Primarul de Facebook

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Jurnalismul   căile de salvare jpeg

Zilele trecute, o jurnalistă de la Realitatea TV m-a sunat pentru un interviu telefonic, referitor la primarul Timişoarei, care anunţă rezoluţii din concediul pe care şi-l face la mare şi, mai mult, guvernează după sondaje de Facebook. „Nu e ciudat să faci aşa ceva?“ m-a întrebat domnişoara. Ce părere am, nu cred că nu-i în regulă? „Nu, nu cred asta“ – i-am răspuns.

Iată de ce nu cred.

Cînd am vorbit la telefon, habar n-aveam cine-i primarul Timişoarei. În perioadele cînd n-am vreun proiect legat de politică, mă cam doare-n cot de ce se găseşte-n media pe tema asta. Nu de alta, dar în cazul respectiv, era vorba de mantra estivală „politicienii sînt în vacanţă cînd ar trebui să...“ Unui Crin Antonescu i s-a reproşat că a dat declaraţii între o călătorie şi alta, înainte de a pleca în Turcia ca să-şi termine concediul, de parcă a pleca în concediu e o vină.

La telefon, i-am acordat primarului prezumţia de bună-credinţă, pornind de la premisa că anunţă din concediu nişte rezoluţii care sînt rezultatul unui proces de decizie anterior, serios. Şi de ce nu? Dacă Nicolae Robu – aşa am aflat că îl cheamă pe primar – şi-ar fi închis mobilul şi ar fi tăcut pe Facebook, media ar fi putut fi la fel de nemulţumită că se bronzează, în timp ce Timişoara arde (de caniculă, de nerăbdare etc.).

Nicolae Robu e rectorul Politehnicii din Timişoara şi specialist în calculatoare (tehnologia informaţiei, pentru amatorii de limbaj riguros). Programează în Java şi cîntă la chitară, are părul lung, ochelari şi vreo două brevete de invenţie. Toate aceste date, uşor de aflat de pe Internet, îl predispun la interacţiunea online. Dacă pe web-ul de limbă arabă, din Moldova sau din Iran, s-a vorbit mai ales de revoluţii pe Twitter, în România, acest mediu e mult mai lipsit de importanţă decît Facebook-ul, în primul rînd fiindcă Twitter-ul are cam de 100 de ori mai puţini utilizatori decît reţeaua fondată de Mark Zuckerberg (65.000 faţă de 6,4 milioane). Deci Nicolae Robu a avut dreptate să aleagă această reţea, mai ales că utilizatorii români de Facebook sînt tineri, cu o situaţie materială mai bună şi mai degrabă din mediul urban, deci exact zona socială apatică din punct de vedere politic. Nu am găsit studii sociologice aplicate, dar toate datele existente converg către faptul că românii „emigraţi pe Facebook“ sînt, în acelaşi timp, greu de catalizat politic şi o miză neimportantă pentru cinicele strategii electorale ale partidelor de la noi, care se concentrează pe populaţia îmbătrînită, săracă, rurală, docilă politic şi dependentă de politic, adică bugetari şi pensionari. Din acest punct de vedere, strategia de Facebook a lui Nicolae Robu e, în acelaşi timp, o veste bună pentru mecanismele participative ale suferindei democraţii româneşti şi un posibil calcul egoist, care, dacă va da roade, îi va asigura un viitor primarului calculatorist în vîrstă de 58 de ani.

Dar cam aşa se petrec lucrurile în politică: fac istorie personajele care sînt în stare să îşi marieze interesele egoiste cu binele comun. Iar politicienii autohtoni nu sînt interesaţi de Facebook: numai verzii Cezar Maroti şi Remus Cernea, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au pagini cu peste 100.000 de fani. Comparativ, există cel puţin 80 de trupe şi cîntăreţi care se pot lăuda cu astfel de cifre, în frunte cu Inna, care are aproape 9,3 milioane de like-uri, mai multe decît cei 6,4 milioane de utilizatori români deoarece cîntăreaţa are un appeal global. Impresia contrarie, pe care ne-o putem face din presă, cu privire la politicienii activi pe blog sau reţele sociale, vine de la faptul că astfel de apariţii sînt în continuare o ştire. Adică ceva nebanal, rar.

