Un partid nou pentru o idee veche

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Luni, Monica Macovei şi-a lansat mult aşteptatul partid politic, despre care am aflat că se numeşte M10. Cum Macovei a avut un răspuns bun din partea intelectualităţii şi a reţelelor sociale în campania pentru prezidenţiale, o analiză mai amănunţită a elementelor de imagine şi retorică din care e compus noul partid e interesantă. 

Nu e o invenţie sclipitoare, dar e altceva decît acronimele cu care ne-au obişnuit partidele româneşti. Ştiţi poate din presa cotidiană sau de la TV că M10 înseamnă „M la puterea a zecea“, iar M vine de la „muncă“, „minune“, „modernizare“, „merit“ şi altele. O explicitare de acest fel poziţionează partidul Monicăi Macovei în zona electoratului urban şi relativ educat, fiindcă, din păcate, conceptul matematic de putere creează dificultăţi la cel puţin 40% dintre români, cei despre care un raport al Comisiei Europene arată că au dificultăţi de scriere, citire şi calcul simplu. Dar, desigur, asta n-ar fi o problemă insurmontabilă: România e plină de partide care se adresează tuturor, iar asta duce la dificultăţi doctrinare şi demagogie. 

Este, conform explicitării de mai sus, un M la puterea a zecea, în care M-ul e portocaliu şi 10-le stă într-un dreptunghi bleumarin, pe locul puterii. Oarecum modern faţă de trandafirii şi săgeţile din alte locuri, dar oranjul era culoarea reformei acum zece ani, prin Alianţa DA şi Revoluţia Portocalie din Ucraina. Ambele au sfîrşit-o prost, iar după uzura dată de guvernare, PDL a renunţat şi el la aceeaşi cromatică, prin membrii săi care şi-au făcut afişe eterogene, dintre care unele verzi, la uninominalul din 2012. Dacă încărcătura culturală şi istorică a unor culori nu e neapărat prezentă în mintea electoratului, în acest caz e vorba de un trecut recent care riscă să se răzbune pe cei care afişează portocaliul. Alegerea arată mai degrabă ca o dovadă de nostalgie a fondatorilor, iar contrastul primar cu albastrul puterii nu e, în nici un caz, cel mai uşor suportabil. 

Dacă, dincolo de considerentele de culoare, logo-ul e de o simplitate suportabilă şi fără floricele (la propriu, la PSD şi ex-PDL), celelalte vizuale au fost amatoristice. Fundalurile au fost la fel de bălţate şi disfuncţionale ca la alte partide. „Muncă“, „modernizare“ şi tot restul sînt scrise cu litere prea mici şi prea rar pentru ca să se vadă bine la televizor, în spatele vorbitorilor. E curios cum un nume ca al Monicăi Macovei a reuşit să strîngă atîtea adeziuni din partea intelectualităţii şi atît de puţine competenţe în materie de comunicare politică – vezi şi testimonialele penibil filmate, şi uneori rostite, de la prezidenţiale. 

Au apărut în cele mai mediatizate discursuri, al Monicăi Macovei şi al lui Adrian Papahagi. Cei doi au vorbit de speranţe înşelate, „nomina odiosa“ (Adrian Papahagi – despre PDL), „acelaşi grup de politicieni care au furat şi au minţit“ (Macovei – despre PNL), „clasă politică de hoţi“ (Macovei – în general). Singurul lucru care acreditează, oarecum, această retorică vetustă este trecutul legat de justiţie al Monicăi Macovei. Dar, altfel, acest ton al vocii e comun M10 şi clasei politice incriminate, iar faptul că M10 îl aplică asupra unor foşti colegi (se adaugă PMP) nu scoate cu nimic în afara problemei noul partid, ba dimpotrivă. 

În afară de diatribele extinse împotriva corupţiei, media au preluat doar o serie de platitudini legate de politică externă şi, în plus, ideea de stat minimal. Poate că, în realitate, există mai multe elemente de doctrină în programul noului partid, iar lipsa lor din spaţiul public e vina presei. Dar, chiar şi aşa, faptul că aceasta nu a putut fi convinsă să preia altceva ar trebui să dea de gîndit M10. Un partid nou nu poate convinge decît cu o ofertă nouă, iar aceasta se vede mai puţin la M10 în momentul de faţă. La urma urmei, electoratul îşi poate spune că DNA îşi face oricum treaba, cu sau fără noua formaţiune sau campionul istoric al anticorupţiei, Monica Macovei. Ce rămîne atunci din toate atacurile la adresa clasei politice ale fondatorilor, cu excepţia lui „să plece ei, să venim noi“?

