La ce foloseşte jurnalismul de date

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Acum vreo zece ani, cînd m-am apucat de blog și analize media, m-am simțit ca un amator, fiindcă trebuia să lucrez cam băbește cu rating-uri, tiraje și alte cifre legate de piață, culegînd date de pe Internet sau din fișiere pdf, în speranța că voi sfîrși în Excel cu ceva folosibil, ordonabil, sumabil, fără a introduce prea multe cifre manual, lucru care costă timp și produce erori. Nu știam pe vremea aceea că treaba asta se cheamă jurnalism de date. Un gen care folosește tehnici din ce în ce mai sofisticate, dar continuă să se poticnească de incompatibilitatea fișierelor cu cifre și, pe alocuri, lipsa de informații. Presa s-a împrietenit cu calculatoarele într-un mod mai puțin spectaculos, dar cu zece ani mai devreme. Wikipedia spune că un lucru care poartă numele englezesc, dar ușor de înțeles în română, computer assisted reporting, a început în 1952, cînd celebra rețea de televiziune americană CBS a folosit o mașinărie pe nume UNIVAC, primul calculator disponibil la modul comercial, pentru a analiza rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. E vorba de cele în care republicanul ­Dwight Eisenhower a curmat un șir de victorii ale democraților, învingîndu-l pe Adlai Stevenson.

Folosite în primul rînd pentru introducerea textelor și un gen de punere în pagină mai curat, mai aspectuos și mai subtil decît o permiteau vechile procedee de tipar pe plumb, computerele știu să facă multe lucruri cu și mai multe cifre, lucru evident astăzi majorității alfabetizaților digital, care au folosit cu siguranță un program de tip Excel sau ceva asemănător măcar o dată în viață. Dar, de la adunări și ordonări în funcție de mărime, jurnalismul de date a devenit în timp ceva spectaculos.

Dacă e să-l definim simplu, la componenta de prelucrare a datelor pe care am numit-o mai sus computer assisted reporting se adaugă diferite tipuri de vizualizări. Graficele simple au fost înlocuite în ultimii ani de așa-numitele infografice sau infografii, evidențieri estetice și uneori interactive ale datelor, de la demografie și economie la studii de consum. Ca să înțelegem complexitatea genului, cîteva exemple sînt relevante.

Wikileaks/Swissleaks/Panama Papers. În acest gen de demers jurnalistic, concluziile inteligibile uman apar în urma examinării unor seturi de documente și înregistrări în documente care pot fi de ordinul milioanelor. Instrumente mai mult sau mai puțin sofisticate pot ajuta la extragerea datelor referitoare la anumite țări, anumite nume de persoană și așa mai departe. Încercați o căutare cu „Romania“ pe Wikileaks.org și veți vedea cam ce poate face un calculator în situația dată: peste 72.000 de rezultate, care pot fi filtrate în funcție de proveniența documentelor: așa-numitele Guantanamo Files întorc, de exemplu, doar trei mențiuni. Aici, dificultatea constă mai degrabă în cantitatea imensă de date, adică prelucrarea și aducerea ei la un numitor comun.

Hărți ale criminalității. Prin 2012, trei hackeri ruși au cîștigat un premiu pentru o hartă a orașului Novosibirsk, în care incluseseră incidentele violente din oraș, disponibile și cronologic. Harta a provocat o revoluție pe piața imobiliară, fiindcă prețurile locuințelor au fost influențate de zona mai liniștită sau mai agitată în care acestea se aflau.

Watchdog împotriva FBI. Cam prin aceiași ani, Mother Jones, revistă investigativă celebră în America, a făcut furori cu o secțiune interactivă a site-ului, în care prezenta peste 500 de cazuri ajunse în justiție pentru terorism pentru a obține o concluzie surprinzătoare: în peste jumătate din aceste cazuri, în rețelele teroriste era prezent cel puțin cîte un informator FBI, iar 158 dintre ele se bazau pe flagranturi. Asta, în condițiile în care personalul FBI a crescut de zece ori după 11 septembrie 2001, ceea ce sugerează că agenția federală își crea, prin intermediul proceselor, propria justificare.

Predicții electorale cu metode din baseball. Prin 2008, specialistul în statistici de baseball Nate Silver dădea lovitura cu FiveThirtyEight.com, site care își trage numele de la cei 538 de electori care participă la prezidențialele din SUA. Obiectul principal de activitate: estimări pentru alegerile prezidențiale, realizate printr-o metodă diferită de exit-poll-uri, inspirată din sportul amintit. E vorba de votul de la scrutinurile anterioare, ponderat cu modificările demografice apărute. Metoda a dat rezultate spectaculoase și poartă numele de sabermetrics, de la Society of American Baseball Research.

