Televiziunea în momentul singularităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Vedete care sar de la trambulină, vedete care sparg cărămizi, vedete care frămîntă între degete balegă de urs Grizzly. Cine şi de ce le chinuieşte? Şi cu ce ne alegem noi din asta? 

În

pe Antena 1, Andreea Antonescu sare de pe trambulină, de la zece metri, iar Ozana Barabancea extrapolează principiul lui Arhimede dislocînd şi ceva din pereţii piscinei. Pe PRO TV, la

Dan Helciug şi Vica Blochina fac concurs de spart cărămizi din chirpici sau ceva asemănător – dacă primul e cîntăreţ,

-ul la celebritate al celei de-a doua e statutul vremelnic de amantă a lui Piţurcă şi un proces de paternitate pe care i l-a intentat aceluiaşi. Pe acelaşi post,

ne arată un Cătălin Moroşanu cu capul într-un balon de sticlă, care e umplut cu omizi scîrboase. Moroşanu e un kickboxer care a trecut pe la

apropo de aspiraţii la celebritate. 

O primă observaţie care se desprinde din cele trei exemple e că vedeta e chinuită invers proporţional cu a-tributele ei reale de vedetă. La astfel de lucruri se pretează starletele, pseudo-starurile, am putea constata, în primul rînd. Totuşi, e o modă locală sau una globală? Nu e tocmai locală, emisiunile care umilesc sînt internaţionale. Vedete chinuite la TV există, probabil, de cînd există TV-ul, dar unul din primele formate notorii care exploatează toată povestea cu metodă e

apărut în 2003 pe Fox, în care starletele Paris Hilton şi Nicole Richie coboară din lumea

, în care s-au procopsit cu numele de

, către ipostaze de menajere, chelneriţe, ţărănci şi altele asemenea. Bear Grylls, chinuitul planetar, are acum pe Discovery o serie nouă, în care dă lecţii de supravieţuire şi altora (adică îi chinuieşte), mai precis unor celebrităţi hollywoodiene. Lucrurile se leagă şi de

(prima serie cu vedete a fost în 2007), şi de

-urile mai vechi ale lui Jerry Springer.

are şi el puncte de tangenţă, la fel ca multe altele şi, dacă ţinem să mergem mai mult înapoi, apare referinţa obligatorie la spectacolele sîngeroase cu gladiatori, din antichitate. Dacă credeţi că e vorba de nişte simpli sclavi, amintiţi-vă că cei care triumfau – sau măcar supravieţuiau – se alegeau nu numai cu răni, ci şi cu celebritate şi

public.

Televiziunea clasică năştea vedete pe care le creştea încet, organic, pînă cînd acestea ajungeau la adulaţie publică reală. Nu puteai ajunge celebru într-un sezon, dar odată ce ajungeai, celebritatea era una reală, nu de paiaţă privită cu multă curiozitate, dar prea puţină empatie-iubire. A urmat epoca

urilor, în care s-a vorbit de televiziune pe steroizi sau cocaină şi în care trei luni de

sau

– ştiţi versiunile româneşti – erau suficiente pentru ca un nume să ajungă faimos. 

Azi, formatele cu o singură vedetă sînt din ce în ce mai rare.

-ii s-au mutat fie seara tîrziu, cînd se numesc Mircea Badea şi compania, fie pe Facebook sau YouTube, în ecrane micşorate, unde îi cheamă Tequila, Zmenta sau Sorin Ovidiu Vîntu. În

evoluează doi prezentatori, patru juraţi, plus aspiratorii de steroizi dintre care se alege, la final de sezon, cîte o celebritate cu atribute care frizează perfecţiunea, dar durată de viaţă şi impact public minime. 

Aşa ajungem la oamenii care se aruncă în piscină sau îşi vîră capul în globuri pline cu viermi. Fascinaţia publicului pentru vedeta decăzută e firească şi a existat dintotdeauna: ajunge să ne gîndim numai la aptitudinea demolatoare care e în ADN-ul tabloidelor. Televiziunea, custodele originar şi

al celebrităţii, a încercat să-şi ferească însă puii de maculare, prin mecanisme de PR şi (rudimente de)

Acum n-o mai face. 