O idee simplă şi nimerită: fiindcă lansarea a avut loc de 1 martie, doamnele şi domnişoarele participante au primit cîte o floare din partea organizatorilor. Un cadou delicat, perisabil şi fără valoare materială, altfel decît găleţile, pixurile şi brichetele cu care-şi cadorisesc partidele de regulă aderenţii. Interesantă e şi alegerea sălii, de la Casa de Cultură a Studenţilor. E un loc cu conotaţii oarecum disidente pentru cei care îşi mai amintesc anii ’80, cu toată legătura lui cu Asociaţia Studenţilor Comunişti de atunci. Şi, în orice caz, e o opţiune aparte într-o ţară în care politicienii nu numai că s-au înghesuit cu toţii la Casa Poporului, în locul lui Ceauşescu, dar ţin să se şi etaleze într-un decor care provoacă zîmbete, eventual, doar turiştilor străini. 

După ce marea idee unificatoare a dreptei s-a rupt odată cu Alianţa DA, PDL a început să genereze disidenţe de felul Forţei Civice, al Noii Republici sau al PMP. Toate aceste construcţii au eşuat lamentabil. Faptul că unii dintre aceşti disidenţi se reciclează în alte tentative de partid creează o senzaţie de déjà-vu. M10, noul partid al Monicăi Macovei, are nevoie de timp, doctrină şi un stil diferit de comunicare, ca să convingă. Dacă lunile rămase pînă la alegerile din 2016 nu sînt prea multe, e greu de imaginat cu ce le va umple gruparea din jurul Monicăi Macovei. Cel mai trist deznodămînt ar fi ca M10 să devină o formaţiune care luptă împotriva corupţiei pe televiziunile cu audienţe mici, dar convingeri mari, pe măsura invitaţilor. Măcar pentru Monica Macovei personal.  

Cum să devii un Nimeni

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

musetel ceai shutterstock 144337159 jpg jpeg
5 ceaiuri care pot afecta tratamentul pe care îl urmezi
Ceaiurile din plante sunt adesea apreciate pentru proprietățile lor medicinale și gustul plăcut.
Ismael Zambada jpg
Doi dintre cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic, capi ai cartelului Sinaloa, au fost arestaţi în Texas
Autorităţile americane au anunţat că i-au arestat pe doi dintre cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic, Ismael „El Mayo” Zambada şi fiul fostului său partener, Joaquin „El Chapo” Guzman, care aduceau pe piaţa din SUA mari cantităţi de droguri periculoase.
Burleanu
„Casa minciunilor“: culisele întunecate ale înlocuirii lui Iordănescu, o insultă la adresa românilor ANALIZĂ
„Casa Fotbalului“, cum e denumit sediul FRF, a transformat procesul numirii unui selecționer într-o sarabandă a unor declarații fără nicio legătură cu realitatea. Acest sistem bolnăvicios a fost „moștenit“ de pe vremea lui Mircea Sandu și acum asistăm doar la prelungirea sa.
admitere la liceu repartizare la liceu elev absolvent clasa a viii a jpeg
Explicațiile „accidentelor” de la repartizare. Elevi cu medii sub 5 admiși la licee teoretice de top. „Dacă era o cotă la pariuri...”
Diferența între mediile de la Evaluarea Națională și mediile cu care elevii au absolvit gimnaziul atrage și în acest an atenția. Mai mult, elevi cu medii mici și-au încercat norocul și chiar au fost admiși la licee teoretice de top, cazurile fiind considerate „accidente”.
Israel Katz facebook, foto Facebook
Israelul afirmă că are informaţii privind ameninţări teroriste în legătură cu delegaţia sa de la Jocurile Olimpice
Joi, ministrul de Externe din Israel a avertizat Franţa că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, sportivii săi prezenţi la Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste.
nori romania renata jpg
Vineri, vremea va fi capricioasă, cu ploi torenţiale locale
Vineri, temperaturile maxime se apropie de cele normale entru această perioadă, dar vremea rămâne în continuare instabilă, cu ploi torenţiale şi intensificări ale vândului, mai ales în regiunile sudice.
Creme și pilule de protecție solară Colaj
Pastilele de protecție solară: mit sau descoperire revoluționară
Pastilele de protecție solară care filtrează razele UV de la interior sunt cea mai nouă tendință în îngrijirea pielii. Dețin atractivitatea incontestabilă a confortului, dar avem oare cu adevărat nevoie de ele?
Retsuri de drone prăbușite în România  Foto Alex Costache  Facebook jpg
Cad drone rusești și nu putem reacționa. Expert militar: Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea unor rachete care ajung în România
Rămășițele unor drone rusești, de tip Geran 1/2, au ajuns din nou pe teritoriul României, după ce Rusia a reluat atacurile împotriva Ucrainei în zona portuară aflată în apropierea graniței Ucrainei cu România.
Lolaia, cascada formată sub patru foști ghețari din Retezat mp4 thumbnail png
Mamaia, Miami Beach-ul României comuniste. Occidentalii, uluiți de prețul luxului: „Își puteau cumpăra și liberatea” FOTO
Peste trei milioane de străini vizitau anual România în anii '70. Turiștii occidentalii aveau parte de un tratament special, chiar și atunci când comiteau infracțiuni. Unii însă erau uluiți de ce descopereau în România și comparau Mamaia cu Miami Beach.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.