Revelioane ratate

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

De ceva vreme, această sărbătorire, festivă sau nu, „a trecerii dintre ani“, a ajuns să mă obsedeze într-un mod neplăcut. De fapt, cred că e de vină întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă, mult prea comerciale, superficiale şi pe alocuri kitsch, căci cuvîntul care face legea e mereu acelaşi – consum. Însă de la un revelion ai, de regulă, nişte aşteptări care nu se îndeplinesc niciodată. Aşa că, după ce te înveţi minte de cîteva ori, nu-ţi mai planifici nimic şi nu-ţi doreşti decît să ai parte de o noapte decentă. Şi care să treacă repede. De altfel, anotimpul în care această noapte „se întîmplă“ îţi limitează drastic (cel puţin în România) modul de petrecere a ei. Cum ar fi să-ţi transformi revelionul într-un picnic, cu stat pe o pătură, pe iarbă, cu băut şampanie şi uitat la stele? Deja e posibil ca lucrurile să se schimbe şi să devină chiar plăcute.

Aşadar (şi am mai făcut acest exerciţiu împreună cu prietenii mei), oricît mi-aş bate capul, nu-mi amintesc nici o petrecere notorie de Anul Nou, nici măcar una reuşită, după care se te trezeşti a doua zi, pe 1 ianuarie, uşor mahmur, însă cu un sentiment de împlinire – a mai trecut un an, ce bine, a început un altul! Dacă există vreo reţetă în acest sens (care să nu implice cantităţi mari de băutură şi mîncare), aştept să mi-o spuneţi. Îmi amintesc, în schimb, frînturi din revelioane convenţionale, dar mai ales din cele ratate:

● Revelioanele comuniste, din copilărie. Banale, previzibile, dar aveai ce vedea la televizor şi în asta consta aspectul lor inedit. (Acum cui îi mai pasă de televizor?) Scheciurile cu Dem Rădulescu, Mitică Popescu, Stela şi Arşinel (eu nu le-am prins pe cele cu Toma Caragiu şi cu Amza Pelea) te urmăreau zile întregi, te uitai la ele şi, în reluare, la Dacă doriţi să revedeţi…, pînă cînd învăţai replicile pe de rost. Cu puţin noroc, aveai şi ce pune pe masă. În sărăcia de atunci, masa în sine reprezenta o sărbătoare. O imagine tipică: întreaga familie în jurul unei mese festive (cu faţă de masă albă), pe care felurile se succedau într-o ordine prestabilită (antreurile pînă în ora 12, sarmalele şi friptura – imediat după, prăjiturile – după ora 2), şi cu ochii în televizor (alb-negru, Diamant) – elementul central al serii; se mînca, se ciocneau pahare şi se făcea conversaţie între scheciuri, atunci cînd cîntau Angela, Mirabela şi alţii; la un moment dat, cineva de la masă spunea „Ia!“, un consemn că toată lumea trebuie să tacă pentru o nouă repriză de glume.

● Primul meu revelion dansant, după 1990, cu verii mei de la Cluj. Într-un soi de sală de sport. Încă se ascultau Celentano, Al Bano şi Romina, Boney M, Ray Charles – „I just called to say I love you!“. Mi-au plăcut: crenvurştii fierbinţi, dinspre dimineaţă. Antidot pentru mahmureala de a doua zi – am aflat ulterior. Însă acest aspect încă nu mă interesa pe atunci. Crenvurştii erau doar buni.

● Revelion munţăresc, la cabana Cuca, din munţii Iezer-Păpuşa. Cu oale de sarmale cărate în rucsac, fără curent electric, deci cu ceas pe baterii, la lămpi cu carbid. Se anunţa de pomină, dar, pentru că a început devreme, pe la 6 (ce poţi să faci în creierii munţilor, cînd afară ninge liniştit?), înainte de 12, cu toţii au căzut ca muştele. Am rezistat eroic, pînă pe la 2, căutînd ţigările Carpaţi, ascunse la loc sigur de cineva prevăzător. Nu mai aveam ce fuma.

● Revelionul Mileniului, în Piaţa Revoluţiei, atunci cînd îngerul s-a ridicat deasupra capetelor noastre (un moment care făcea parte din spectacol). Ne-am strîns o gaşcă mare de rockeri şi de hipioţi, de prin vreo trei oraşe. Şi de data asta am început devreme, ne-am strîns la unul acasă, pentru un întăritor. Pe la 11, am plecat spre Piaţă. Viscol, frig, în troleu ne-am tot pasat sticla de vodcă de la unul la altul. Ne-am zbuciumat un pic la concert, la 12 fix am deschis şampania şi am gîlgîit cu sete. Nu vreau să-mi amintesc ce înseamnă şampanie după vodcă. Nici măcar Îngerul nu l-am mai văzut. Partea proastă a fost că părinţii mei sărbătoreau tot în Piaţă (după noua modă occidentală). Şi acum ţin să-mi reamintească cum, în anul 2000 (şi nu-mi vine să cred că au trecut 14 ani de atunci!), m-au dus acasă „ca pe un sac cu cartofi“.

● Un alt revelion la munte, de data aceasta la o cabană de pe la Sîmbăta de Sus. O gaşcă eterogenă, nu se cunoştea nimeni cu nimeni şi nici nu s-a legat nimic, doar ţuica şi cîrnaţii gazdelor ce ne-au mai unit. S-a plecat pe 30. Seara, s-a băut haotic „de sosire“, a doua zi toată lumea era bleagă şi tuflită, fără nici un chef de revelion. Am rezistat doar noi, cîteva gagici extrem de diferite – o dentistă, o avocată, o profesoară de geografie etc. Şi pentru că aveam ce comunica, am încropit un karaoke. Am cîntat prost (toate) şi ne-am cam certat pe microfon.

● Cîteva revelioane în cupluşoare. Cu liste făcute înainte şi contribuţie pentru fiecare cuplu. S-a băut moderat, s-a mîncat moderat, s-au făcut glume moderate. Ne-am retras discret, pe la 4.

● Şi multe revelioane „moşeşti“, acasă. Dar fără dureri de cap. La unul dintre ele, ne-am propus să învăţăm să dansăm tango, punînd scena din Parfum de femeie, de vreo 50 de ori.

După toate aceste experienţe, îmi doresc să mă prindă Anul Nou undeva într-o gară, într-un aeroport sau chiar într-un avion, unde fusurile orare să se amestece şi să nu mai ştii cît e ceasul, să nu mai conteze. 

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.