Pionierii de azi, activiştii de mîine

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

Sloganul din titlu îl auzeam mai în glumă, mai în serios, în vremurile comuniste. Eram comandantă de detaşament şi-mi purtam cu destulă mîndrie şnurul auriu, iar acţiunile noastre pioniereşti, care „ne pregăteau“ pentru viaţă, conţineau, de fapt, o doză mare de activism, „pe înţelesul copiilor“ – „Clasa noastră ca o floare“, reciclarea sticlelor şi a borcanelor, colectarea de fier vechi şi castane, concursul de desene pe asfalt „Toţi copiii lumii doresc pacea“, plantatul de puieţi în curtea şcolii etc. În mare, e cam ceea ce fac şi copiii de astăzi, doar că acum nu mai sînt obligaţii pioniereşti, o fac „de plăcere“ şi pentru că „aşa e bine“, în cadrul unor acţiuni de voluntariat sau al unor workshop-uri creative. Desigur, mesajul socialist a dispărut.  

Din cauza celor 11 ani pe care i-am trăit în comunism (importanţi, pentru că au fost „de formare“), sînt în continuare destul de sceptică şi de derutată în ceea ce priveşte termenul de activism. Şi în privinţa oamenilor care aderă la o cauză şi care acţionează strict conform principiilor ei, care vor să schimbe lumea. Poate că încă mi-e frică de a nu reveni la ceea ce a fost, la lumea Uniform, dintr-o carte excelentă pentru copii (şi nu numai) a lui Lois Lowry – Darul lui Jonas (nu e vorba de o societate comunistă, ci de una capitalistă, perfect reglementată). Nu putem fi toţi la fel, nu putem avea cu toţii aceleaşi opinii, nu putem lupta cu toţii pentru cauză, indiferent de natura ei. De aceea, mi-a plăcut mereu în redacţia Dilemei vechi, unde a fost „nici aşa, nici altminteri“. 

În anii ’90, am asistat la diferite forme anarhice şi hibride de activism, cum a fost cel din Piaţa Universităţii. A fi anticomunist era atunci mainstream. Paradoxal este că tocmai unul dintre cei care transmiteau mesajele şi se arăta cel mai înfocat adept al cauzei, Marian Munteanu de la Liga Studenţilor, s-a dovedit a fi un farseur. Asta m-a dezamăgit şi m-a făcut să mă îndoiesc de utilitatea şi autenticitatea activismului de la noi. Sau ce o fi fost el.

Lucrurile s-au schimbat, însă nu în esenţa lor. De curînd, au apărut „noii activişti“, oa-menii care „s-au trezit“ peste noapte că ceva e în continuare putred în societatea noastră. Şi ei vor să schimbe lumea şi, mai ales, ţara în care trăim; nu mă îndoiesc că intenţiile lor sînt bune. Din nou, e un lucru bun că aderă, comunică, se organizează (între timp s-a inventat şi Facebook). Asta demonstrează că sîntem o societate vie şi „în mişcare“, şi nu una abulică, cum s-a întîmplat în anii 2000, înainte de criză, cînd activismul în orice formă a lui era aproape inexistent, adeziunea la orice partid sau la organizaţie – privită cu indiferenţă sau luată la mişto („Tu chiar ai timp de aşa ceva?! E pierdere de vreme!“), mitingurile sindicaliştilor din Piaţa Victoriei, la care se dansa dansul Pinguinului – penibile, absenteismul la vot – la cote maxime. O să-i întreb pe noii activişti: de ce nu luau atitudine şi în acei ani 2000? Sau atunci chiar nu era nimic de salvat? Nu exista nici o cauză? Am un posibil răspuns – economia mergea cît de cît, erau mai mulţi bani, oamenii erau preocupaţi să-şi facă credite, uneori şi cu buletinul, să-şi ia case, să-şi caute job-uri ca să-şi plătească ratele, să avanseze în funcţie, să-şi „asigure un viitor“, iar cei mai tineri să-şi termine studiile, pe banii părinţilor, căci şi părinţii aveau mai mulţi bani. Aşadar, erau vremuri mai bune „de trăit“, nu de luptat, nu de ieşit în stradă, nu de dat adunarea pe Facebook.  

Ceea ce mă întristează la unii dintre activiştii de azi (din nou, nu ştiu dacă termenul de activist nu e impropriu în acest text) este agresivitatea lor, în numele „schimbării“. Lipsa lor de dileme. Şi, uneori, opacitatea lor. Dacă nu te alături cauzei sau nu arăţi cît de cît o mică simpatie faţă de ea, eşti împotriva lor, eşti „duşmanul de clasă“ (şi asta îmi aminteşte de pionierii de ieri). Nu ai dreptul la opinii, ce cred şi spun ei este fundamental bine. Dacă îndrăzneşti să critici ceva, orice, te încolţesc ca hienele, îţi cer argumente pe care apoi să le folosească împotriva ta, ca să-şi demonstreze lor încă o dată că au avut dreptate. Nu înţeleg nuanţele şi de multe ori nu au simţul umorului. Cu cauza nu se glumeşte! Regăsesc pe undeva în atitudinea unora spălarea pe creier din corporaţii şi multinaţionale: totul e spre binele firmei, se aplică organigrama, deşi nu pricepem o iotă din ea, împrumutăm modele, ne pretindem culţi şi umblaţi pentru că am fost la workshop-uri şi am văzut că alţii ca noi, în alte capitale europene, acţionează la fel, gîndim în clişee pentru că funcţionează, sîntem uniţi şi ne comportăm ca un Mare Animal, nu ne întrebăm dacă eul nostru interior este cu adevărat fericit, dar da, cu siguranţă că este, pentru că facem ceea ce trebuie. Iar această atitudine se aseamănă mult cu cea din anii mei pioniereşti (fără propagandă, fără cenzură, fără multe altele, desigur). Mi-e teamă că ne întoarcem din nou la uniform.    

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.