Lumea în 2025, din perspectivă digitală

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Lumea în 2025, din perspectivă digitală jpeg

Pew Internet Project a realizat de curînd un studiu referitor la modul cum va arăta anul 2025, din perspectiva digitalizării. Studiul conţine 15 „teze“ despre felul cum vor arăta lucrurile peste 11 ani, pe care am încercat să le rezum mai jos.

Studiul împarte cele 15 teze în motive de optimism şi motive de pesimism. Voi încerca să scurtez lista, în limitele spaţiului disponibil într-o publicaţie tipărită:

● Dispozitivele inteligente, Internetul lucrurilor, big data. Primele se vor diversifica, iar capacitatea lor de a se interconecta în reţele va deveni redutabilă. De unde ideea de Internet al lucrurilor, cel în care nu numai oamenii, ci şi dispozitivele de care vorbeam vor avea identificatoare unice, cu ajutorul cărora se vor interconecta. Cu alte cuvinte, pacemaker-ul unui suferind de inimă va fi în reţea cu un dispozitiv de monitorizare de la spitalul care îl are în grijă şi cu telefonul unui apropiat, pentru cazul unor evenimente nedorite.

Dispozitivele conectate vor avea şi capacitatea de a culege date, care pînă acum au fost introduse în reţea de către oameni (prin tastatură, scanare sau alte modalităţi). De aici rezultă un mare volum de informaţie, concludent în forma aşa-numită de big data, colecţiile care în principiu depăşesc puterea de calcul a unei singure maşini. Pe baza acestor colecţii se pot face predicţii şi se pot evidenţia fenomene pînă acum greu de analizat.

Se întîmplă deja: Google, Facebook şi alte aplicaţii pentru mobil pot colecta singure coordonatele GPS ale locurilor prin care trece utilizatorul dispozitivului. Specialiştii construiesc modele conform cărora frecvenţa căutărilor pe Google, pentru o anumită boală, e o indicaţie despre apariţia şi răspîndirea unei epidemii. Ceva de genul ăsta puteţi vedea la google.org/flutrends.

● Realitatea augmentată. Foarte simplu spus, e vorba de suprapunerea unor date peste o imagine reală. E cam ceea ce vede un pilot de avion militar de ultimă generaţie în casca cu afişaj, dar ideea are un număr infinit de aplicaţii, de la ghiduri virtuale pentru turişti, la jocuri gen Pacman, în care omul poate interacţiona cu inamici virtuali pe străzile oraşului sau la aplicaţii cu oferte imobiliare. Gama aplicaţiilor e, virtual, la fel de mare ca şi aceea a dispozitivelor pe care conceptul poate fi pus în aplicare.

Se întîmplă deja: În 2013, Google a lansat Google Glass, ochelarii cu cameră şi Internet. Experienţa realităţii augmentate o poţi avea şi pe mobil însă, dacă descarci o aplicaţie gen Layar. Cam disfuncţional, deocamdată, dar în zece ani ne va fi greu să ne imaginăm realitatea fără straturi de date suprapuse, aşa cum acum nu ne vine să credem că am putea umbla fără mobil la noi.

● Frontierele îşi pierd importanţa, online-ul facilitează acţiunea politică. Neal Stephenson îşi imaginează un viitor al republicilor distribuite, state compuse din mici teritorii răspîndite ici-colo şi intercalate cu cele ale altor state. Ideea scriitorului de SF ne ajută să înţelegem că graniţele propriu-zise au mai puţină importanţă atunci cînd comunităţile de interese şi interacţiunile economice se produc în afara lor. Mulţi dintre noi au deja experienţa lucrului de la distanţă, cu parteneri din UE sau din afara lor. De la un punct încolo, această stare de lucruri poate căpăta şi o coloratură politică.

Se întîmplă deja: S-a spus că rolul Twitter în mişcările din Iran sau Primăvara Arabă a fost supraevaluat. Totuşi, în ziua de azi e greu să-ţi imaginezi valul de fenomene tip Occupy, inclusiv marşurile de protest de la noi, din toamna anului trecut, fără conectivitate în reţea.

● Abuzurile se vor diversifica, de la simpla hărţuire online, la ciberterorism. Llewellyn Kriel, comentator sud-african al fenomenului, spune: „Totul – absolut totul – va fi disponibil online, cu etichete de preţ. (…) Spaţiul privat şi confidenţialitatea datelor personale vor deveni de domeniul trecutului. «Bolile» online – psihice, sociale, dependenţe de cyberdroguri – vor afecta familii şi comunităţi şi se vor răspîndi, vrînd-nevrînd, peste graniţe.“

Se întîmplă deja: Internetul e un spaţiu predilect pentru tot felul de grupuri marginale, de la susţinători ai lui Ceauşescu, la Al-Qaida. Campaniile de bombing, prin care numele cuiva este asociat (temporar) unei insulte, pe Google, au avut loc şi în România.

● Ameninţările online ar putea duce la autoritarism. Toate abuzurile de mai sus vor avea urmări legislative, vor apărea agenţii specializate în cibercriminalitate. La fel ca în afara Internetului, invocarea acestui gen de pericole poate constitui premisa unor puteri nerezonabil crescute din partea autorităţilor naţionale sau transnaţionale.

Se întîmplă deja: Statele cu carenţe democratice limitează sau suspendă accesul la reţele sociale, permanent sau în momentele fierbinţi. Nu e însă vorba numai de ţări precum China sau Arabia Saudită. În România, acum cîţiva ani, Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Moldovan şi o serie întreagă de doamne deputat au avut ideea de a monitoriza întregul online românesc, în căutarea expresiilor injurioase, chiar dacă acestea, în sine, nu constituie un delict. Din fericire, ideea doamnelor deputat depăşeşte posibilităţile tehnice existente în România.

● Oamenii vor renunţa la dreptul la viaţă privată pentru diferite avantaje. Datele personale pe care fiecare dintre noi ni le oferim în schimbul beneficiilor pe care le oferă un serviciu (aparent) gratuit ca Facebook sau Gmail sînt o mină de aur pentru marketing-ul viitorului. Nu e vorba numai de informaţii de stare civilă, studii absolvite, preferinţe culturale, ci şi de locurile în care facem check-in şi care, împreună, dau o imagine foarte concludentă despre viaţa şi traseele noastre.

Se întîmplă deja: Aşa cum spuneam mai sus, acest gen de tranzacţie e deja foarte răspîndit. Problema e că în momentul de faţă nu ştim exact ceea ce se ştie despre noi. Informaţii recente au dezvăluit, de exemplu, că Facebook are capacitatea de a păstra inclusiv mesajele pe care începem să le scriem, dar la care renunţăm din diferite motive. E mai puţin – sau mai mult – decît orice ne-am putea dori să împărtăşim public.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.
image png
Bacteriile din spitalele unde sunt tratați răniții de pe frontul din Ucraina au devenit rezistente la medicamente
Clinicile care tratează răniții de război au înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de Rezistența antimicrobiană (RAM).