Primarul Timişoarei are pe Facebook un cont personal care se apropie de numărul maxim de prieteni (5000) şi o pagină oficială, pe care a început să-i invite pe cei care nu vor mai putea să se conecteze cu contul personal, odată ce acesta va depăşi limita de 5000. El şi echipa lui scriu despre şantierele şi tramvaiele din oraş, Poli Timişoara, plata parcărilor prin SMS şi altele. Postările despre fotbal par cam abundente, dar primarul spune, prin diferitele CV-uri, că e microbist şi continuă să joace, iar Poli Timişoara e nu doar legată de poziţia de rector, ci un soi de obsesie locală pozitivă pentru locuitorii oraşului, cu o galerie de un fairplay şi o civilizaţie remarcate de comentatorii sportivi.

Pînă aici, lucrurile arată foarte bine, iar reţinerea jurnalistei de la Realitatea TV nu se justifică. Primarul Robu mai face însă şi altceva: sondaje pe Facebook, cu privire la decizii ca priorităţile edilitare sau redeschiderea unor cluburi din centrul oraşului.

Ultima idee a atras criticile apăsate ale lui Daniel Funeriu, fostul ministru al Învăţămîntului, de curînd transferat de la PDL la Mişcarea Populară. În formulări ca „utilizare perversă a Facebook-ului“, „primitivism politic“ (nu se bat cap în cap?) şi „amatorism“, acesta spune, în ultimă instanţă, că sondajul pentru redeschiderea cluburilor nu e relevant, fiindcă pe Facebook se găsesc numai tinerii care vor acele cluburi.

Dincolo de limbajul politicianist, fostul ministru al Învăţămîntului a spus ceva adevărat. Diferitele sondaje, chestionare şi petiţii care circulă pe Internet nu au relevanţă statistică decît în anumite condiţii, greu de îndeplinit. Pe propria pagină de Facebook, primarul Robu se laudă cu lucruri de felul a 300 de opinii pozitive faţă de cutare sau cutare politică. E foarte mult, faţă de apatia electoratului tînăr pentru politică, dar e foarte puţin pentru a fundamenta o decizie a Primăriei.

Previzibil, pe Facebook există, la fel ca în realitatea fizică, şi demagogie, şi relaţionare serioasă cu electoratul. Sigur că postările despre Poli Timişoara ale primarului Robu sînt nimic faţă de costumele de marinar, nazist şi altele ale lui Radu Mazăre, sau exhibiţiile cu mop, andrele şi, mai nou, costum de baie, ale Elenei Udrea. Problema e însă că utilizatorii Internetului sînt mai educaţi şi mai ales mult mai reticenţi la diferitele pusee de activitate în mediul virtual ale politicienilor. Cînd atîrni bannere în intersecţii, cu două săptămîni înaintea alegerilor, electoratul va tinde să recepţioneze mesajul, chiar dacă nu ai făcut nimic în cei patru ani de mandat. Cînd te-apucă, brusc, să îţi faci promovare pe reţelele sociale, pentru a lăsa totul în paragină după alegeri, vei fi luat ca atare şi sancţionat pe viitor. Demagogia de Facebook e, deci, mai periculoasă pentru demagog decît cea de alte soiuri.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

bai ocna3 jpg
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, în probe tehnologice. Stațiunea balneară a fost construită cu 7 milioane de euro VIDEO
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, investiție în valoare de circa 7 milioane de euro, a intrat în etapa de final a investiției. Constructorul a demarat procedura probelor tehnologice.
Aleksandr Vucic si Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE
Serbia a început negocierile de aderare la UE în ianuarie 2014, dar a înregistrat puţine progrese până acum. Ea a deschis 18 dintre cele 35 de capitole de negociere şi a închis provizoriu doar două dintre ele.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.