Marşul copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Marşul copiilor jpeg

Lumea iese în valuri pe gura de la metrou și rămîne blocată pe trotuar, sub balconul de la Universitate. O mulțime care freamătă și așteaptă, om lîngă om. Lîngă mine e o fetiță în jur de zece ani, cu o căciuliță roșie, care mănîncă biscuiți. Nu vede nimic în afară de trupuri și picioare, dar e curioasă ce se întîmplă. „Cînd plecăm?“ – o tot întreabă pe maică-sa de alături. „Ai puțină răbdare, să se mai strîngă oamenii! Dup-aia o să mergem și n-o să mai fie așa de mare înghesuială…“ „De ce să se mai strîngă oameni? Nu sînt destui?“ „Trebuie să fim cît mai mulți“, îi răspunde maică sa. Fetița nu prea mai are răbdare. Îmi amintește de mine, cea de acum 27 de ani, exact sub același balcon. De la înălțimea mea, nu puteam nicidecum să am o privire de ansamblu, nu vedeam nimic nici chiar dacă mă ridicam pe vîrfuri, ceea ce era un pic frustrant. Stăteam lipită de mama ca să nu mă pierd și mă holbam la vreo tanti sau la vreun nene de alături care scandau cu pancarte în mîini sau cu insigne de Golan în piept. Chipurile acelea din 1990 mi s-au șters din memorie, însă senzația a rămas – mulțimea aceea zgomotoasă de oameni e, de fapt, un animal uriaș care mă înghite, sînt ca în burta unui pește, poate chiar cel din povestea lui Pinocchio, am pornit într-o aventură. „Mami, am scăpat un biscuite pe jos!“ – spune fetița de acum care încearcă să se aplece după el. „Nu-i nimic! Lasă-l acolo!“ În sfîrșit, plecăm. Se oprește circulația, oamenii ies „în stradă“. Nu mai e îmbulzeală, se poate respira. Fetița cu căciulă roșie țopăie veselă alături de mama sa, ronțăindu-și biscuiții.

N-am mai participat de multă vreme activ la un protest de stradă, în afară de momentele în care am fost din interes pur jurnalistic. Ceea ce mi-a atras atenția acum au fost copiii – mulți copii aduși de părinți, mult mai mulți decît eram noi, în 1990, în Piața Universității. Copiii de-o șchioapă, cărați în spate de tați, înfofoliți cît mai bine, ca să nu le fie frig la 0 grade, păpuși vii cu fețișoare uimite și zîmbitoare. Copiii ceva mai mari care se rugau de tați să-i urce pe umeri, pentru ei asta era toată distracția, deși nu-i puteau duce mai mult de cîteva sute de metri. Însă ei puteau face estimările „oficiale“. „Ia zi, cîți oameni vezi?“ „Mulți.“ „Cît de mulți?“ „Nu știu.“ „Uită-te în spate… mai sînt oameni în locul ăla de unde am plecat noi?“ Dar și copii între 8 și 14 ani care puteau înțelege parțial ce se întîmplă, atîta timp cît părinții aveau bunăvoința să le explice. Și le explicau, doar de-aia îi aduseseră aici. Am ascultat o lungă prelegere a unei mame care îi explica unui băiețel cu ochelari ce reprezintă DNA. Băiatul dădea doct din cap, în semn că pricepe fiecare cuvînt, își lua foarte în serios rolul de „protestatar“. În fața noastră erau două fetițe surori, aproape de aceeași vîrstă, una era ținută de mînă de mamă, cealaltă de tată. Se tot împungeau și se ciondăneau între ele, însă fetița tatii era cea curioasă. „Ce înseamnă pesede?“ – întreabă la un moment dat. Tatăl îi explică cu răbdare. Apoi: „Ce înseamnă Dragnea?“ În sfîrșit, îi vine rîndul și surorii ei să pună întrebări. „De ce oamenii ăștia nu ies din case dacă noi în chemăm afară?“ – zice și arată spre blocurile de pe Magheru. Mă uit și eu la blocuri, sînt doar cîteva ferestre luminate la care se văd perdelele de modă veche ale unor bătrîni. Încep să mă îndoiesc că în blocurile zguduite de cutremure de pe Magheru mai locuiește într adevăr cineva, îmi par niște clădiri-fantomă. Însă mi se pare hilar că la aceiași locatari s-a tot strigat la răstimpuri și cu diferite motive, din 1990 încoace, să iasă din case și să se alăture mulțimii. Cîți or fi murit între timp, cîți s-or fi mutat? „Ce e aia ciumă?“ – întreabă din nou fetița care atîrnă de mîna tatălui.

