Femeia şefă

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

În urmă cu cîţiva ani, de un 1 sau 8 Martie, într-un restaurant de tipul

, cu mîncare acceptabilă, dar cam „de cantină“, am asistat la următoarea scenă: cîteva doamne şi domnişoare de la o „instituţie“ (nu m-am prins dacă era vorba despre o firmă, însă mai degrabă cred că era un soi de „întreprindere“ de stat), împreună cu şefa lor, au ieşit, ca fetele, să ia cina în oraş. Şefa avea în jur de 50 de ani, deci – femeie cu experienţă în cîmpul muncii. Cu părul scurt, vopsit într-o nuanţă de roşu violet, cu o voce gîjîită, de fumătoare. Cu o atitudine de cucoană cu toane, dar care în seara aceea voia să pară de gaşcă, de aceea insistase să comande a doua sticlă de vin. Subalternele, toate în jur de 30-35 de ani, i se adresau cu „doamna Mihaela“. Cea care stătea lîngă ea, pe banchetă, o aproba şi o atingea discret pe braţ, de fiecare dată cînd şefa lansa replici acide sau ironice la adresa altor colegi care nu erau de faţă. În general bărbaţi, unii tot şefi, dar de prin alte departamente – am presupus eu. Celelalte trei colege, de pe bancheta din faţa lor, care păreau angajate mai noi, completau timid bîrfele, cu ce mai auziseră şi ele pe holuri. Discuţia pe care o auzeam fără să vreau, căci mesele noastre erau una lîngă alta, se învîrtea inevitabil în jurul problemelor de serviciu – organigramă, licitaţii, memo-uri, din care nu pricepeam mare lucru. Şefa se lansa în prelegeri scurte, dădea lecţii, apoi îşi amintea că trebuie să fie de gaşcă şi pigmenta conversaţia cu chestiuni mai picante, cum ar fi că pe cutărică l-a părăsit soţia sau că X are probleme cu alcoolul. Fetele nu îndrăzneau să-şi dea cu părerea, dar rîdeau cînd rîdea şi ea, ca la un consemn. Concluzia care se desprindea era destul de previzibilă – toţi bărbaţii de la locul lor de muncă, care o fi fost acela, erau nişte incompetenţi. Sau dacă unii dintre ei mai mişcau cîte ceva, erau beţivi, afemeiaţi sau aveau vicii ascunse. În schimb, femeile, cu doamna Mihaela în frunte, erau corecte, muncitoare, disciplinate, creative. Am avut brusc senzaţia că asist la un soi de cină motivaţională,

-ul „fetelor“ creştea de la o clipă la alta. Însă cu măsură, căci atunci cînd una dintre ele îşi lua avînt ca să-şi expună „o părere personală“ sau să aibă vreo iniţiativă, doamna Mihaela o punea repede la punct. Aşa cum s-a întîmplat pînă la urmă şi cu cea care visa, probabil, să-i ia locul. 

La un moment dat, un ospătar s-a apropiat de masa lor ca să le recomande deserturi. „Vai, dragă, dar nu mai pot mînca nimic... sînt plină pînă aici!“, spune doamna Mihaela, ducîndu-şi mîna cu ţigara aprinsă la gît. Fata de lîngă ea se oferă să împartă cu şefa o porţie de papanaşi. „La două farfurii, cu două linguriţe, vă rog!“, îi spune ospătarului, simţind că nu avea voie să întindă coarda prea tare şi să-i propună şefei să mănînce din aceeaşi farfurie. Şi, în acel moment, doamna Mihaela stinge ţigara cu un gest grăbit: „Eu nu mai pot să stau, mai am ceva de lucru. Dar voi mai rămîneţi dacă vreţi, mîncaţi papanaşi!“ Subalterna se uită la ea descumpănită – nu ştie dacă să anuleze sau nu comanda. Nu-mi dau seama dacă a priceput mesajul: „O să împart papanaşi cu tine cînd o să ies la pensie, poate nici atunci! Aşa că hai să nu ne tragem de şireturi!“ 

Pînă acum n-am avut parte de vreo şefă, doar am colaborat cu doamne care aveau diferite funcţii. Sînt convinsă că o tipologie precum cea a doamnei Mihaela nu este una reprezentativă. Aşa cum sînt convinsă că există foarte multe femei în posturi de conducere care îşi fac foarte bine treaba, nu au hachiţe şi toane, nu dau lecţii nimănui şi nu-şi înjosesc subalternii. Însă anumite mecanisme sociale şi mai ales atitudini rămîn, totuşi, unele specifice. Într-un colectiv alcătuit în mare parte din femei şi condus de o femeie, bărbaţii care se nimeresc pe acolo sînt de multe ori marginalizaţi. Aproape mereu va exista o subalternă „bine intenţionată“ care îşi va asuma rolul de amică sau confidentă a şefei, sperînd la o promovare. Şi nu de puţine ori, femeia şefă va gîndi despre sine însăşi că este mai bună şi mai potrivită în acea funcţie decît un bărbat. Dacă femeia conduce un colectiv de bărbaţi, lucrurile se schimbă întrucîtva. În urmă cu ceva vreme, am colaborat întîmplător cu un post de televiziune condus de o femeie care mai era şi fiica patronului. Şi am văzut cu ochii mei bărbaţi timoraţi şi angoasaţi atunci cînd era ziua „doamnei“, sau 8 Martie, întrecîndu-se în a comanda coşuri cu flori şi a face osanale. Mama mea a fost şefă aproape 20 de ani, iar subalternii ei erau în mare parte bărbaţi. Am observat, din afară, o emasculare a multora dintre ei. Şi nu din cauza şefei, ea nu avea nici o vină, ei credeau că asta e atitudinea potrivită. M-au amuzat de-a lungul timpului gesturile lor „cavalereşti“ – unul se oferea să meargă cu maşina mamei la spălătorie, altul – care era în timpul liber apicultor – îi oferea miere, mai mulţi au fost extrem de dornici să ne ajute la cărat mobilă cînd ne-am mutat dintr-o casă în altă. Ei bine, după ce mama a ieşit la pensie şi n-a mai fost şefa nimănui, foştii ei subalterni şi-au regăsit brusc „bărbăţia“ şi nici n-au mai salutat-o pe stradă. Unul singur, un excelent electrician, vine şi acum să-i monteze o priză pe gratis şi din prietenie. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.