Titlurile care te ademenesc. Şi cum fac asta

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Moda lui „Vezi aici“ și „N-o să-ți vină să crezi ce pierzi dacă nu dai click“ s-a generalizat pe Internetul românesc, și nu numai. Noi te învățăm cum să afli ce prostii se ascund, și cum se ascund, sub asemenea titluri, dar fără să-ți donezi prețiosul click, pornind de la cîteva exemple.

Șoc în țară. Lui nenea Klaus Iohannis i-au cedat nervii. Da, știm, te întrebi de ce și cum, dar nu știm să-ți spunem, că noi n-am dat click pe acest drăguț material publicat pe Criterii.ro. De ce n-am dat? Fiindcă „i-au cedat nervii“ e o formulă fără acoperire obiectivă. Seamănă mai degrabă cu felul cum vorbesc coafezele între ele la telefon („Dragă, m-a apucat depresia…“) decît cu un diagnostic de înțeles. Sigur, poți vorbi în felul ăsta în viața de toate zilele, dar nu și pe un site. Cît timp „nenea Klaus Iohannis“ n-are un certificat de boală psihică, titlul e despre nimic, ca și presupusul „șoc în țară“.

SUA e umilită! Rusia și-a trimis flota de nave de război invizibile în Marea Neagră. E de la ăia cu geopolitica, Napocanews. Dar ce-s alea nave invizibile? Fiindcă nu sîntem lorzi ai amiralității, le-am căutat și le-am găsit pe un site pe nume Sputniknews, care abundă în comentarii gen „Rusia și-a ținut promisiunile după Războiul Rece. Vestul de ce n-a făcut același lucru?“ sau „Washington-ului îi pasă mai mult de occidentalii morți decît de victimele propriilor războaie“. Sputniknews a lansat de curînd Sputnikimages, unde Putin e prezent la discreție și dacă-l cauți pe Barack Obama, găsești o mulțime de poze cu Medvedev.

Ca să fim bine înțeleși, navele invizibile sînt invizibile peste tot, cu excepția Napocanews și Sputnik etc. Singurul titlu care se poate extrage de-aici e că, în­tr‑a­de­văr, Napocanews difuzează borhotul de propagandă pus în circulație de ruși.

Botoșani. Cei mai infami criminali în serie și obiceiurile lor bolnave: cadavre mîncate, sex cu oameni morți și torturi odioase. Aici, poanta e-n „eticheta“ cu numele locului, fiindcă dacă dai click, găsești niște însăilări culese de pe Wikipedia și publicate în Adevărul de, da, un corespondent de Botoșani. Mîncătorii de morți sînt tot ăia pe care-i știți, și n-au auzit în viața lor de Botoșani: Ted Bundy, John Gacy-Clovnul Pogo și alții. Am căutat autorul pe Internet să vedem ce apucături are și l-am găsit pe un site numit Neodacii. Cam ce ți-ar trebui ca să publici pe un site cu un astfel de nume?

Cutremur! „Filiera evreiască“! ADEVĂRURI despre care NIMENI NU VOR­BEȘ­TE. Nelipsitul Comisarul.ro ne livrează sub acest titlu o investigație al naibii de ascunsă, profundă și iscusită, referitoare la faptul că mai multe nume care apar în dosarul Prințului Paul sună evreiește. De aici pînă la o conspirație care n-am înțeles exact ce vrea, dar e cu siguranță evreiască, nu e decît un pas. În paranteză, pe prima pagină Comisarul erau în ziua cînd am intrat nouă CUTREMURE, 13 EXPLOZIV și un CÎH. Recunoaștem, ultimul ne-a distrat și era despre Corina Crețu.

Dar, revenind la tema noastră, orice combinație de nume evreiești e necesară și suficientă pentru ceva care aduce a „Protocoalele Înțelepților Sionului“.

După ce a dat faliment și a fugit din București, Huidu s-a întors cu „foamea-n gît“. Păcăleala de aici e veche de cînd lumea, tipică pentru tabloide, ca dovadă faptul că apare în Libertatea. De fapt, e simplu: Huidu din știre e tatăl lui Șerban Huidu. Sigur, din text nu aflăm nimic nici despre faliment, nici despre foame, nici despre fugă, ci numai despre niște „datorii“.

Gandul.info: IMAGINILE pe care Ceauşescu voia să le ţină SECRETE 100 DE ANI. Înregistrarea ASCUNSĂ a fost descoperită acum. Nu, nu e din Gândul, ci din aceeași Libertatea. Fiindcă, pe Gândul, titlul e „Documentar realizat în Epoca de aur pentru locuitorii Bucureştiului din anul 2080“. Documentarul „ascuns“ a fost dezgropat acum cîteva luni de realizatorii unui DVD pe nume Sahia Vintage I și nu e nici ascuns, nici ceaușist, ci de-a dreptul delicios. Sigur, din punctul de vedere al Libertății, un DVD pus pe raft la Cărturești e mai ascuns decît biblioteca lui Ivan cel Groaznic. Dar totuși.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.