Titlurile care te ademenesc. Şi cum fac asta

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Moda lui „Vezi aici“ și „N-o să-ți vină să crezi ce pierzi dacă nu dai click“ s-a generalizat pe Internetul românesc, și nu numai. Noi te învățăm cum să afli ce prostii se ascund, și cum se ascund, sub asemenea titluri, dar fără să-ți donezi prețiosul click, pornind de la cîteva exemple.

Șoc în țară. Lui nenea Klaus Iohannis i-au cedat nervii. Da, știm, te întrebi de ce și cum, dar nu știm să-ți spunem, că noi n-am dat click pe acest drăguț material publicat pe Criterii.ro. De ce n-am dat? Fiindcă „i-au cedat nervii“ e o formulă fără acoperire obiectivă. Seamănă mai degrabă cu felul cum vorbesc coafezele între ele la telefon („Dragă, m-a apucat depresia…“) decît cu un diagnostic de înțeles. Sigur, poți vorbi în felul ăsta în viața de toate zilele, dar nu și pe un site. Cît timp „nenea Klaus Iohannis“ n-are un certificat de boală psihică, titlul e despre nimic, ca și presupusul „șoc în țară“.

SUA e umilită! Rusia și-a trimis flota de nave de război invizibile în Marea Neagră. E de la ăia cu geopolitica, Napocanews. Dar ce-s alea nave invizibile? Fiindcă nu sîntem lorzi ai amiralității, le-am căutat și le-am găsit pe un site pe nume Sputniknews, care abundă în comentarii gen „Rusia și-a ținut promisiunile după Războiul Rece. Vestul de ce n-a făcut același lucru?“ sau „Washington-ului îi pasă mai mult de occidentalii morți decît de victimele propriilor războaie“. Sputniknews a lansat de curînd Sputnikimages, unde Putin e prezent la discreție și dacă-l cauți pe Barack Obama, găsești o mulțime de poze cu Medvedev.

Ca să fim bine înțeleși, navele invizibile sînt invizibile peste tot, cu excepția Napocanews și Sputnik etc. Singurul titlu care se poate extrage de-aici e că, în­tr‑a­de­văr, Napocanews difuzează borhotul de propagandă pus în circulație de ruși.

Botoșani. Cei mai infami criminali în serie și obiceiurile lor bolnave: cadavre mîncate, sex cu oameni morți și torturi odioase. Aici, poanta e-n „eticheta“ cu numele locului, fiindcă dacă dai click, găsești niște însăilări culese de pe Wikipedia și publicate în Adevărul de, da, un corespondent de Botoșani. Mîncătorii de morți sînt tot ăia pe care-i știți, și n-au auzit în viața lor de Botoșani: Ted Bundy, John Gacy-Clovnul Pogo și alții. Am căutat autorul pe Internet să vedem ce apucături are și l-am găsit pe un site numit Neodacii. Cam ce ți-ar trebui ca să publici pe un site cu un astfel de nume?

Cutremur! „Filiera evreiască“! ADEVĂRURI despre care NIMENI NU VOR­BEȘ­TE. Nelipsitul Comisarul.ro ne livrează sub acest titlu o investigație al naibii de ascunsă, profundă și iscusită, referitoare la faptul că mai multe nume care apar în dosarul Prințului Paul sună evreiește. De aici pînă la o conspirație care n-am înțeles exact ce vrea, dar e cu siguranță evreiască, nu e decît un pas. În paranteză, pe prima pagină Comisarul erau în ziua cînd am intrat nouă CUTREMURE, 13 EXPLOZIV și un CÎH. Recunoaștem, ultimul ne-a distrat și era despre Corina Crețu.

Dar, revenind la tema noastră, orice combinație de nume evreiești e necesară și suficientă pentru ceva care aduce a „Protocoalele Înțelepților Sionului“.

După ce a dat faliment și a fugit din București, Huidu s-a întors cu „foamea-n gît“. Păcăleala de aici e veche de cînd lumea, tipică pentru tabloide, ca dovadă faptul că apare în Libertatea. De fapt, e simplu: Huidu din știre e tatăl lui Șerban Huidu. Sigur, din text nu aflăm nimic nici despre faliment, nici despre foame, nici despre fugă, ci numai despre niște „datorii“.

Gandul.info: IMAGINILE pe care Ceauşescu voia să le ţină SECRETE 100 DE ANI. Înregistrarea ASCUNSĂ a fost descoperită acum. Nu, nu e din Gândul, ci din aceeași Libertatea. Fiindcă, pe Gândul, titlul e „Documentar realizat în Epoca de aur pentru locuitorii Bucureştiului din anul 2080“. Documentarul „ascuns“ a fost dezgropat acum cîteva luni de realizatorii unui DVD pe nume Sahia Vintage I și nu e nici ascuns, nici ceaușist, ci de-a dreptul delicios. Sigur, din punctul de vedere al Libertății, un DVD pus pe raft la Cărturești e mai ascuns decît biblioteca lui Ivan cel Groaznic. Dar totuși.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.