Subtilităţile propagandei de pe Russia Today

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Una din cele două jurnaliste care şi-au dat demisia în direct de pe Russia Today, Liz Wahl, a publicat pe Politico.com un articol în care povesteşte cum „a fost pionul lui Putin“. Relatarea jurnalistei conţine o serie de detalii relevante despre felul cum se face, azi, în lume, propaganda: mult mai subtil decît la noi.

Liz Wahl a ajuns prezentatoare la Russia Today, televiziunea de limbă engleză a Kremlinului, după un început de carieră nememorabil: stagii de intership la NBC şi Fox, urmate de o colaborare cu o televiziune locală din Connecticut şi un job permanent la un post din insula Saipan, una din Marianele aflate în mijlocul Pacificului. Russia Today a însemnat, pentru ea, venirea la Washington, oraş mult mai ofertant pentru un jurnalist decît o insulă din Pacific.

Primul lucru interesant pe care îl spune Wahl în confesiunea ei e că în interiorul Russia Today nu se vorbeşte despre propagandă şi mincinuni. Nici la interviurile de angajare şi nici la şedinţele de redacţie. Cu siguranţă, aşa e şi în alte locuri. Bias-ul politic rezultă mai degrabă dintr-un acord tacit între manager şi producătorul de conţinut. Într-un interviu pe Skype care a prefaţat mutarea la postul rusesc, jurnalista şi-a întrebat potenţialul angajator despre independenţa editorială. Acesta a dat un răspuns evaziv, referitor la ştirile alternative pe care postul le prezintă, dar pe care televiziunile mari americane nu vor să le difuzeze.

La venirea la Russia Today, Wahl a descoperit că boşii erau ruşi, iar angajaţii – americani. Unii dintre conaţionalii ei i-au sugerat că standardele etice nu sînt chiar prima prioritate pentru postul de televiziune. Ce-ar fi putut minţi însă acesta? Că guvernul de la Kremlin, care îl finanţează, păstoreşte o ţară prosperă, mai grozavă decît SUA? Că Barack Obama e un ucigaş şi un mîncător de copii? Bineînţeles că nu. Russia Today nu minte, ci, cel mult, omite unele lucruri, ca de pildă o întrebare dintr-un interviu pe care i l-a luat Liz Wahl lui Ron Paul, referitoare la invazia rusească a Crimeii. Şi, în loc, pune accent pe altele. Cum ar fi mişcarea „occupy“ din SUA, de la care Wahl a fost pusă să relateze in extenso. În jurnalele Russia Today, Statele Unite s-au văzut, la vremea respectivă, ca o ţară aflată pe marginea prăpastiei, din punct de vedere economic – conchide Wahl.

O altă exagerare asemănătoare s-a legat de Gaddafi. După moartea dictatorului, Liz Wahl a primit însărcinarea să facă un material despre relaţiile bune pe care libianul le avusese cu americanii – printre altele, acesta luase cîndva masa cu John McCain. Ce voia să spună Russia Today cu asta? „Tema era ipocrizia americană“, îi spusese producătorul jurnalistei demisionare cînd i-a dat sarcina. Alţi dictatori, ca Bashar al-Assad sau Mahmoud Ahmadinejad, „aveau şi părţi bune“ în relatările postului controlat de Kremlin.

În schimb, la capitolul politicieni americani de primă mărime, opţiunile editoriale ale postului rusesc sînt mai aparte. Candidatul preferat al Russia Today, în campania prezidenţială din 2012, a fost acelaşi Ron Paul. Wahl explică preferinţa postului pentru atipicul republican prin opţiunea neintervenţionistă a acestuia în materie de politică externă. Paul a criticat constant diplomaţia americană şi vede SUA ca pe un fel de jandarm mondial excesiv („huge bully“, în original), lucru care convine Kremlinului.

În alte contexte, ideile de politică externă ale lui Ron Paul sînt, desigur, acceptabile, măcar ca subiect de dezbatere. Dar nu şi în genul de absolutizare pe care a realizat-o Russia Today. La fel se întîmplă şi cu prezenţa unor extremişti ucraineni în Piaţa Maidan, care nu e de negat, dar a fost difuzată cu titlu de generalizare pe postul rusesc.

Propagandă se poate face şi la nivelul sintagmei. Pe lîngă pasajul care conţinea ideea de invazie rusească a Crimeii, dispărut din interviul menţionat, militarii fără însemne statale din Crimeea nu au fost prezentaţi ca ruşi decît în momentul în care a devenit imposibil de negat că este aşa. Atunci, Russia Today i-a numit forţe de autoapărare.

Dacă lista de mistificări de mai sus surprinde prin ceva, e tocmai faptul că nu sînt chiar mistificări. E vorba de o suită de omisiuni şi exagerări (cu baze factuale reale), care transformă cu totul tabloul de ansamblu numit Statele Unite. În ziua de azi, propaganda înseamnă mai puţin minciuni, cît un tablou distorsionat construit din accentul pus pe anumite lucruri.

Iar asta devine cu atît mai interesant dacă facem o comparaţie între Russia Today şi televiziunile partizane din România. O Antena 3 încearcă să acrediteze ideea unui „stat poliţienesc“ controlat de preşedintele Băsescu, în condiţiile în care, pe sfîrşit de mandat şi fără susţinere majoritară, acesta poate cu greu controla ceva. Pe B1, Radu Banciu pescuieşte, el ştie de unde, un studiu conform căruia 70% dintre femeile din Republica Moldova s-au prostituat. Toate acestea merită corelate şi cu stenogramele discuţiilor dintre directori ai Realităţii TV şi Sorin Ovidiu Vântu, în care patronul spune, la un moment dat, despre grupul său de media: „Cînd am vrut să apăs pe buton, n-a funcţionat cum am avut eu nevoie, şi cu asta, basta! Acum va acţiona, va funcţiona în conformitate cu nevoile mele.“ Consideraţiile de acest fel ale lui Vântu veneau în acelaşi timp cu transformarea Realităţii într-o televiziune anti-Băsescu, după cvasineutralitatea din perioada 2005-2008.

Desigur, gogoşile pure şi simple pe care canalele româneşti le servesc telespectatorului în chip de propagandă sînt mai degrabă enervante decît eficiente. Ele satisfac, poate, un public minoritar, lipsit de un minim spirit critic şi deja convins din punct de vedere electoral. E drept – aşa cum îi spunea un coleg american de la Russia Today lui Liz Wahl – în ziua de azi „toată lumea are un plan“. Dar propaganda e cu adevărat pernicioasă cînd acel plan e creat cu inteligenţă.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.