Ipohondria

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Mai nou, două din trei reclame de la televizor sînt la medicamente care se eliberează fără prescripție medicală sau la suplimente alimentare. Din punct de vedere economic, s-ar putea trage o singură concluzie – industria farmaceutică este singura care își permite să plătească „la greu“ spațiu publicitar la TV. În urmă cu 15-20 de ani, producătorii de țigări își permiteau și ei (și cred că și-ar mai permite și astăzi), pînă au fost scoși în mod forțat de pe piața publicitară. Unde sînt vremurile în care fumai un Kent și începeai să crezi în magie, pășeai într-un poster cu imaginea unei insule exotice și ajungeai în paradis? Revenind la un ton serios, reclamele la medicamente de astăzi mi se par la fel de nocive pentru popor ca reclamele la țigări de odinioară. Vezi oameni care suferă, din diferite motive, înghit cîte o pilulă, după care devin brusc fericiți. În perioadele sărbătorilor, abundă reclamele la „produsele“ digestive, iar unele dintre ele chiar încurajează excesele. Ce dacă ai deficit de bilă? Acum poți să bagi în tine ca într-un spital, pentru că pastila rezolvă problema. Ce dacă lupul a păpat Scufița și bunica, a fost prea lacom și acum are burta mare? Lupul va lua pilula și se va simți din nou ușor și eliberat de povară.

Reclamele se adresează în primul rînd oamenilor sănătoși care, din cînd în cînd, au diferite neplăceri. Pentru cei cu adevărat bolnavi, lucrurile nu sînt deloc atît de simple. Iar pentru cei ipohondri, ca mine, televizorul devine, din nefericire, o permanentă sursă de inspirație. Noi sîntem cei care îmbogățim, de fapt, industria farmaceutică și care plătim indirect pentru producerea acestor reclame. Și, odată cu difuzarea lor insistentă, în cercul nostru intră din ce în ce mai mulți, îngroșăm rîndurile.

Intru într-o farmacie de cel puțin două ori pe săptămînă – slavă Domnului că sînt multe! –, am vreo șase carduri de fidelitate. Dacă mă apucă „vreun simptom“ (vorba unui amic, tot ipohondru, cu care fac haz de necaz) pe la două noaptea, norocul meu e că stau aproape de o farmacie non-stop. Primul meu gînd este să iau pilula salvatoare, niciodată nu mă gîndesc că o să-mi treacă „de la sine“. „De la sine“ nu există. Și chiar dacă trece, este doar pe moment. Nu mă pot abține să mă gîndesc că undeva există, în stare latentă, o boală gravă ce pîndește momentul potrivit ca să izbucnească. Într-o farmacie nu iau niciodată doar o aspirină (de altfel, am mereu cîte două la mine, în geantă, pentru că am citit undeva că dacă faci infarct și mesteci două aspirine mai ai șanse să scapi!). Iau mai multe produse, just in case, pentru că am auzit că „fac bine“. Mai iau și un complex de B-uri și un hepatoprotector pe care nu mi l-a recomandat nimeni, dar mi-l recomand eu singură, și un cărbune medicinal, n-are la ce să strice. Mai iau și un calmant „din plante“ pentru anxietate (pe astea din urmă le tot testez). Ceva de somn și gata! Fac parte din clienții fideli care se împrietenesc cu farmacistele și le trag de limbă, le „folosesc“ pe post de doctori. De multe ori, reușesc să smulg de la ele o asigurare că n-am nimic grav și atunci sînt fericită. Pe mine mă înjurați atunci cînd stați la coada care s-a înțepenit pe loc de o jumătate de oră. Și pe mulți alții ca mine.

Ipohondrilor le place să discute despre „bolile“ lor cu alți ipohondri. Ar trebui să ascultați o discuție la telefon între mine și tatăl meu, atunci cînd unul dintre noi „are un simptom“ și îl sună pe celălalt. Avînd în vedere îndelungata lor experiență, ipohondrii se consideră specialiști în diagnostice. „Păi, ia și tu un No-spa…“, „Oare nu e mai bine să încerc cu un Debridat?“, „E bun și Debridatul… dar dacă zici că te doare… unde te doare mai exact? Ce ai mîncat? Și dacă e, de fapt, pe neurovegetativ?“, „Cum să fie pe neurovegetativ?! Nu înțelegi că mă doare? Și am și o stare ciudată… așa, ca o amețeală, o sfîrșeală“, „Atunci ia jumate de Xanax ca să te liniștești…“ Xanax-ul e salvarea supremă. Și pe ăsta îl am în geantă, cînd mă apucă „un simptom“ nelocalizat și inexplicabil (nu iau însă decît în cazuri de maximă urgență). Cînd plec într-o călătorie chiar și pentru o zi, iau cu mine o mică farmacie. Am de toate pentru orice. Am rezolvat de multe ori „bolile“ amicilor în curs de ipohondrizare cu cîte un Extraveral sau Bien Dormir cu melatonină.   