Este telespectatorul mai fericit atunci cînd participă la umilirea unei (pseudo)vedete sau atunci cînd urmăreşte un

real, cu artisticitate reală sau măcar amuzant, al aceleiaşi? Evident, umilirea lasă un gol în urmă. Schimbarea are deci o încărcătură etică, ce ne duce la întrebarea: „Cine e de vină?“ 

M-am tot gîndit la asta şi nu am o explicaţie clasică. Istoria umilirii pe ecran seamănă însă cu o luptă între om şi maşină. Dacă citeşti

a lui Codrescu, ţi-e uşor să te gîndeşti la o fiinţă globală electronică, audiovizuală, care tinde să subjuge creativitatea şi nevoile libere, umane, propriilor imperative mecanice. Sau altfel spus, singularitatea lui Ray Kurzweil, momentul în care calculatorul va depăşi în inteligenţă omul şi îl va subjuga, se aplică în televiziune: după stadiul de generaţie spontanee al

-ului, aceasta a început să-şi devoreze puii. 

Cum să devii un Nimeni

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare GettyImages jpeg
35 de ani de libertate: de la democrație în direct la extremism în reluare. Oliver Jens Schmitt, istoric: „Legionarii au vorbit de mântuirea neamului, dar soluții nu au dezvoltat niciodată“
Discursurile frumoase și bazate pe unitatea națională, planurile propagandistice și ideile utopice ale Mișcării Legionare nu s-au concretizat niciodată, însă au semănat în urma lor ură și violență într-o societate interbelică disperată după progres.
cardiolog jpg
Cinci obiceiuri simple care îți pot salva viața. Sfaturile unui medic cardiolog
Sănătatea inimii înseamnă mai mult decât salate și sport. Un medic cardiolog explică cele cinci obiceiuri vitale care îți pot salva viața.
control aeroport UK jpg
Criza vizelor electronice în Marea Britanie. Până la 700.000 de imigranți riscă să rămână fără dovada statutului legal
Cu doar câteva zile înainte de termenul-limită din 1 iunie, sute de mii de imigranți din Marea Britanie nu s-au înregistrat pentru noile vize electronice (eVisa), riscând să piardă accesul la locuri de muncă, locuințe sau dreptul de a călători.
US Sassuolo (Facebook) jpg
Moldovan, de bază în promovarea lui Sassuolo în Serie A. Ce au zis italienii
Gruparea portarului român a urcat din nou în primul eșalon.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Jumătate din alegătorii din diaspora au între 45 și 64 de ani. În ce țară s-au prezentat la vot cei mai mulți români
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis sâmbătă, 17 mai, faptul că, până la ora 12:00, au ieșit la vot 302.620 de români, cele mai multe fiind persoanele cu vârsta între 45-64 de ani.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Cum s-au schimbat alegătorii între tururile prezidențiale și cine poate decide finala
Sondajele efectuate după primul scrutin la alegerile prezidențiale 2025 continuă trendul de la turul I, strângând scorul dintre finaliștii la prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion. Cei doi candidați sunt cotați chiar și cu aceleași procente.
Restaurant cu specific italian jpg
Două reguli importante pe care nu trebuie să le încalci când comanzi la un restaurant din Italia
Italienii sunt foarte atenți la tradițiile culinare, iar unele obiceiuri străine la masă pot părea lipsite de respect. Iată ce să nu faci când comanzi la restaurant în Italia.
Cuvinte din dictionar jpg FOTO Pixabay
Cuvântul banal din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Ce înseamnă, de fapt, „zău”: „Aparține unei epoci în care...”
Într-o lume în care limbajul se schimbă rapid sub influența rețelelor sociale și a noilor generații, unele cuvinte par să își piardă terenul în vorbirea cotidiană. Totuși, unele dintre ele rămân vii prin farmecul lor arhaic sau expresiv. Un astfel de exemplu este „zău”.
Cristi Chivu (Facebook) jpg
Parma a decis: ce a hotărât conducerea lui Parma în cazul lui Cristi Chivu
Antrenorul român a preluat gruparea italiană, anul acesta.