Dincolo de sclipirile teoretice, în spatele tuturor acestor eforturi se ascunde o cantitate importantă de muncă brută, de felul celei despre care vă povesteam la început. Problema compatibilității și a prelucrabilității datelor e, poate, cea mai frecventă în data journalism. O altă problemă este completitudinea acestui gen de date, dintre care multe provin din surse guvernamentale, uneori zgîrcite și totdeauna neglijente cu publicarea lor. De aici inițiativele de tip Open Data, care militează pentru punerea la dispoziția tuturor a statisticilor guvernamentale, în formate cît mai compatibile și ușor de utilizat. În fine, un al treilea aspect problematic e pur și simplu cantitatea datelor, care adesea depășesc posibilitățile de stocare și procesare ale unui calculator bun, contemporan. Aici vine vorba de ceva numit big data, legat nu doar de jurnalism, ci și de nenumărate aplicații științifice. Or, una din cele mai ușor de reținut definiții, chiar dacă nu cea mai riguroasă, pentru big data e „set de date care nu încape pe un calculator“.

Jurnalismul de date e considerat de unii teoreticieni ca o reacție la noul jurnalism, cel care pune accentul pe tehnici literare în scrierea unui articol. Înlocuind subiectivitatea asumată a naratorului, obiectivitatea datelor tinde să ne ancoreze mai bine în felul cum „stăm“ cu privire la diferite probleme generale, de interes public. Calculatoarele și Internetul, mijloace ideale de creare și propagare a glumelor și video-urilor amuzante, memetice, pot fi din cînd în cînd și serioase ca în vremurile apariției lor, cînd erau folosite doar de oameni de știință. Iar asta se poate numi, uneori, jurnalism.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

accident trecere de pietoni Bacău (2) jpg
Codul Rutier 2025. Regula pe care șoferii trebuie să o respecte când trecerea de pietoni este pe linia de tramvai
Codul Rutier 2025 impune reguli stricte șoferilor în ceea ce privește acordarea de prioritate pietonilor aflați pe trecere. Este important de precizat că și persoanele care se angajează în traversarea străzii au o serie de obligații.
Vinicius Junior (EPA) jpg
Real Madrid răsuflă ușurată: spaniolii „și-au securizat” cel mai valoros jucător
Madrilenii au prelungit contractul cu cel mai bine cotat fotbalist al lor.
neversea constanta jpg
„Neversea” nu se tine în 2025. Care este motivul și ce spun organizatorii
Cel mai mare festival organizat pe litoralul românesc, „Neversea”, nu se mai ține în acest an. Motivul oficial? Organizatorii nu au reușit să găsească în Mamaia și Constanța suficientă plajă la prețul corect astfel încât să păstreze amploarea evenimentului.
sparanghel jpeg
Salată de sparanghel, rețeta delicioasă și plină de nutrienți ideală pentru sezonul de primăvară. Trucul care îi oferă un gust magic. VIDEO
Este vremea sparanghelului și ar fi bine să profităm de aceste bunătăți pentru că nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Salată de sparanghel pregătită în doar 10 minute. Fresh, plină de arome, de gusturi și de texturi. Iată cum se prepară.
Vladimir Putin GettyImages 2169443680 jpg
Putin recunoaște că Rusia nu are suficiente arme, deși producția s-a dublat: „Le aşteaptă cu nerăbdare pe front”
Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forţele armate ale Rusiei duc încă lipsă de anumite arme, inclusiv drone, în ciuda unei creşteri mari a producţiei.
cadouri animale jpg
10 idei de cadouri pentru iubitorii de animale
Dacă ai un prieten sau un membru al familiei pasionat de animale, un cadou legat de această pasiune este întotdeauna o alegere inspirată.
Diego Maradona (EPA) jpg
Procesul morții lui Maradona continuă: cum se apără cei care l-au îngrijit
Audierile despre decesul fostei glorii, în plină desfășurare.
1745307584 2b3K jpg
De ce e important să ai grijă de cauciucuri
Indiferent de cât de performantă este o mașină, întreaga experiență de condus – de la stabilitate și aderență până la siguranță – depinde de starea cauciucurilor.
Artefactele geto dacice furate din Muzeul Drents din Olanda Colaj DMS
Mai multe spații comerciale au fost percheziționate în Olanda, în cadrul anchetei privind furtul tezaurului
Poliția olandeză a precheziționat mai multe spaţii comerciale din Heerhugowaard, ca parte a efortului de a recupera piesele de tezaur românești furate de la Muzeul Drents din Assen.