Ţara lui „cred că“

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

În România, opiniile şi convingerile sînt obligatorii. Dreptul garantat de Constituţie de a avea o părere e o formă mult atenuată a obligaţiei de a emite această părere, tot mai presantă, mai ales de cînd Facebook-ul a devenit un mod de viaţă pentru aproape o jumătate din populaţia ţării.

Apropo de Facebook, zilele trecute aflam şi dădeam mai departe ştirea că echipa de la

şi-ar putea găsi de lucru la Netflix, cu precizarea că, pentru Jeremy Clarkson şi ceilalţi doi, platforma de video online e un loc de muncă bun, dat fiind că e finanţată din abonamentele privitorilor, şi nu din reclamă. Ea, reclama, ar putea fi o problemă pentru o emisiune de maşini, fiindcă, previzibil, în emisiunile de maşini intră mai ales reclamă la maşini, iar pe un post comercial, Clarkson, May şi Hammond nu şi-ar fi putut face probabil de cap aşa cum şi-au făcut pe BBC, o televiziune publică, finanţată din abonamente, desigur, spre deliciul publicului. 

Imediat, cineva m-a ironizat. Cum pot să „cred“ aşa ceva? Am recitit ce-am scris. Netflix finanţat din abonamente, BBC finanţat din abonamente… care e problema? am întrebat. Cineva-ul mi-a dat o replică sibilinică, m-am enervat, apoi m-am mai gîndit. E de neconceput că BBC ar putea fi finanţat din reclamă, dar, totuşi, am căutat pe Internet. Nu, BBC-ul nu are voie să primească publicitate, depinde de taxa TV şi de nişte bani de la Guvernul britanic, plus cîteva zeci de milioane de euro pe care corporaţia le face revînzînd programele ei de foarte bună calitate, printre care şi

Scrie negru pe alb, şi nu prin site-uri conspiraţioniste sau tabloide, ci chiar pe site-ul BBC. 

Degeaba. Cineva-ul nu „credea“ că

n-are de-a face cu reclama. A mai apărut o persoană, care „credea“ şi ea că prezentatorii se ocupă niţeluş şi cu publicitatea, fie ea şi mascată, că prea sînt prietenoşi cu maşinile. 

Nu contează că Jeremy Clarkson şi ceilalţi i-au făcut pe toţi marii fabricanţi de maşini să-şi frîngă mîinile cel puţin o dată cu ironii crîncene la adresa mărcilor lor. Nu contează că la

aveau salarii de vedete britanice, care îţi taie cheful de orice fel de publicitate mascată, sau că BBC are reguli de conduită stricte, reguli care exclud genul ăsta de lucruri. Cel puţin doi experţi autohtoni de Facebook „credeau“ – şi simţeau nevoia să-şi afirme şi să-şi susţină credinţa – că la BBC şi la

e ceva tulbure, dubios. O conspiraţie, bineînţeles.

Facebook-ul are vreo opt milioane şi ceva de membri în România. Ceva mai puţin de jumătatea ţării, dar, în realitate, mai mult decît pare, deoarece Comisia Europeană, o sursă demnă de crezare, a constatat că 40% din români au dificultăţi de scris, citit şi socoteli elementare. Oamenii de acest fel s-ar mişca mai greu pe Facebook, dar pentru ei există o altă invenţie miraculoasă: televiziunile de ştiri. Pentru B1, Antena 3 sau Realitatea TV nu trebuie să ştii nici să scrii, nici să citeşti. În cazul în care „crezi“ că Băsescu e bun sau, dimpotrivă, că e rău, nu ai decît să deschizi televizorul pe postul care crede şi el la fel ca tine, ori că-i laie, ori că-i bălaie. La televizor e plin de părerişti. Mugur Ciuvică crede că violenţele din ianuarie 2012 au fost aranjate de Băsescu. Robert Turcescu crede că la conducerea SIE va fi numit ambasadorul României la NATO. Mircea Badea crede că Elena Udrea va scăpa, Radu Banciu crede că Iohannis va avea greutăţi din cauza corupţiei – şi aşa mai departe. Toţi cei numiţi nu numai că „cred“, dar simt nevoia să afirme cu tărie cele de mai sus. În general, cu cît e mai mult vorba de viitor şi de politică, o afacere murdară şi al naibii de complicată, credinţele intră în joc mai tare. Dacă n-ai „crede“ nimic, ai închide televizorul, Facebook-ul şi toate celelalte. Ai rămîne dezorientat, numai cu ce ştii de-acasă, de la şcoală, din meseria pe care ţi-ai ales-o.

Care, la urma urmei, nu e chiar brăţară de aur. Dacă eşti doctor, nu se poate să nu existe cineva care să nu facă ceva pe toată ştiinţa ta învăţată în ani de zile, deoarece „crede“ că vaccinurile nu folosesc la nimic. Dacă eşti fizician, mai bine nu umbla la natură, fiindcă unii „cred“ că ea, natura, are un buton pe care apeşi şi explodează, mai ales dacă i-ai zgîndărit hadronii şi alte particule – sau cel puţin aşa a zis la televizor. Dacă eşti popă, deci meseria ta e, cum ar veni, credinţa, pofteşte de-aici lecţii despre Dumnezeu de la babe, care ştiu mai bine ca tine în ce colţ al batistei trebuie făcut nodul cu moneda, pentru înmormîntări. 

E drept, a crede ceva sau altceva despre un lucru sau altul e necesar pe lumea asta, te ajută să mergi înainte, fiindcă adevărurile sută la sută certe sînt doar de tip matematic. La slujba de Înviere, nu bagi degetul în lumînare, cu toate poveştile despre lumina sfîntă, deoarece „crezi“ că o să te arzi dacă faci asta. Genul de inducţie incompletă care stă în spatele acestui comportament te ajută să scapi cu degetul întreg, cu toate dezavantajele inducţiei incomplete, ca raţionament. Dar de la un punct încolo, de undeva de foarte aproape de vîrful degetului, credinţa şi prostia pot fi surori.  

Cum să devii un Nimeni

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.