Re-becalizarea televiziunilor

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Gigi Becali a mai făcut o nefăcută, în week-end-ul trecut, cînd a vorbit urît cu o moderatoare de la Realitatea TV. Totuşi, Becali nu trăieşte în vid, ci într-un sistem media a cărui creaţie este. Şi tocmai de aceea, jurnaliştii au soluţii la îndemînă ca să-l pună la punct pe proaspătul parlamentar.

Problema e vizibilă cu ochiul liber: presa, pînă în momentul în care este făcută şi cu ou, şi cu oţet, îl cultivă pe Becali crescîndu-i notorietatea şi statutul, pînă la punctul la care acesta devine un actor public important şi domină topurile de mediatizare. Lui Becali i se pun întrebări nu numai despre Steaua şi despre liberalism, ci despre orice – de la accidentul pe care l-a făcut Şerban Huidu, pînă la virtuţile estetice ale operei şi înmormîntarea lui Sergiu Nicolaescu.

Ce-l face pe Becali un interlocutor adecvat pentru lucruri de acest fel? Tocmai inadecvarea. Media îl caută pe Becali în orice problemă pentru perlele care-i ies acestuia din gură, perle dintre care, unele, sînt insulte. Cînd insultele sînt la adresa unor terţi, poţi stîrni un scandal, fiindcă ulterior mergi la cel vizat şi pui gaz pe foc, ceea ce-ţi asigură o producţie jurnalistică spornică şi de largă audienţă. Neplăcut e doar cînd tu, reporterul, eşti cel care o încasezi, cum s-a întîmplat acum cîţiva ani cu jurnalistul de sport de la Intact sau, acum cîteva zile, cu moderatoarea de la Realitatea TV.

Aceasta, pe nume Marinela Mititelu, a avut motive bune să-l caute pe proaspătul parlamentar. Era vorba de declaraţia de avere a acestuia, pe care şi-a redactat-o în bătaie de joc, înainte de a o depune la Agenţia Naţională pentru Integritate, pentru a susţine ulterior că nu va respecta legea din acest punct de vedere. A-i cere lui Becali precizări într-o astfel de situaţie nu e neapărat cel mai subtil pas jurnalistic, dar, în principiu, e justificat. Aşa s-a ales Marinela Mititelu cu diferite caracterizări, pe care nu le reproduc aici. Dacă, cumva, aveţi o urmă de curiozitate în privinţa lor, veţi înţelege foarte bine că şi publicul e un pic complice, chiar dacă nu principalul vinovat, în afacerea Becali.

În mod curios, acesta nu s-a născut, în sens public, chiar într-un cotlon întunecat al presei româneşti. Personajul a fost ridicat pe culmi de cel mai glamour post din România, PRO TV, în urma unei înţelegeri financiare nebuloase, dezvăluite de însuşi Gigi Becali prin 2007. Într-o emisiune TV din 2007, acesta vorbea despre „o compensare în trei“, între Clubul Steaua, Hotelul Marriott şi postul fondat de Adrian Sârbu. După Becali, PRO TV avea datorii la o firmă care vindea difuzarea TV a meciurilor Stelei, Marriott dădea reclamă la PRO TV, iar Becali avea o datorie la acelaşi Marriott. Din „compensarea în trei“ lipseşte chiar Becali, care nu a spus ce a primit în schimb, dar ştirile sportive ale PRO TV, făcute zilnic din cîte cinci declaraţii la rînd ale eminentului om de sport, le-a urmărit toată lumea.

La sport, la PRO TV, nu prea erau înjurături, fiindcă nimeni nu-l lua la bani mărunţi pe Becali. Ci un fel de pseudoinformaţii, din care aflai, dacă te interesa (şi se pare că interesează, curios, multă lume...) ce părere are Becali despre jucătorul X, despre arbitrul Y sau ce intenţionează să facă cu postul de fundaş stînga, dacă astrele se aliniază în naiba ştie ce poziţie şi Anderlecht-ul merge la saună împreună cu Sakhtior Doneţk în Kuala Lumpur.

Nu despre asta a fost vorba în cazul moderatoarei de la Realitatea TV, care avea un interes legitim faţă de declaraţia de avere a lui Becali. Îl poţi evita pe acesta într-o atare situaţie?

