Ţara lui „cred că“

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

În România, opiniile şi convingerile sînt obligatorii. Dreptul garantat de Constituţie de a avea o părere e o formă mult atenuată a obligaţiei de a emite această părere, tot mai presantă, mai ales de cînd Facebook-ul a devenit un mod de viaţă pentru aproape o jumătate din populaţia ţării.

Apropo de Facebook, zilele trecute aflam şi dădeam mai departe ştirea că echipa de la

şi-ar putea găsi de lucru la Netflix, cu precizarea că, pentru Jeremy Clarkson şi ceilalţi doi, platforma de video online e un loc de muncă bun, dat fiind că e finanţată din abonamentele privitorilor, şi nu din reclamă. Ea, reclama, ar putea fi o problemă pentru o emisiune de maşini, fiindcă, previzibil, în emisiunile de maşini intră mai ales reclamă la maşini, iar pe un post comercial, Clarkson, May şi Hammond nu şi-ar fi putut face probabil de cap aşa cum şi-au făcut pe BBC, o televiziune publică, finanţată din abonamente, desigur, spre deliciul publicului. 

Imediat, cineva m-a ironizat. Cum pot să „cred“ aşa ceva? Am recitit ce-am scris. Netflix finanţat din abonamente, BBC finanţat din abonamente… care e problema? am întrebat. Cineva-ul mi-a dat o replică sibilinică, m-am enervat, apoi m-am mai gîndit. E de neconceput că BBC ar putea fi finanţat din reclamă, dar, totuşi, am căutat pe Internet. Nu, BBC-ul nu are voie să primească publicitate, depinde de taxa TV şi de nişte bani de la Guvernul britanic, plus cîteva zeci de milioane de euro pe care corporaţia le face revînzînd programele ei de foarte bună calitate, printre care şi

Scrie negru pe alb, şi nu prin site-uri conspiraţioniste sau tabloide, ci chiar pe site-ul BBC. 

Degeaba. Cineva-ul nu „credea“ că

n-are de-a face cu reclama. A mai apărut o persoană, care „credea“ şi ea că prezentatorii se ocupă niţeluş şi cu publicitatea, fie ea şi mascată, că prea sînt prietenoşi cu maşinile. 

Nu contează că Jeremy Clarkson şi ceilalţi i-au făcut pe toţi marii fabricanţi de maşini să-şi frîngă mîinile cel puţin o dată cu ironii crîncene la adresa mărcilor lor. Nu contează că la

aveau salarii de vedete britanice, care îţi taie cheful de orice fel de publicitate mascată, sau că BBC are reguli de conduită stricte, reguli care exclud genul ăsta de lucruri. Cel puţin doi experţi autohtoni de Facebook „credeau“ – şi simţeau nevoia să-şi afirme şi să-şi susţină credinţa – că la BBC şi la

e ceva tulbure, dubios. O conspiraţie, bineînţeles.

Facebook-ul are vreo opt milioane şi ceva de membri în România. Ceva mai puţin de jumătatea ţării, dar, în realitate, mai mult decît pare, deoarece Comisia Europeană, o sursă demnă de crezare, a constatat că 40% din români au dificultăţi de scris, citit şi socoteli elementare. Oamenii de acest fel s-ar mişca mai greu pe Facebook, dar pentru ei există o altă invenţie miraculoasă: televiziunile de ştiri. Pentru B1, Antena 3 sau Realitatea TV nu trebuie să ştii nici să scrii, nici să citeşti. În cazul în care „crezi“ că Băsescu e bun sau, dimpotrivă, că e rău, nu ai decît să deschizi televizorul pe postul care crede şi el la fel ca tine, ori că-i laie, ori că-i bălaie. La televizor e plin de părerişti. Mugur Ciuvică crede că violenţele din ianuarie 2012 au fost aranjate de Băsescu. Robert Turcescu crede că la conducerea SIE va fi numit ambasadorul României la NATO. Mircea Badea crede că Elena Udrea va scăpa, Radu Banciu crede că Iohannis va avea greutăţi din cauza corupţiei – şi aşa mai departe. Toţi cei numiţi nu numai că „cred“, dar simt nevoia să afirme cu tărie cele de mai sus. În general, cu cît e mai mult vorba de viitor şi de politică, o afacere murdară şi al naibii de complicată, credinţele intră în joc mai tare. Dacă n-ai „crede“ nimic, ai închide televizorul, Facebook-ul şi toate celelalte. Ai rămîne dezorientat, numai cu ce ştii de-acasă, de la şcoală, din meseria pe care ţi-ai ales-o.

Care, la urma urmei, nu e chiar brăţară de aur. Dacă eşti doctor, nu se poate să nu existe cineva care să nu facă ceva pe toată ştiinţa ta învăţată în ani de zile, deoarece „crede“ că vaccinurile nu folosesc la nimic. Dacă eşti fizician, mai bine nu umbla la natură, fiindcă unii „cred“ că ea, natura, are un buton pe care apeşi şi explodează, mai ales dacă i-ai zgîndărit hadronii şi alte particule – sau cel puţin aşa a zis la televizor. Dacă eşti popă, deci meseria ta e, cum ar veni, credinţa, pofteşte de-aici lecţii despre Dumnezeu de la babe, care ştiu mai bine ca tine în ce colţ al batistei trebuie făcut nodul cu moneda, pentru înmormîntări. 

E drept, a crede ceva sau altceva despre un lucru sau altul e necesar pe lumea asta, te ajută să mergi înainte, fiindcă adevărurile sută la sută certe sînt doar de tip matematic. La slujba de Înviere, nu bagi degetul în lumînare, cu toate poveştile despre lumina sfîntă, deoarece „crezi“ că o să te arzi dacă faci asta. Genul de inducţie incompletă care stă în spatele acestui comportament te ajută să scapi cu degetul întreg, cu toate dezavantajele inducţiei incomplete, ca raţionament. Dar de la un punct încolo, de undeva de foarte aproape de vîrful degetului, credinţa şi prostia pot fi surori.  

Cum să devii un Nimeni

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Wizz Air va introduce noi rute cu plecare din București și Cluj-Napoca. Care sunt acestea şi cât costă călătoria
Compania Wizz Air anunţă că va introduce cinci noi curse directe către destinaţii din Europa, cu plecare din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
image
„Îmbrobodirea” femeilor: Ce spun un psiholog și un sociolog despre ultimele declarații ale Arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a rămas în Secolul XVII, spun experții care au analizat ultimele declarații controversate ale acestuia despre faptul că femeile căsătorite ar trebui să poarte capul acoperit.
image
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Un bărbat de 44 de ani a construit o tavernă grecească în propria grădină. El a cheltuit peste 20.000 de euro pentru a putea primi oaspeți din întreaga lume, conform Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.