea electoratului, în acest caz e vorba de un trecut recent care riscă să se răzbune pe cei care afişează portocaliul. Alegerea arată mai degrabă ca o dovadă de nostalgie a fondatorilor, iar contrastul primar cu albastrul puterii nu e, în nici un caz, cel mai uşor suportabil. 

Dacă, dincolo de considerentele de culoare, logo-ul e de o simplitate suportabilă şi fără floricele (la propriu, la PSD şi ex-PDL), celelalte vizuale au fost amatoristice. Fundalurile au fost la fel de bălţate şi disfuncţionale ca la alte partide. „Muncă“, „modernizare“ şi tot restul sînt scrise cu litere prea mici şi prea rar pentru ca să se vadă bine la televizor, în spatele vorbitorilor. E curios cum un nume ca al Monicăi Macovei a reuşit să strîngă atîtea adeziuni din partea intelectualităţii şi atît de puţine competenţe în materie de comunicare politică – vezi şi testimonialele penibil filmate, şi uneori rostite, de la prezidenţiale. 

Au apărut în cele mai mediatizate discursuri, al Monicăi Macovei şi al lui Adrian Papahagi. Cei doi au vorbit de speranţe înşelate, „nomina odiosa“ (Adrian Papahagi – despre PDL), „acelaşi grup de politicieni care au furat şi au minţit“ (Macovei – despre PNL), „clasă politică de hoţi“ (Macovei – în general). Singurul lucru care acreditează, oarecum, această retorică vetustă este trecutul legat de justiţie al Monicăi Macovei. Dar, altfel, acest ton al vocii e comun M10 şi clasei politice incriminate, iar faptul că M10 îl aplică asupra unor foşti colegi (se adaugă PMP) nu scoate cu nimic în afara problemei noul partid, ba dimpotrivă. 

În afară de diatribele extinse împotriva corupţiei, media au preluat doar o serie de platitudini legate de politică externă şi, în plus, ideea de stat minimal. Poate că, în realitate, există mai multe elemente de doctrină în programul noului partid, iar lipsa lor din spaţiul public e vina presei. Dar, chiar şi aşa, faptul că aceasta nu a putut fi convinsă să preia altceva ar trebui să dea de gîndit M10. Un partid nou nu poate convinge decît cu o ofertă nouă, iar aceasta se vede mai puţin la M10 în momentul de faţă. La urma urmei, electoratul îşi poate spune că DNA îşi face oricum treaba, cu sau fără noua formaţiune sau campionul istoric al anticorupţiei, Monica Macovei. Ce rămîne atunci din toate atacurile la adresa clasei politice ale fondatorilor, cu excepţia lui „să plece ei, să venim noi“?

O idee simplă şi nimerită: fiindcă lansarea a avut loc de 1 martie, doamnele şi domnişoarele participante au primit cîte o floare din partea organizatorilor. Un cadou delicat, perisabil şi fără valoare materială, altfel decît găleţile, pixurile şi brichetele cu care-şi cadorisesc partidele de regulă aderenţii. Interesantă e şi alegerea sălii, de la Casa de Cultură a Studenţilor. E un loc cu conotaţii oarecum disidente pentru cei care îşi mai amintesc anii ’80, cu toată legătura lui cu Asociaţia Studenţilor Comunişti de atunci. Şi, în orice caz, e o opţiune aparte într-o ţară în care politicienii nu numai că s-au înghesuit cu toţii la Casa Poporului, în locul lui Ceauşescu, dar ţin să se şi etaleze într-un decor care provoacă zîmbete, eventual, doar turiştilor străini. 

După ce marea idee unificatoare a dreptei s-a rupt odată cu Alianţa DA, PDL a început să genereze disidenţe de felul Forţei Civice, al Noii Republici sau al PMP. Toate aceste construcţii au eşuat lamentabil. Faptul că unii dintre aceşti disidenţi se reciclează în alte tentative de partid creează o senzaţie de déjà-vu. M10, noul partid al Monicăi Macovei, are nevoie de timp, doctrină şi un stil diferit de comunicare, ca să convingă. Dacă lunile rămase pînă la alegerile din 2016 nu sînt prea multe, e greu de imaginat cu ce le va umple gruparea din jurul Monicăi Macovei. Cel mai trist deznodămînt ar fi ca M10 să devină o formaţiune care luptă împotriva corupţiei pe televiziunile cu audienţe mici, dar convingeri mari, pe măsura invitaţilor. Măcar pentru Monica Macovei personal.  

Cum să devii un Nimeni

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.