Duminică, am primit un telefon chiar de la Realitatea TV, pe acest subiect. O făcuse deja Alex Cumpănaşu, din studio, atunci cînd a spus, pe scurt, că lui Becali îi dă nas chiar presa. Eu am adăugat că problema a fost intrarea lui Becali în direct, şi nu faptul că a fost contactat. Omul poate fi înregistrat din regie sau i se poate lua un sincron, după care, în ipoteza că face balamuc, mizeriile se taie şi basta. După ce eu am ieşit din direct, Marinela Mititelu a oftat: „Da, sigur, pentru ca după aceea să mă acuze că îi trunchiez declaraţiile...“

Referitor la care nu poţi să nu te-ntrebi: unde? Becali n-are decît să se dea de ceasul morţii acasă la el, în intimitate, pentru că nu i-au apărut înjurăturile la televizor. Trebuie să fie preluat de (alt)cineva.

În paranteză fie spus, din cele cîteva sute sau poate mii de persoane cu care am stat de vorbă ca ziarist, cel mult cîţiva imbecili au avut senzaţia că tot ceea ce apare la TV, la ziar sau în altă parte este o redare 1:1 a conversaţiei cu sursa. Dacă nu e vorba de un interviu sau ceva asemănător, proporţia dintre discuţie şi ceea ce se vede pe post e între 1:10 şi 1:100. Care ar fi problema, prin urmare?

Sigur, Becali poate prinde pică pe Realitatea TV, cu care ar putea refuza să stea de vorbă şi pe care, eventual, o va bălăcări pe alte posturi TV. Dar asta ţine şi de un anumit consens al presei că Becali e un personaj valoros pentru ea, pentru presă. Asta, deşi lucrurile sînt atît de simple pe cît le-am expus mai sus.

Poate fi tulburat acest consens, cu alte cuvinte, se vor rări în viitor apariţiile în direct, la telefon sau in corpore, ale lui Becali? Mai degrabă nu, fiindcă, din păcate, Becali e, într-un sens, un personaj din ce în ce mai valoros, ceea ce înseamnă că televiziunile vor avea motive să se re-becalizeze. Omul a ajuns parlamentar PNL, ceea ce înseamnă, automat, că opinia lui e importantă. Dar, în plus, legătura lui Becali cu PNL contează şi într-un mod mai pervers. Fiul de oier este unul din punctele slabe ale partidului care a găsit de cuviinţă să-i dea girul şi a fost tratat ca atare în campanie. Cît timp era europarlamentar PRM, nu reprezenta o miză. Dar presa românească este segregată politic şi, pentru mediile neprietene actualei coaliţii de guvernare, Becali e o victimă uşoară. Ajunge să-l provoci puţin, pentru ca el să-şi dea drumul la gură, iar tu, ca un jurnalist de înaltă ţinută, să te miri unde a ajuns România şi să te întrebi cum se poate aşa ceva. Dar, de fapt, ce e de mirare?

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

catalin ilie foto arhiva personala 2 jpg
De ce iau șpagă oamenii cu bani, din poziții privilegiate. Explicațiile unui psihoterapeut și „Complexul lui Dumnezeu”
Nenumăratele cazuri de corupție înregistrate în ultimii ani, unele de mare răsunet, ne fac să ne putem întrebarea firească ce-i determină pe oamenii aflați în poziții privilegiate și fără probleme financiare să ia șpagă.
Zona Merișor   Dealul Babii  Foto Daniel Guță (4) JPG
Ținutul momârlanilor își dezvăluie secretele. Noua șosea din munți, devenită atracție turistică VIDEO
Două sate izolate în ținutul momârlanilor - primii locuitori din Valea Jiului - au devenit mai accesibile odată cu construirea șoselei care traversează Dealul Babii. Traseul are o priveliște aparte.
Kim Kardashian (8) jpg
Kim Kardashian, amendată cu 1,26 milioane de dolari pentru promovare frauduloasă a unei criptomonede
Comisia americană pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) a anunțat, luni, că vedeta Kim Kardashian a acceptat să plătească 1,26 milioane de dolari, după ce a fost acuzată că a promovat o criptomonedă pe contul său de Instagram fără a preciza că a fost plătită pentru acest lucru.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia