Lacul Văcăreşti – o destinaţie

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Lacul Văcăreşti – o destinaţie jpeg

Un sfîrșit de februarie neașteptat de cald, poți să stai lejer în tricou și să te bucuri de soare. Ne întîlnim la metrou la Tineretului, sîntem un grup de excursioniști prin propriul nostru oraș pe care nu-l cunoaștem îndeajuns, condus de un entuziast absolvent de Geografie. Plecăm „pe traseu“, străbatem la pas o porțiune din parc, ajungem la un posibil teatru de vară, o construcție abandonată la sfîrșitul anilor ’80. Un amfiteatru în ruină, nu există nici un plan de viitor în legătură cu el, se cască asemenea unei excavații în coasta parcului, nu folosește la nimic. Senzația unui lucru început și neterminat, ca multe altele. Coborîm treptele crăpate, în crăpături au crescut smocuri de iarbă. E genul de loc pe care îl căutam în adolescență pentru jocuri de „mima“ nocturne, nu știam că există.

O luăm printre blocuri și ajungem pe malul „gropii“ Văcărești, care ar fi trebuit să fie un lac, ca parte a amenajării complexe a rîului Dîmbovița. Lucrări începute în 1986, sistate după 1989. Un alt ambițios proiect comunist neterminat, pentru care a fost demolat un cartier întreg, dar și o mînăstire. 189 de hectare, 14 milioane de metri cubi de apă. Lacul a fost umplut o singură dată, cu apă din Dîmbovița, apa a dat pe dinafară, a inundat serele de pe Șoseaua Vitan-Bîrzești și blocurile din împrejurimi. S-a descoperit cît de mari erau costurile de pompare (poți vedea rămășițele unei stații de pompare), soluția de aducere a apei din Dîmbovița nu era fiabilă. O treabă bine gîndită! Nimeni n-a luat în calcul, însă, ecosistemul ce urma să ia naștere aici, datorită izvoarelor subterane. (Sper să nu vedem aici peste cîțiva ani vreun nou resort, noile Therme). Stîrci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, șerpi de apă, tritoni, vulpi, iepuri, vidre, bizami. Deltă e mult spus, dar stufărișul există, pămîntul mustește de apă.

Urcăm malul înierbat pînă sus pe dig, perspectiva de sus asupra „gropii“ e spectaculoasă. E ca și cum ai privi o hartă, culorile se îmbină, în acest anotimp predomină galbenul-pai al stufului și albastrul închis al ochiurilor de apă care comunică între ele. Se văd cărări făcute de oameni, în depărtare paște o turmă de oi, mogîldețe de un alb murdar. Adăposturile celor fără casă care se aciuiaseră aici au dispărut, la fel și gunoaiele. Ești în sălbăticie.

Poți merge pe dig, aparent la nesfîrșit, fără să ai senzația că ai ajunge undeva. E o tentativă de a înconjura „lacul“. Sînt mulți care fac asta în fiecare week-end, pe bicicletă. Pe măsură ce mergi, perspectiva se schimbă, harta se modifică, e un soi de magie. Acest ținut al nimănui ia forme noi pe măsură ce te apropii sau te îndepărtezi. Orașul de dincolo de el aproape că nu mai există. Totuși, trecem pe lîngă cîteva blocuri cu 15 etaje, poate chiar mai multe. Blocuri în formă de turn, chiar pe malul „gropii“. Mă întreb cum o fi să locuiești la unul dintre ultimele etaje, să asiști în fiecare an și pe gratis la spectacolul schimbării anotimpurilor în „deltă“. Însă blocurile au ceva intimidant, apăsător. Deși sînt noi, suprapuse peste peisajul „gropii“ îmi amintesc de Polonia dezolantă a lui Kieslowski, în Decalog.

Trecem cumva tangențial pe lîngă tîrgul de mașini, de la Vitan, dinspre care ajung la noi un zumzet, o forfotă, un zvon de manea. Aici totul e încremenit, dincolo Orașul trăiește. Ești la o graniță, pe o muchie dintre două lumi. Pînă cînd lași orașul de tot în urmă și te scufunzi în cealaltă lume. E ca și cum ai coborî pe un fund de mare. Pînă și cerul se vede altfel de jos, te acoperă ca un coviltir de căruță, te copleșește. Vocile au parcă alt ecou, conversațiile celor din grup se aud altfel. E un mic labirint de cărări, de trasee, unele se afundă în stufăriș, altele te scot la un liman. La fel ca atunci cînd o pornești prin Dobrogea și te apropii de Tulcea, simți peste tot prezența apei, chiar dacă drumul pare unul uscat și ferm. La următorul cot te afunzi în noroi, ocolești și dai peste un nou iezer. Apa e limpede și puțin adîncă, vezi pietrele îmbrăcate în mușchi de pe fund. Ai în permanență în urechi un susur, un clipocit. Din loc în loc sînt și copaci. Ai vrea să rămîi aici, să încropești un picnic. Doar să stai pentru cîteva ore și să nu te gîndești la nimic.

Înaintăm spre mijlocul „lacului“. Mai departe nu se poate merge, apa e destul de mare, ni se spune. Găsim carapacea unei țestoase. E ca și cum am fi găsit pe un fund de mare o fosilă dintr-un alt timp, o altă eră a Pămîntului. În rest, e multă liniște.

Urcăm înapoi pe dig și ieșim pe un alt mal, cel dinspre Berceni. Grupul se împrăștie, redevenim cu toții citadini, Orașul ne înghite. Ne oprim la o terasă „de cartier“ în Piața Sudului. Au și mici, și bere rece și e încă soare, acel soare binefăcător de început de primăvară care pare să-ți vindece toate angoasele. Sîntem doi exploratori care tocmai s‑au întors de pe o insulă pustie, ne gîlgîim berea cu sete, ne bucurăm de privilegiile civilizației. Bodega nu are toaletă, sîntem trimiși la WC-ul public din piață. Welcome to Bucharest! Ne certăm cu patronul. La plecare ne spune: „Să nu mai veniți pe la noi dacă nu vă convine și comentați!“ Nici nu o să mai venim. Cînd o să mai ajung eu în Piața Sudului? Poate peste cîțiva ani. Orașul e ceea ce vrei tu să fie – strada ta și buticul din colț, centrul cu cafenele și baruri hip sau insula pustie din „groapa“ Văcărești. Depinde doar de modul în care privești lucrurile.

Foto: adevarul.ro

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.