Pentru toți acești copii, protestul e, de fapt, un spectacol. Ad-hoc și inedit. Așa era și pentru noi. La început, părinții mei mă duceau cu forța în Piața Universității. Aproape seară de seară. Pentru că nu aveau cu cine să mă lase acasă (nu prea existau bone) și „ca să văd cum se face istoria“. La început nu voiam să merg, însă din motive de început de pubertate – n-aș fi vrut să mă vadă colegii mei de la școală cu părinții pe stradă, „la plimbare“. Însă cu timpul a început să-mi placă. Aș fi știut să explic „ce-i ăla fesene“, știam cu siguranță cine era (jos) Iliescu, ba chiar și Chițac (să fie ras în cap, așa, așa, să-i dăm și pijama, cu trandafiri pe ea! – lozinca mea preferată de atunci), înțelesesem oarecum și ce reprezenta „punctul 8 de la Timișoara“. Însă îmi plăcea mai ales cînd se cînta. Învățasem pe de rost versurile din Imnul Golanilor, precum și alte cîntece din piață. Și mi se părea absolut fabulos atunci cînd toată mulțimea aceea se oprea din scandat și începea să cînte. Momentul în care mulțimea își uită toată frustrarea, ura, ranchiuna și oamenii își împletesc vocile în cîntec mi se pare și acum plin de frumusețe și de umanitate. Îmi plăcea să-mi văd părinții scandînd lozinci și cîntînd – era o altă postură a lor cu care nu eram obișnuită, mi se părea că fac ceva important acolo, în Piața Universității, pentru mine și pentru ei înșiși (nu că ar fi contat prea mult, din păcate). Mă fascinau oamenii care făceau greva foamei și corturile lor. Și mi-a părut rău cînd totul „s-a terminat“, am avut mereu nostalgia Pieței Universității care a reprezentat pentru mine marele și unicul protest, de aceea am și evitat după aceea „să ies în stradă“ pentru cauze care nu mi s-au părut suficient de puternice. Iar cînd „s-a terminat“, am văzut cu ochii mei ce a însemnat mineriada – mama era cît pe-aci să fie bătută în piață de mineri, tata își scotea ochelarii în centru ca să nu fie considerat „intelectual“, am văzut de la balcon hoarda de indivizi cu caschete năvălind pe Calea Moșilor. De aceea mi se pare grotesc ca un lider actual de partid să numească adunarea pașnică de duminică seară „mineriadă“, un termen de altfel inexistent în limba română, pe care aceiași oameni au reușit să-l inventeze. Însă istoria însăși e grotescă uneori.

Prezența copiilor în număr atît de mare la mitingul de duminică seară m-a bucurat, dincolo de natura protestului și de importanța lui. Îi felicit pe părinții de acum, care, la fel ca părinții mei acum 27 de ani, și-au adus copiii „în stradă“. Le-au predat astfel o lecție de educație civică pe care nu o vor învăța niciodată la școală și pe care n-o vor uita curînd. O lecție de democrație sau, mă rog, măcar partea luminoasă a ei. Iar pentru mine această parte luminoasă înseamnă, de fapt, libera exprimare. Privindu-i pe copiii de acum, nu ne rămîne decît să sperăm că peste alți douăzeci de ani vom avea altfel de votanți.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Ce rol are cea de a doua gaură de la chiuveta din baie. Mulți nu știu la ce este utilă
A doua gaură de la chiuveta din baie este un detaliu aparent minor, dar care îndeplinește un rol important în funcționarea acesteia. Deși mulți nu îi acordă atenție sau nu știu ce semnificație are, acest orificiu este conceput special pentru a preveni accidentele și pentru a menține igiena.
pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.