Ţara lui „cred că“

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

În România, opiniile şi convingerile sînt obligatorii. Dreptul garantat de Constituţie de a avea o părere e o formă mult atenuată a obligaţiei de a emite această părere, tot mai presantă, mai ales de cînd Facebook-ul a devenit un mod de viaţă pentru aproape o jumătate din populaţia ţării.

Apropo de Facebook, zilele trecute aflam şi dădeam mai departe ştirea că echipa de la

şi-ar putea găsi de lucru la Netflix, cu precizarea că, pentru Jeremy Clarkson şi ceilalţi doi, platforma de video online e un loc de muncă bun, dat fiind că e finanţată din abonamentele privitorilor, şi nu din reclamă. Ea, reclama, ar putea fi o problemă pentru o emisiune de maşini, fiindcă, previzibil, în emisiunile de maşini intră mai ales reclamă la maşini, iar pe un post comercial, Clarkson, May şi Hammond nu şi-ar fi putut face probabil de cap aşa cum şi-au făcut pe BBC, o televiziune publică, finanţată din abonamente, desigur, spre deliciul publicului. 

Imediat, cineva m-a ironizat. Cum pot să „cred“ aşa ceva? Am recitit ce-am scris. Netflix finanţat din abonamente, BBC finanţat din abonamente… care e problema? am întrebat. Cineva-ul mi-a dat o replică sibilinică, m-am enervat, apoi m-am mai gîndit. E de neconceput că BBC ar putea fi finanţat din reclamă, dar, totuşi, am căutat pe Internet. Nu, BBC-ul nu are voie să primească publicitate, depinde de taxa TV şi de nişte bani de la Guvernul britanic, plus cîteva zeci de milioane de euro pe care corporaţia le face revînzînd programele ei de foarte bună calitate, printre care şi

Scrie negru pe alb, şi nu prin site-uri conspiraţioniste sau tabloide, ci chiar pe site-ul BBC. 

Degeaba. Cineva-ul nu „credea“ că

n-are de-a face cu reclama. A mai apărut o persoană, care „credea“ şi ea că prezentatorii se ocupă niţeluş şi cu publicitatea, fie ea şi mascată, că prea sînt prietenoşi cu maşinile. 

Nu contează că Jeremy Clarkson şi ceilalţi i-au făcut pe toţi marii fabricanţi de maşini să-şi frîngă mîinile cel puţin o dată cu ironii crîncene la adresa mărcilor lor. Nu contează că la

aveau salarii de vedete britanice, care îţi taie cheful de orice fel de publicitate mascată, sau că BBC are reguli de conduită stricte, reguli care exclud genul ăsta de lucruri. Cel puţin doi experţi autohtoni de Facebook „credeau“ – şi simţeau nevoia să-şi afirme şi să-şi susţină credinţa – că la BBC şi la

e ceva tulbure, dubios. O conspiraţie, bineînţeles.

Facebook-ul are vreo opt milioane şi ceva de membri în România. Ceva mai puţin de jumătatea ţării, dar, în realitate, mai mult decît pare, deoarece Comisia Europeană, o sursă demnă de crezare, a constatat că 40% din români au dificultăţi de scris, citit şi socoteli elementare. Oamenii de acest fel s-ar mişca mai greu pe Facebook, dar pentru ei există o altă invenţie miraculoasă: televiziunile de ştiri. Pentru B1, Antena 3 sau Realitatea TV nu trebuie să ştii nici să scrii, nici să citeşti. În cazul în care „crezi“ că Băsescu e bun sau, dimpotrivă, că e rău, nu ai decît să deschizi televizorul pe postul care crede şi el la fel ca tine, ori că-i laie, ori că-i bălaie. La televizor e plin de părerişti. Mugur Ciuvică crede că violenţele din ianuarie 2012 au fost aranjate de Băsescu. Robert Turcescu crede că la conducerea SIE va fi numit ambasadorul României la NATO. Mircea Badea crede că Elena Udrea va scăpa, Radu Banciu crede că Iohannis va avea greutăţi din cauza corupţiei – şi aşa mai departe. Toţi cei numiţi nu numai că „cred“, dar simt nevoia să afirme cu tărie cele de mai sus. În general, cu cît e mai mult vorba de viitor şi de politică, o afacere murdară şi al naibii de complicată, credinţele intră în joc mai tare. Dacă n-ai „crede“ nimic, ai închide televizorul, Facebook-ul şi toate celelalte. Ai rămîne dezorientat, numai cu ce ştii de-acasă, de la şcoală, din meseria pe care ţi-ai ales-o.

Care, la urma urmei, nu e chiar brăţară de aur. Dacă eşti doctor, nu se poate să nu existe cineva care să nu facă ceva pe toată ştiinţa ta învăţată în ani de zile, deoarece „crede“ că vaccinurile nu folosesc la nimic. Dacă eşti fizician, mai bine nu umbla la natură, fiindcă unii „cred“ că ea, natura, are un buton pe care apeşi şi explodează, mai ales dacă i-ai zgîndărit hadronii şi alte particule – sau cel puţin aşa a zis la televizor. Dacă eşti popă, deci meseria ta e, cum ar veni, credinţa, pofteşte de-aici lecţii despre Dumnezeu de la babe, care ştiu mai bine ca tine în ce colţ al batistei trebuie făcut nodul cu moneda, pentru înmormîntări. 

E drept, a crede ceva sau altceva despre un lucru sau altul e necesar pe lumea asta, te ajută să mergi înainte, fiindcă adevărurile sută la sută certe sînt doar de tip matematic. La slujba de Înviere, nu bagi degetul în lumînare, cu toate poveştile despre lumina sfîntă, deoarece „crezi“ că o să te arzi dacă faci asta. Genul de inducţie incompletă care stă în spatele acestui comportament te ajută să scapi cu degetul întreg, cu toate dezavantajele inducţiei incomplete, ca raţionament. Dar de la un punct încolo, de undeva de foarte aproape de vîrful degetului, credinţa şi prostia pot fi surori.  

Cum să devii un Nimeni

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.