Discut tot la telefon, cu un alt prieten, tot ipohondru. El mă crede specialistă în boli de stomac. Are probleme de aproape trei ani și îi e groază să se ducă la doctor. „Arsuri, reflux, nu-mi trece cu nimic… dacă am cancer?“ „N-ai nimic. Cel mult o gastrită, ca mine.“ Un ipohondru e foarte indulgent cu bolile unui alt ipohondru, întotdeauna ale lui sînt cele mai grave. Totuși, îl trimit la o endoscopie ca să se liniștească. Și închei convorbirea într-un mod neliniștitor pentru el: „Îți zic eu că n-ai nimic, dar… eu nu sînt doctor!“ Însă mă gîndesc la momentul acela aparent unic din viața oricărui ipohondru în care prietenul meu va afla de la doctor că într-adevăr n-are nimic grav și se va simți în al nouălea cer. Însă, din păcate, momentul nu este unic. Pentru că starea de bine, de sănătate deplină, nu durează. În scurtă vreme o să apară un alt „simptom“. 

Pare amuzant, dar nu este deloc, ­căci ipohondrii au parte de o viață chinuită. Nu-i deloc amuzant să-ți începi ziua la computer căutînd pe Internet – o altă sursă toxică de inspirație – „sufocări în somn“ sau „cum doare ficatul?“, în timp ce ești bîntuit de cele mai negre gînduri. Așadar, domnilor din industria farmaceutică care comandați aceste minunate reclame în care diferiți indivizi „au cîte un simptom“ doar ca să vă vindeți produsele, gîndiți-vă că există mulți, foarte mulți oameni pentru care sănătatea devine o obsesie și farmacia un mod de viață. Așa că ar fi bine să nu-i încurajați. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Zapada foto isu botosani jpg
Prefectul județului Botoșani ia în calcul să ceară utilaje de deszăpezire din alte judeţe, în lipsa unui contract cu o firmă de specialitate
Pentru că nu are încheiat un contract cu o firmă specializată în întreţinerea drumurilor naţionale pe timp de iarnă, prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, admite că ar putea cere ajutor din alte judeţe pentru asigurarea de utilaje de deszăpezire, în cazul unor ninsori abundente.
Concert Angela Gheorghiu jpg
Angela Gheorghiu, repertoriu de excepție pe 11 decembrie la Sala Palatului
Angela Gheorghiu, "cea mai fermecătoare și talentată stea de operă din lume" (New York Sun), revine la București, pe 11 decembrie, de la ora 19:30, pentru a concerta la Sala Palatului, într-un spectacol de înaltă clasă: „Noblețea sunetului”.
dna directia nationala anticoruptie foto eduard enea
Guvernul a suplimentat schema de personal a Direcției Naționale Anticorupție
În ședința de Guvern de joi a fost aprobat Proiectul de act normativ, inițiat de Ministerul Justiției, care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi al Direcției Naționale Anticorupție.
Pete Hegseth, foto facebook jpg
Pete Hegseth, nominalizat de Trump la şefia Pentagonului, este acuzat de viol. Raportul poliţiei este necruțător
Nominalizarea de către Donald Trump a lui Pete Hegseth la şefia Pentagonului este şi mai contestată, după ce joi a fost făcut public un raport al poliţiei în care prezentatorul Fox News este acuzat de viol.
tramvai lego profimedia jpg
Acesta e primul tramvai făcut din piese LEGO! Unde îl puteți vedea
Un tramvai spectaculos, construit din 1,8 milioane de piese LEGO, a fost dezvăluit zilele trecute la Budapesta! Cu o greutate de șase tone și o lungime de 12 metri, acest proiect de amploare a fost realizat într-un timp record de doar două luni. Efortul a implicat munca a 90 de persoane, care au pet
celula inchisoare jpg
Un minor rus a fost condamnat la închisoare pentru „sabotaj”
Un adolescent (minor) a fost condamnat la şase ani de închisoare într-o „colonie educativă” pentru „sabotaj asupra unei linii de cale ferată” din sudul Rusiei, iar adultul care l-a implicat în acțiune a primit o pedeapsă de 15 ani de pușcărie.
fier jpg
Cum știi că trebuie să îți schimbi electrocasnicele
Electrocasnicele au devenit esențiale în viața de zi cu zi, oferindu-ne confort, eficiență și ușurință în diverse activități casnice.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cum au ajuns rudele lui Nicolae Ciucă să se angajeze în Ministerul Apărării. Explicațiile liderului PNL
Angajările ale unor rude ale lui Nicolae Ciucă în Ministerul Apărării au stârnit o serie de întrebări legate de transparență și nepotism în instituțiile statului în cadrul ultimei dezbateri la care a participat liderul PNL.
Poza mare el acum jpg
Moş Dumitru, tăietorul de lemne de la Muntele Athos! La 88 de ani, nu stă locului o clipă, chiar dacă viaţa l-a gârbovit
În zonele rurale ale României, fiecare localitate are eroii ei, oamenii pe care bătrânii îi dau exemplu, legende pentru tineri şi pe care copiii îi privesc cu evlavie şi respect. În satul Găineşti din Bucovina Sucevei, toată lumea îl ştie pe Moş Dumitru, tăietorul de lemne.